Putin kan bli president igen


UTRIKES. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en lag som tillåter honom att vara president under ytterligare två mandatperioder. Det rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Ryska federationens president är Rysslands statsöverhuvud och landets högste ämbetsman. Presidenten är högste befälhavare men räknas ej som medlem av regeringen, som leds av Rysslands premiärminister. Den exekutiva makten delas mellan presidenten och premiärministern.

Vladimir Putin

Den som vill ställa upp i ett ryskt presidentval måste vara rysk medborgare och minst 35 år. Dessutom måste personen i fråga ha bott i Ryssland i minst tio år. Det finns ingen begränsning för hur många ämbetsperioder den ryske presidenten får ha. Däremot får man inte ha fler än två sammanhängande perioder – man kan alltså sitta i två perioder och sedan återkomma i ytterligare två, efter att någon annan varit president under en mandatperiod däremellan, detta mönster kan upprepas hur många gånger som helst.

 • Vladimir Putin utsågs som tillförordnad president 31 december 1999 av den då avgående presidenten Boris Jeltsin, och fram till valet 26 mars 2000.
 • Då valdes Vladimir Putin till president för en första period mellan 7 maj 2000 och 2004.
 • Vid valet 14 mars 2004 omvaldes han för sin andra period till maj 2008.
 • Därefter överlämnade han presidentposten till den nyvalde Dmitrij Medvedev, som tidigare varit hans stabschef, och utsågs själv till premiärminister.
 • Den posten innehade Putin tills han valdes om till president för sin tredje period 2012–2018.
 • 18 mars 2018 omvaldes Putin återigen till Rysslands president för en fjärde period med 76 procent av rösterna och blev därmed den ryske ledare som suttit längst på sin post sedan Josef Stalin.

Nästa val är år 2024, då är Putin 72 år och han räknar tydligen med att sitta i 12 år till 2036 då han är 84 år.

Ryssland, världens största land med en yta 38 gånger större än Sveriges. Landet sträcker sig över elva tidszoner och 146 miljoner invånare och en ekonomi som är större än Spaniens men mindre än Italien.
Ekonomifakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Putin kan bli president igen

 • yup

  Det är bäst för Putte att hålla sig kvar ”tills döden skiljer dem åt”. Ett maktskifte hade nog lett till fängelse även för hans kompisar. Snacka om plundring i stor skala!

  Gilla

  • Maja1

   Vad som är ”bäst för Putin” är tydligen är bäst för oss ryssar… De andra bör hålla skäften och tänka på sina så omsorgsfullt utvalda president/statsminister och politiker istället…
   Som ryska har jag aldrig fått skämmas för Putin…
   Kan du säga samma om Löfven/Rainfeld?

   Gilla

 • Rädd

  Och så kommer Trump tillbaks och blir president till 82 års ålder och Putin håller på lika länge. Så Ryssland och USA kommer att styras av män med stor erfarenhet.

  Gilla

 • centurion

  Två perioder…Hmm…Om vi kallar den ena ”DÖ” och den andra ”JÖK”, så är vi kvitt. Då är han ju lika falsk som kuppmakarn Steffe.

  Gilla

 • Wolfie

  Bra det. Det är ju det ryska folket som bestämmer vem dom vill ha som president, inte Sveriges feminist-muslimska regim…. Putin bör också komma ihåg tex. USA:s rustningar som uppgår till ca. 700 miljarder dollar/ är medans ryssarnas militär går på ca.50 miljarder/ år…så ryssarna har mycket att ta igen !

  Gilla

 • G Nordström

  Känns tryggt

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: