Putin och Lukasjenko knyter starkare band


UTRIKES. Belarus president Aleksandr Lukasjenko är åter på väg för att hälsa på Rysslands president Vladimir Putin. Tidigare har de två presidenterna inte tyckt om varandra men efter att oppositionen i Belarus har vuxit sig starkare och omvärlden har fördömt milisvåldet mot demonstranter i Belarus har kontakten mellan presidenterna blivit allt tätare.

Putin och Lukasjenko under ett möte i Sotji, 2021. Foto: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Besöket kommer dagen efter att Rysslands president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till federationen. Ett tal där han starkt tog ställning för Lukasjenko och kritiserade påstådda attacker och mordplaner från utlandet.

Inför mötet har Lukasjenko meddelat att man ska tala om förhållandet länderna emellan samt om internationella frågor och situationen i regionen. Av det kan man förstå att det bland annat ska handla om Ukraina.

Presidenterna ska, enligt Lukasjenkos pressteam, också diskutera gemensamma reaktioner på aktuella utmaningar och hot.

Ett hot är de påstådda utländska planerna på att mörda Lukasjenko – planer som Lukasjenko själv berättade om i lördags. Han sa att det var utländska säkerhetstjänster, som CIA, som hade planerat mörda honom och hans familj.

Enligt uppgift skulle de tilltänkta mördarna och deras medhjälpare ha gripits i Moskva efter att Lukasjenko hade bett Putin om hjälp.

President Putin talade i sitt tal till federationen på onsdagen i hårda ordalag om utländska planer på en statskupp och på politiska mord i Belarus.

  • Utomlands låtsas man som om inget hade hänt, sa Putin.

Putin talade också om att utländska krafter skulle ha planerat att lamslå trafiken i Minsk och slå till mot elförsörjningen i staden.

Efter att Ryssland annekterade Krimhalvön i Ukraina 2014 var Lukasjenko mycket försiktig och tog aldrig direkt ställning mot Ryssland.

Nu ser det ut som om han vore beredd att ta parti för Putin och Ryssland mot president Zelenskyj i Ukraina.

Då Lukasjenko tidigare den här veckan tog emot parlamentsledamoten Jevgenij Sjevtjenko från Ukraina talade han om hur han vill se Ukraina, Belarus och Ryssland enade.

  • Vi är tre brödrafolk och vi ska hålla samman utan att någon försöker mästra en annan, sa Lukasjenko.

Det är möjligt att president Putin på något sätt vill få med Belarus i mobiliseringen mot Ukraina. Han vill helt säkert också ytterligare stärka statsförbundet mellan länderna och Lukasjenko har inte just något att sätta emot, eftersom hans egen politiska position och Belarus ekonomi är helt beroende av stöd från Ryssland.

  • Belarus har 10 miljoner invånare och är något mindre än Sverige
  • Ukraina har 45 miljoner invånare och är 1,5 gånger större än Sverige.
  • Ryssland har 142 miljoner invånare och är 38 gånger större än Sverige
Rysslands Europeiska del

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Putin och Lukasjenko knyter starkare band

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: