USA, Nato och Sverige lämnar Afghanistan


UTRIKES. I Afghanistan inleddes ett uppror 1978 mot den sovjetstödda kommunistregeringen som tagit makten. Upproret blev bara förvärrat när Sovjetunionen i december 1979 gick in med ett stort antal trupper och ockuperade landet. 1989 lämnade de sovjetiska trupperna landet och efter Sovjetunionens sammanbrott, föll regimen i Afghanistan 1992.

I Afghanistan var de olika gerillarörelserna bara överens om en sak, att slänga ut ryssarna och störta kommunistregeringen. När det var gjort utbröt snart ett nytt inbördeskrig som pågick i ytterligare nio år.

Den 11 september 2001 (nine-eleven) skedde en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Attackerna dödade 2.996, skadade över 6.000 personer och orsakade skador i egendom och infrastruktur för minst 10 miljarder dollar.

11 september 2001. Starten på kriget i Afghanistan. Bild från Wikipedia

USA och dåvarande presidenten George W. Bush blev förbannade och den 7 oktober 2001 inleddes ”Operation Enduring Freedom” av USA och allierade länder. Det officiella målet med invasionen var att fånga Usama bin Ladin, utrota al-Qaida, och få bort talibanregimen som påstods skydda terroristerna.

George W. Bush startade kriget i Afghanistan, Barack Obama lovade att avsluta det men ljög, Donald Trump beslutade att de amerikanska trupperna skulle åka hem senast 1 maj i år och nu försöker Joe Biden ta äran från Trump genom att flytta datumet till det symboliska 11 september, exakt 20 år efter terrorattackerna i USA.

Tillbakadragandet är mest symboliskt, det finns bara några tusen soldater kvar i Afghanistan, det var över 100.000 som mest. Massor av människor har dött, mest afghaner men även några tusen amerikaner och några svenskar.

Den svenska insatsen i Afghanistan började vid årsskiftet 2001/2002. I mars 2006 tog Sverige över ledarskapet där med säkerhetsansvar för fyra provinser i norra Afghanistan, ett ansvar som successivt har lämnats över till de afghanska myndigheterna.

Totalt har c:a 12.000 svenskar deltagit i Afghanistan-kriget. Som mest ingick cirka 1.000 svenska soldater och officerare i styrkan och totalt arbetade fler än 7 000 på den svenska basen, Camp Northern Light. Den 26 juni 2014 överlämnades basen till den afghanska staten, sedan har Sveriges insats minskat och idag är c:a 15 soldater kvar som rådgivare.

-Pettersson tycker Sverige kan skicka 30.000 unga vapenföra män som kan språket och har lokalkännedom till Afghanistan för att bidra till säkerheten så inte ett nytt inbördeskrig bryter ut…

Helikopter 10 i Afghanistan. Foto Anna Norén Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “USA, Nato och Sverige lämnar Afghanistan

 • Invandrare1957

  Lämnar Afganistan. Vi har ju tagit det till Sverige.

  Gilla

 • G Nordström

  Återigen USA via CIA som utrustade de som kämpade mot Sovjets trupper
  Till vilken nytta?
  Samma personer som USA soldater har krigat mot i 20 år.

  Gilla

 • Maja1

  Konstigt att det var enligt Pettersson ”Sovjetunionen som ockuperade landet” med terrorattacken var i USA och mot amerikaner. Hur går ekvationen ihop?
  Vi har enormt många afghaner i Ryssland. Alla lever ett hederligt liv.

  Gilla

 • Leffe

  Nu kan vi bara hoppas att Afganistan också lämnar Sverige!

  Gilla

 • Hajo

  Dom kunde flytta alla grupper till Sverige och avlägsna alla hot, både uppifrån och nerifrån..

  Man kan undra varför folkmord på svenskar är så accepterat…

  Gilla

 • hllviken

  Jag avskyr islam som politisk ideologi men…

  Allt handlar om en liten grupp megarika ******** som vill kontrollera hela planeten. De lever inte efter någon religion utan utnyttjar religion för att kontrollera massorna.

  Bra skrivet om NWO:

  http://word.harrietsblogg.se/2021/04/15/krafterna-bakom-nwo-en-socialistisk-overstatlig-organisation/

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Jaha…nu kommer det bli ett ”nytt” rövarnäste för förnedring/ underkastelse av kvinnor, för barn äktenskap, för svält, för tortyr, för krig, för våldtäkter, för pedofili, för terror, för planering av djävulskap i övriga världen och för att FN (ska stå vi) ska försörja de i 50 år.

  Åhhh, höll på att glömma….naturligtvis är nu alla välkomna till Sverige, det spelar ingen roll om du är terrorist, mördare, torterare, pedofili, våldtäktsman…Sveriges gränser är öppna och pengar finns i överflöd ( vi tjuvar bara mer pengar ifrån svenskarna, de ska lida och förnedras). Så välkomna att ta för er av ALLT på detta dukade bord, bara för er.

  Detta är inte så här sjukt, det är sjukare än då…det är SINNESSJUKT!!!

  Gillad av 2 personer

 • Anders

  När Sverige nu lämnar Afghanistan, tycker jag vi ska ta tillfället i akt och lämna tillbaka allt som är deras .
  T,ex 9000 s.k gymnasister .
  De gör nog mer nytta hemmavid när uppbyggnaden av landet kommer igång .

  Gillad av 2 personer

  • Cirkus Sverige.

   Och dessa Afghanska baaaarn ( män 18-50 år ) kan gärna ta med sig BATIKHÄXORNA, som baaaarnen fått agera ”sängvärmare” åt.

   Ni fattar….att baaaarnen längtar tillbaka! 🤢🤮

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: