Tre svenska soldater sårade i Mali


FÖRSVARSMAKTEN. Tre svenska soldater i specialförbandsstyrkan Task Force Takuba har skadats i Mali. Soldaternas skador uppges vara lindriga.– Det vi kan konstatera är att de har träffats av en vägbomb, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten, enligt ett pressmeddelande.

Delar av den svenska Malistyrkan rycker fram. Foto: Mats Nyström, Försvarsmakten

På onsdagskvällen körde en svensk patrull som ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba på en vägbomb i östra Mali. Tre svenska soldater sårades lindrigt.

Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation. De har själva underrättat sina anhöriga, enligt Försvarsmakten.

Vad soldaterna gjorde på platsen vill inte Försvarsmakten kommentera.

– Det vi kan säga är att vi har en styrka som ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba. Exakt vad de gjorde kommer jag inte kunna gå in på men det vi kan konstatera är att de har träffats av en vägbomb i östra delarna i Mali, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Skadeläget för den tredje soldaten, som står under medicinsk observation, är okänt men beskrivs som lindrigt. – Att de alla kunnat kontakta sina anhöriga är en viktig signal i det här, säger Jonas Olsson.

Kommer händelsen att leda till några konsekvenser för Försvarsmaktens insats i Mali? – Vi har ett tydligt uppdrag i den här regionen och det arbetet fortsätter.

Sverige deltar tillsammans med andra nationer i insatsen i Mali och styrkan består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Insatsens fokus är att assistera, rådgiva och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna, skriver Försvarsmakten.

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Det svenska styrkebidraget består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Bilden visar specialförbandsoperatörer från olika nationer på plats i insatsområdet. Foto: Franska försvarsmakten

Sveriges styrkor i Mali:

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som bland annat kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Den svenska enheten består av cirka 150 personer.

Sverige har sedan tidigare en militär närvaro i Mali genom FN-insatsen Minusma, med ca 215 soldater, och EU-insatsen EUTM Mali, med 8 soldater.

Källa: Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Mali är knappt tre gånger så stort som Sverige och har 18 miljoner invånare.

6 responses to “Tre svenska soldater sårade i Mali

 • Kungen

  Vad i helvete gör svenska soldater i afrika ??
  Vi har upplopp och blåljusattacker i förorterna som polisen inte kan hantera. Här kan soldaterna göra nytta för Sverige och svenska skattebetalare istället. Ta hem dom nu där dom behövs

  Gilla

 • ponnsan62

  Sicka ditt stefan och estonia bildt så dom får visa vad dom går för..
  Finns ju kompedens där.

  Gilla

 • ponnsan62

  Va fan gör dom där…
  Vi behöver dessa hjältar i vår land..

  Gilla

 • grebom5

  Ett lika hopplöst projekt som de i Afghanistan, vi kunde spendera dessa pengar på att flyga hem de i Sverige ej önskvärda istället.

  Gilla

 • Ståfräs

  Behövs inte dom i Sverige för att skydda oss Svenskar?

  Gilla

  • Tony

   Svenskar ska inte skyddas, dom ska utrotas enligt våra
   universalsnille till politiker, vi ska ersättas av analfabeter!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: