Den första charterresan 22 april 1955

HISTORIA. I går lämnade den hånflinande klimat och miljöministern Per Bolund (MP) beskedet att Bromma flygplast ska läggas ned. Den första svenska charterresan med flyg genomfördes 1955. Resan gick mellan Stockholm och Palma på Mallorca och varade i 16 dagar. Denna resa blev början för den svenska charterturismen. Året efter 1956, reste vi till Kanarieöarna för första gången.

1951 införde Sverige lagstadgad rätt till 3 veckors semester. I samband med den växande materiella standarden i början på 1950-talet ökade även intresset för utlandsresor. Fler och fler researrangörer började erbjuda färdiga sällskapsresor, och den vanligaste formen var att åka med tåg, buss eller båt.

Resan, arrangerad av Svensk Bussresetjänst startade från Bromma 22 april och varade i 16 dagar. Deltagarna var 26 personer, och priset var 1 095 kr. Det motsvarar 15.000 kronor idag. Resan genomfördes med en Vickers Viking, flugen av bolaget Svenska Aero. Planet behövde mellanlanda i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille, och passagerarna fick dessutom övernatta i Marseille då planet saknade tillstånd för nattflygning.

2015-07-05_0749
2015-07-05_0746

-Pettersson är övertygad om att om Per Bolund och hans polare får som de vill så blir det cykelsemester till Medeltiden i framtiden.

Pettersson på cykelsemester 1971. 40 mil på tandemcykel tog 1,5 dag. (14-15 timmar)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Den första charterresan 22 april 1955

  1. Sjäv tycker jag denna bolund är en skam för allt..som en normal mäniska tänker..
    Bra lön.bra bostad..bra bidrag från oss arbetare..
    Lever på en räckmaka..och skiter i oss som sliter varje dag.
    En mupp som bara tänker på sig själv
    .

  2. Ifall inte Svensken ser till att rena idiotpartier försvinner
    från beslutandefunktioner, så kan nog detta landet säga
    adjö till det som varit,!

  3. Detta beslut kan väl inte tas utan att ha gått igenom Riksdagen?
    Och i så fall kommer Bolunds flin att stelna i trynet, tycker att
    den figurer uppträder väldigt stöddigt för sin egen ringa betydelse

  4. Första resorna till utlandet efter Kriget var dyra,och få kunde unna sig denna lyxen.
    Hade en morbror,som kunde.De begav sig på en busstur till Paris redan i slutet av 1940-talet. Med foto och berättelser hur det såg ut utanför gränsen,var detta då något av en sensation.
    Själv åkte Stenbock på sin första Flyg-charterresa 1966 eller 67,från Bulltofta i Malmö. Priserna för en vecka på Mallorca hade då sjunkit till 168:-eller 189:– Minns inte riktigt vilket,men i förhållande till 1955,bra mycket billigare.En resa som då inte längre var sååå uppseendeväckande.
    PS. Betr. flygpriser var dessa redan i början av 60-talet relativt billiga. Minns hur jag ofta nyttjade Linjeflyg mellan Ängelholm/Bromma för c:a 120:-t&r…. DS

  5. MP tycker inte vi behöver åka utomlands längre nu när de sett till att vi har fått in hela världens dysfunktionella kulturer i Sverige.
    Man kan åka till Malmö, Södertälje, Borlänge etc, eller första bästa förort om man vill ha lite spännande kulturberikning. Vi behöver inte åka till Turkiet längre för att bli utsatt för bedragare, Nu kan man gå till närmsta bankomat om man vill ha den upplevelsen.

    • Han ser ut som den värsta sortens begagnad bilförsäljare.

      Falskt inställsamt ohederligt leende, redo att lura skjortan av ännu en kund.

  6. HUR KAN NÅN MÄNNISKA RÖSTA PÅ DET IDIOT-PARTIET !? 😡

    Denna hycklande Per Bolund, som åker på golf resor, och tycker att andra inte ska flyga och ha en behövlig semester.

    Bort med Miljöpartiet…de gör ALLT ONT MOT DIG, OCH DIN FAMILJ.

  7. Håller med Pettersson om miljösekten och Per Dumlund får styra så blir det säkert cykelsemester på en gammal rostig damcykel med osmord kedja tillbaka till medeltiden.

Kommentera