Världens koldioxidutsläpp väntas öka kraftigt


KLIMAT & MILJÖ. De klimatförändrande utsläppen befaras öka rejält i år då den globala ekonomin börjar återhämta sig från de värsta effekterna av covid-19-pandemin, varnar det internationella energiorganet IEA.

Sveriges utsläpp

Organisationen bedömer att koldioxidutsläppen kommer att öka med närmare fem procent under 2021, till totalt 33 miljarder ton. Det innebär en tydlig kontrast jämfört med fjolårets utsläppsminskningar då många koldioxidintensiva verksamheter stannade upp.

“Detta är en olycksbådande varning om att den ekonomiska återhämtningen från covidkrisen för närvarande är allt annat än hållbar för vårt klimat”, säger IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande.

Han uppmanar deltagarna på det videotoppmöte om klimatet som USA:s president Joe Biden bjudit in till på torsdag att fatta beslut om omedelbara åtgärder. “Om inte regeringar runt om i världen snabbt börjar minska utsläppen så riskerar vi en än värre situation under 2022”, säger Birol.

Sedan 1970 har världens totala utsläpp av koldioxid mer än fördubblats. Ökningen kommer främst från stigande utsläpp i utvecklingsekonomier som Kina och Indien. Länderna inom EU har sedan 1970 minskat sina utsläpp av koldioxid med nära 900 miljoner ton, vilket motsvarar en minskning på 21,3 procent.

I Sverige har utsläppen av koldioxid mer än halverats sedan toppen 1970.

-Pettersson säger att Sveriges andel av de globala utsläppen är så liten så den knappt är mätbar, om vi totalstänger hela landet och lägger oss ner och dör motsvarar den minskningen i Sverige under ett år Kinas ÖKNING under tre veckor.

Trots att vi inte kan påverka det globala klimatet vill Miljöpartiet rädda världen genom att straffbeskatta svenskarna till medeltiden…

-Pettersson säger att det verkar som klimataktivisterna tror att klimatet var stabilt före vår tid, inget kan vara mer fel. Det som kallas ”lilla istiden” från mitten på 1300-talet till 1880 var det svinkallt i omgångar och det rådde missväxt och svält. Det är den perioden dagens klimatfanatiker jämför uppvärmningen med, inte den betydligt behagligare Vikingatiden eller den underbara Värmetiden.

Vi är på väg mellan två istider, när nästa kommer kan media börja varna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Världens koldioxidutsläpp väntas öka kraftigt

 • Tony

  Släng ut Miljötöntarna med huvudet före!
  Dom fattar inte att om koldioxiden ökar så kommer
  ännu större områden av öknen att grönska och ännu
  mera mat att produceras till en ständigt ökande befolkning

  Gillad av 1 person

 • Invandrare1957

  För mig är frågan vad är välfärd. Var går gränsen till Slaveri. När man jobbar för staten.
  Välfärd är det att köpa senaste tv och en Tessla. Nää inte för mig där är välfärd ha ett torp. Och växthus och att det räcker att en jobbar i familjen. Men då får ju inte staten in skattekronor och kvinnorna jobbar inte ihop till sin egen pension. Välfärd i Sverige är arbete åt alla. Familjen är inte välfärd en lycklig familj är inte välfärd. Jag jobbade tre skift en lång period i livet jobba ganska intensivt i 19 dagar. Ledig 17 dagar om man la upp semestern rätt. Det var välfärd för mig. Det var välfärd för mina barn dom gick aldrig på fritids utan kom hem träffade sina mor o farföräldrar väldigt ofta. Det var välfärd för dom. Vi hade tid med hus o hem.
  Jag har insett jag passar inte in i Sverige längre det är inte ens ett liv. Stressa med arbete stressa helgerna. Visserligen kör jag eget så jag gör som jag tycker. Anställd hade jag nog tagit livet av mig. Med reumatism sen 25 års åldern. Har jag ont i kroppen ger jag fan i att arbeta. Vara jagad av F-kassan o läkare. Så jäkla skönt att vara fri styra sitt liv. Det borde alla få göra i Sverige. Men Sverige är en slav diktatur med fria val.

  Gilla

 • Olof.p

  Regeringens klimatskatt har inget med klimat att göra, precis som skatten på plastkassar. De tar bara tillfällen att stjäla så mycket pengar de kan från oss och lägga på meningslösa projekt eller ge bort pengar till utlandet.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå president Joe Bidens ”klimatängel”……..

  Demokraten John Kerry förutspådde att Arktis skulle vara isfritt till 2013. I ett uttalande tillsammans med sina ”forskare”. Detta påstående levererade han år 2009. Blev det så?

  https://www.politifact.com/factchecks/2009/sep/02/john-kerry/kerry-claims-arctic-will-be-ice-free-2013/

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Eskil…..

  Det du pratar om är en miljöfråga. Precis som allt annat som påverkar vår natur och miljö. På ett mycket dåligt sätt.

  Även om en del vill skrämmas och döpa om det och benämna det med ord som t.ex. ”klimatutsläpp”, ”klimatkris”, ”klimatkatastrof” m.m. På det, använda ordet ”hållbarhet”, i ur och skur. Fast man inte bryr sig ett förbannade dugg om miljön. På ett klokt och förnuftigt sätt.

  Istället enbart hyckla genom sin egna egoistiska fördel och ekonomiska vinning. Fasadhyckleri av den värsta sort.

  Allt handlar om miljöpåverkan och inget annat. Så har det alltid varit för oss som bryr oss om natur och miljö. Så fort man döper om saker. Så är det bara ett politiskt rävspel, som styrs av stora ekonomiska intressen.

  Skamligt nog genom att skrämmas ordentligt .Fast man inte vet eller har vetenskapliga belägg för mycket av det man påstår, utan bara tror och inbillar sig genom känslor. Fakta får stå åt sidan.

  Sorgligt nog är dagens journalistiska nivå, en bidragande orsak till denna ”påhittade klimatkris”.

  Allt handlar om miljöarbete. Genom att respektera naturen och dess livsformer. Det är detta som gör skillnad. På riktigt.

  Gilla

 • Conny

  Mina samiska grannar Áilu och Inka vill starta ett sorts BLM men för samer. De anser sig diskriminerade i det land de bott i 10.000 år och de har fått nog. Deras namn kommer vara RTN vilket står för Return To Normal. De vill att samerna skall kontrollera elkraften i Sverige helt och ta vinst och skatt till samefolket. De vill att kasinon skall drivas av samer och vinsten gå till samefolket.

  De som i USA hände George Floyd händer nästan dagligen i den karga samemarken, men rapporteringen uteblir. Upprättandet uteblir.

  Jag står bakom deras krav och de hoppas de svarta i USA får samma villkor. RTN kan bli en global rörelse mot den vita överhögheten som bygger enkom på slaveri och förtryck.

  Gilla

 • ThePeter

  “Om inte regeringar runt om i världen snabbt börjar minska utsläppen så riskerar vi en än värre situation under 2022”

  Varför vänder hen sig inte direkt till de länder som står för 95% av utsläppen. Ta skatterna där och ge till oss andra länder i kompensation, det hade svidit ordentligt, … eller inte.

  Gilla

 • Stenbock

  Eskil:
  Menar du sköldpaddorna eller plastpåsarna ?
  För i Sundet har Stenbock sällan eller aldrig sett några plastpåsar flyta kring. Ej hellre några sköldpaddor,men du bor kanske i en annan del av Abzurdien !!

  Gilla

 • Stenbock

  Ja som allt annat går det upp och ner,här på jorden….
  Det framgår ju klart av Petterssons diagram ovan !
  När Greta o Co förtjänat tillräckligt på sin ”klimatuppvärmning”,kan ju nästa innovatör haka på,med ett försök kring ”klimatavkylningen”….
  Som bekant luktar inte pengar illa,och landets skribenter behöver dagligen nyheter.

  Gilla

 • grebom5

  IEA, står det för Ingen Erfarenhet Alls eller vad?
  Den där Fatih Birol vill förstås att ingen industri återstartas, vi skall väl alla falla framstupa med rumpan i vädret och förlita oss på något som många hört om, men aldrig sett.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: