Rumänsk medborgare frias för mord men döms för grovt rån


BROTTSLIGHET. Lastbilschaufförren Grzegorz Cyparska från Polen mördades på sitt jobb och kroppen, den eldades upp när hans lastbil sedan sattes i brand i Myggenäs på Tjörn. Motivet, enligt åklagaren var att en En internationell stöldliga ville komma åt Grzegorz last – koppar och aluminiumtråd till ett värde av drygt 200.000 kronor.

Nu döms Daniel Constantin, född 1993, rumänsk medborgare, till 4 år och 6 månaders samt 20 års utvisning för grovt rån. Constantin frias från rubriceringen mord.

Den mördades familj nekas skadestånd. Staten betalar advokatkostnaderna med 435.000 kronor.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 9705–20.

***

TIDIGARE 2021-04-01. Rumänsk medborgare åtalad för 8 år gammalt mord på lastbilschaufför

BROTTSLIGHET. En rumänsk medborgare har i dag åtalats för mord på en lastbilschaufför i februari 2013. Den 27 februari 2013 påträffades en död chaufför i en brinnande lastbil på Almön i Tjörns kommun. Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen, som var från Polen, dödats genom strypning innan branden startade.

Bild av Lindström

Lastbilssläpet påträffades senare på Hisingen i Göteborg. Då var lasten, som bestod av kabeltrummor av koppartråd och aluminiumtråd, borta. Godsvärdet var cirka 22.000 euro. Delar av godset hittades någon dag senare på en golfbana på Hisingen.

Genom spår som säkrats på släpet och på godset har en rumänsk man nu kunnat knytas till mordet. Efter förfrågningar till olika europeiska länder visade det sig att det fanns avtryck från den misstänkta mannens handflata i register i Frankrike och Storbritannien. Detta kunde kopplas till avtryck på veven på släpet och till godset på golfbanan.

– Lastbilen kapades i Falkenberg och lastbilssläpet tömdes på Hisingen. Jag menar att chauffören mördades i Falkenberg eller under färden upp till Göteborg och vidare till Tjörn, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Lastbilschauffören var på väg till Polen med godset, men genom hans telefonpositionering har man kunnat se att färden abrupt vände norrut från Falkenberg och gick tillbaks till Göteborg och vidare upp mot Tjörnbron. Gärningen har utförts av flera personer, men man har bara kunnat identifiera en person. Han nekar till brott.

– Det är mycket ovanligt att det väcks åtal för ett mord som är 8 år gammalt. Det hade aldrig gått att driva denna förundersökning utan internationellt samarbete. Dock är det en utmaning att pröva en så gammal gärning i rätten. Generellt brukar det vara mycket svårt att leda en förundersökning till åtal då det gäller ett allvarligt våldsbrott som inte lösts inom något år, säger Daniel Edsbagge.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 9705–20

-Pettersson vet inte mer än vad som står ovan, men en last av metall värd motsvarande 225.000 kronor och betydligt mindre på svarta marknaden brukar inte vettigt folk mörda för. Så jag undrar vad det var för sorts rumäner…

Om metallhandlare på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Rumänsk medborgare frias för mord men döms för grovt rån

 • Bosse S

  Här är det något som inte kommer fram. Märkligt att metallskrot till ett värde av 22 000 Euro lastat på en lastbil för transport till Polen.
  Varför såldes det inte i Sverige om det var ärligt ihopsamlat?
  Det är väl inte så att det är tjuv mördar tjuv för att stjäla tjuvgodset.

  Gilla

 • Stenbock

  Hur kan en domstol få ett överlagt mord,med så grymma förtecken till enbart ”grovt rån” ? Är det av medkänsla till Zigenaren ?
  Nåja,domen föll ju i anarkistiska Abzurdistan….

  Gilla

 • Fjodor

  Det står inte ”rom” någonstans i det här artikeln men du drog genast den kopplingen själv. Din hemska rasist där.
  F.ö har jag under mitt liv endast träffat på en zigenare som arbetat. Övriga kontakter jag haft med dem är när de sysslat med snatterier, bensinstölder och åldringsrån. Har även haft dem som grannar när de mest söp, slog sina fruar och förde ett jävla liv dygnet runt.

  Gilla

 • ThePeter

  Ja,ja, medans vi andra har andra erfarenheter.
  Zigenare som senare blev till Romer är samma folk.
  Har i min hemstad sett dessa sen 60talet figurera runt, men aldrig sett nån som gjort ett enda vettigt handtag.

  Därmed inte sagt att det inte kan finnas de som anpassat sig.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: