Stor assistanshärva utreds – misstänks lurat till sig 40 miljoner


BROTTSLIGHET. Inom kort väntas ett åtal i en omfattande bedrägerihärva i Göteborg, där ett stort antal personer misstänks ha lurat myndigheterna på uppemot 40 miljoner kronor via ett assistansbolag. Alla nekar till brott, enligt Sveriges Radio.

Foto av Matheus Bertelli Pexels.com

Under nästan tio år misstänks personerna bakom assistansföretaget ha hittat på eller kraftigt överdrivit vårdbehov och fått ut ersättning från Försäkringskassan och Göteborgs kommun. Förutom tre huvudmisstänkta väntas många personer att åtalas.

Företaget har importerat utom-europeisk arbetskraft med löfte om permanenta uppehållstillstånd och riktiga löner men utnyttjat folk som slavar.

-Pettersson säger att det troligen inte bara är invandrare som utför assistansbedrägerier i stor skala, men det är nästan bara invandrare som åtalas och döms. Förra året krävde Försäkringskassan återbetalning av 460 miljoner och jag misstänker att de flesta bedragare klarar sig tack vare slapphet från regeringen…

TIDIGARE 2021-02-11. Rekordstor assistanshärva: ”Miljonerna bara rinner ut”

BROTTSLIGHET. Fler än 130 personer har förhörts och mellan 40 och 50 personer riskerar att åtalas för delaktighet i vad som beskrivs som den största härvan med assistansbedrägerier någonsin i Sverige, skriver Göteborgs-Posten bakom betalvägg.

Det handlar om en assistansfirma i Göteborgsområdet som har försett personer med assistenter trots att personerna i fråga inte har haft någon assistansberättigad sjukdom. På det sättet har firman fått in stora summor pengar från staten.

– Ersättningsmässigt handlar det om uppemot 40 miljoner kronor, sett till de brukare som vi utrett, säger åklagare Petter Lundgren till GP oh fortsätter: – Miljonerna bara rinner ut och folk har inte agerat.

-Pettersson säger att åklagare Petter Lundgren har fel. Det är inte miljoner som rinner iväg utan miljarder och politikerna verkar ha accepterat denna typ av i huvudsak invandrarrelaterad brottslighet.

Cyniska människor utnyttjar ett system avsett för samhällets svagaste. Det är vidrigt.

Läs gärna om drygt tio års assistansbedrägerier på bloggen…

De hånskrattar åt oss
Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Stor assistanshärva utreds – misstänks lurat till sig 40 miljoner

 • ponnsan62

  Undra vad dessa kommer från?
  Och myndighetspersoner är inblandade är vad jag tror
  När man lyssnar på dessa maktgalna individer som bara tänker på sig själva och vad dom kan lura av folket som har riktiga arbeten

  Gilla

 • Pålsjö

  Rebecca Weidmo Uvell skriver om ett sammanbrott för tilltron till samhället, – att hon bevakat många former av slöserier och tjatat i i sex år nu, citat: ”System, alla system, som ger bidrag, måste ha kontrollerna inbyggda. Och alla system i Sverige bygger på en enda sak. Jag hade önskat svaret var kontroll, men det är tillit: ”Jag försäkrar på heder och samvete”. Den meningen vilar hela vårt välfärdssystem på. Medger man att det fuskas medger man att tillitssystemet kollapsat och man riktar också fingret mot stora väljargrupper som framför allt Socialdemokraterna, men även Vänsterpartiet vilar på. Alltså gör man ingenting. Hundratals miljarder försnillas genom att välfärdssystemet läcker som ett såll och ingen politisk vilja finns hos Socialdemokraterna och deras fyra lydpartier (L, C, V och MP) att göra något åt det för att S inte vill. De skulle tappa majoriteten av sina väljare om de stramade upp bidragssamhället.

  Rebecca W. Uvells artikel där hon ger förslag till åtgärder:
  https://uvell.se/2019/12/12/tillitssamhallets-kollaps/

  ”Välfärdsfusket hotar demokratin”
  Ur texten: ”Systemen läcker på ett oräkneligt antal sätt och det är ingen hejd på fantasirikedomen hos dem som utnyttjar detta faktum. Ideella föreningar startas enkom i syfte att begära utbetalningar från olika välfärdssystem, falska läkarintyg används för att göra anspråk på sjukpenning, uppblåsta årsredovisningar lämnas till Bolagsverket, samtidigt som anställningsavtal och lönespecifikationer fabriceras för bedrägerier mot lönegarantin. Falska röntgenbilder används för att begära statligt tandvårdsstöd. Studiebidrag och studielån tas i bedrägligt syfte, ibland för att skickas till terroriststämplade organisationer. Problemen med folkbokföringen och falska identiteter, kvarstår. Det handlar om identitetsstöld, falska id-handlingar, falska uppgifter i folkbokföringen såsom felaktiga adresser eller oriktiga åldersuppgifter”.

  Klicka för att komma åt Tema-2-20-Fusk-och-kriminalitet-i-v%C3%A4lf%C3%A4rden-1.pdf

  Gilla

 • G Nordström

  Är det mer än jag som mins inslaget i TV för många år sedan.
  Inspelad med dold kamera. Där en läkare från främmande land lovade en garanterad sjukpension för 10 000 kontant
  Den inspelningen ledde till åtal.
  Den i valstugorna gav Guldspaden pris

  Gilla

 • Roger P

  Trötta tjänstemän ska ut på fritiden gratis och jaga fuskare.

  Sköter dom inte sitt jobb så ska dom ut med fötterna före och på studs, utan lön.
  Bara för att någon annan(skattejonen)betalar deras lön så ska man inte vara utan ansvar, gäller alla bidragskonsumenter….

  Gummilagarna i Sverige är patetiska.

  Gilla

 • Vivekananda

  Är det inte krav för alla, att ha läkarintyg för att få assistans?

  Gilla

 • Nisse

  Det verkar som raketforskarna gett sig in i omsårjsbranchen. S o MP vill ha hit ännu fler trots att 675 000 invandrare lever på sk sosialhjälp på pengar som vi i dag lånar……

  Gilla

  • Pettersson

   Gett sig in?

   Jag har drivit bloggen i drygt tio år och det har varit samma problem hela tiden. Det är obegripligt att regeringen inte gör något medan miljarderna far iväg till kriminella.

   Gillad av 1 person

 • T

  fan vet om inte den styrande idioten skrattar åt oss när han
  sitter hemma i fåtöljen och bälgar i sig en maffig drink?

  Gilla

  • G Nordström

   Tror faktiskt inte det T. Han är totalt omedveten om allt
   När ingen talar om för honom så vet han inte.

   Gilla

 • grebom5

  Bidrag och tycka synd om syndromet har förstört vårt land i samma stil som våra ynkliga s. k. ledare gjort.
  Tur att vi har ett sjuhelsikes bra curlinggäng som kan sprida lite glädje och visa att Sverige ännu kan ett och annat.

  Gillad av 1 person

 • eva

  Häpnadsväckande hur tröga regerande partier verkar vara att rejält genom olika lagar och förordningar sätta ner foten för sådan här verksamhet. T.ex. genom att tillåta samkörning av olika register, kolla samordningsnummer m.m.

  Gilla

 • Argus

  Mycket enkelt att åtgärda, om viljan finns. Till att börja med kan man sätta upp villkor för att få åtnjuta välfärdssystemen. Att man exempelvis har varit självförsörjande i ett visst antal år. Att man inte anställer ”arbetslösa” släktingar och bekanta. Att personen är född i landet.

  Men främst måste vi räckviddsbegränsa asylrätten och ställa kvalifikationskrav på arbetskraftsinvandring.

  Gilla

 • Anders

  Det är väl bara rätt att de får ta del av alla framtida förtjänster .

  Gilla

 • Lellego

  Igen…. Tål att upprepas. Det är bidragen som göder kriminaliteten. Knarket är bara kryddan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: