Kinas ambassadör hotar journalister och forskare utan åtgärd från regeringen

UTRIKES/DIPLOMATI. Sedan 2017 är Gui Congyou Kinas ambassadör i Sverige, han har flera gånger uppträtt hotfullt och otrevligt. Nyligen hotade han journalisten och Kina-kännaren Jojje Olsson. Hotfulla mail från Kinas ambassad har blivit ett allt vanligare inslag i journalister eller forskares vardag, skriver Olsson på sin blogg.

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige. Bild från Kinas ambassad.

Ambassaden påpekar att Jojje Olsson inte kan vara någon expert på Kina, eftersom han inte satt sin fot i landet på fem år, detta trots att han bor på Taiwan. De erkänner alltså att Taiwan inte är en del av Kina som de hävdat i andra sammanhang.

Nåväl, SD och KD kräver att Sverige ska utvisa ambassadör Gui Congyou och V håller med, för att markera.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar ambassadörens agerande, och meddelar att ambassadörens uppträdande ”Självfallet är helt oacceptabelt”, men han utvisas inte.

-Pettersson säger: – Vi accepterar inte detta. – Kommer ni göra något åt det? – Nej. Men vi accepterar det inte.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Kinas ambassadör hotar journalister och forskare utan åtgärd från regeringen

 1. Det finns ett annat ”stort” land i Asien, det är Indien … som styrs av mer eller mindre korrupta mähän i stort sett från norr till söder. Dessutom är där värre vad gäller mänskliga rättigheter och rättsäkerhet (värre än Turkiet tillexempel) … det finns ett stort och utvecklat/normaliserat klasshat, i praktiken klass-diktatur där de svagare eller fattigare grupperna allt som ofta diskrimineras och utnyttjas på dagligbasis … nu till frågan: Hur kommer det sig att svenska medier så ofta har så snälla vinklingar/attityder när det kommer till Indien relaterade rapporteringar (tillstånden/förhållandena där är ju långt sämre än Kinas på de flesta planen) … hmm, man kan undra vad som styr vinklingarna/propagandan ?

 2. Det skulle varit bra att se vad ambassadören skrivit. kommentarer hos Pettersson kan ju också anses hotfulla, beroende på vem som tolkar dom, men i själva verket helt harmlösa.

 3. men denna kines agerar på sin regeringen uppdrag..
  han gör sitt jobb. det måste man acceptera.

  lika väl som kineserna måste tillåta att Sverige skyddar och tillåter jihadister mörda över allt i värden..och försvarar det.

 4. Kina vet om att Sverige styrs av Mähän därför testar dom hur
  långt dom kan gå innan ambassadören blir persona non grata

  Svensk mesighet är vida känd i världen, det är bara mot den
  egna befolkningen man uppträder stöddigt !

  • Det finns två länder som Sverige uppträder kaxigt wmot
   för att dom vill ha ordning o reda i sina respektive länder
   nämligen Polen och Ungern, om vi tar till exempel Polen
   så har dom en arbetslöshet på 3 % Sverige 10%,
   man kan gå säkert på gator o torg i Polen utan att riskera
   att få en kniv i ryggen som i Sverige som har flera mord i
   veckan, liknande är det i Ungern som tar hand om sin
   befolkning. Men dessa två länder hackar regeringen här
   ofta på!

   • Massvis av polacker jobbar i London, Sverige och Norge. När folk renoverar sina hus här är det ofta polacker som gör jobbet. Och de flesta är skickliga och snabba.

 5. Vilken tur att det inte var Donald Trumps tidigare demokratiska administration och ambassadör. Som hade agerat på detta sätt.

  Då hade det tagit ”hus i helvete”, hos sossar och anhang.

  Snacka om att göra skillnad.

  De odemokratiska regimerna reagerar man inte över. Utan man lägger all kraft på. Att beskylla de demokratiska krafterna, då både utrikes och inrikes, för att var odemokratiska.

  Den socialdemokratiska demokratisynen är svår att förstå. Om den ens går.

  • Det är därför vi behöver EU, vi är 10 millioner, Kina har 1300 miljoner. Vad vi säger och gör är oviktigt för dem. Men vad Kina gör kan få svåra konsekvenser för oss.

  • Svenskar har attackerat USA med hårda ord sen 50 talet. Men USA har aldrig hotat vår ekonomi.

 6. Oacceptabelt ! Om något är oacceptabelt som är Herr Löfvens favorituttryck så bör man gå från ord till handling ? Men handling är inte vår regerings starka sida.Gång på gång påvisar dom den totala handlingsförlamningen med det mesta.DET om något är oacceptabelt !

Kommentera