Det blåser – negativa elpriser över hela Sverige

ELFÖRSÖRJNING. Elpriserna har varit rekordhöga i vinter men nu ser det ut att vända. I natt kan svenskarna till och med få betalt för att använda el för första gången i år, skriver SVT.

Varför används inte väderkvarnar idag? Foto av Skitterphoto Pexels.com

Natten mot måndag mellan klockan 1.00–6.00 kommer elpriset att vara negativt, som lägst står det mellan kl 2.00–3.00 då taxan landar på minus 1,5 öre.

Anledningen är starka vindar som ger ett överflöd av vindkraftsproduktion i kombination med låg efterfrågan.

– Påsken innebär låg aktivitet inom industrin och andra kommersiella verksamheter. Dessutom är det inte är särskilt kallt ute vilket sammantaget gynnar konsumenten, säger Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes.

-Pettersson skrev igår om Miljöpartiets favoriter – förlustsnurrorna, alltså vindkraftsägare som gör storförluster och det blir inte bättre nu. Vindkraftsverken producerar massor med el som inte behövs till priser som ger ägarna storförluster – det är Miljöpartiets politik.

Hade vindkraft varit effektivt hade fortfarande böndernas säd malts med väderkvarnar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Det blåser – negativa elpriser över hela Sverige

 1. En kul grej! Hur beskattar staten elpriser som står i – 0,47 Euro/kWh? Vi gräsrötter kommer aldrig att få del av dessa minuspriser. Dessa priser kommer bara att generera ökad vinst hos el-industrin, medan el-konsumenterna fortsätter betala och skatta.
  Kolla er el-räkning om där finns en minuspost? Tror knappast det. Plan-ekonomin (under sken av att det är ”marknadsekonomi”) och skattesystemet kräver att konsumenterna alltid tvingas att betala.

  • Priset på kartan anges i euro per megawattimme (MWh). Priset gäller för den aktuella timmen och sätts på den nordiska elbörsen dagen innan driftdygnet. 

   Hur det priset slår hos en privatkonsument vet jag ej.

 2. Det är faktiskt väldigt många. Som är nöjda med den illa skötta svenska energipolitiken och hur sittande regering förstör, vår tidigare så stabila och koldioxidfria energiproduktion. Vilken var och ska vara en stor trygghet. I ett lands miljövänliga och grundläggande självförsörjning av energi.

  Fast det är i huvudsak medborgare utanför vårt lands gränser som jublar. Att svensk energipolitik, subventionerar deras energiförsörjning och kostnad.

  Norrmännen är mer än nöjda och tjänar stora pengar på denna handel i energi. De köper årligen in mängder av billig överproducerande vindkraftsel från Sverige. Stryper samtidigt vattenkraften under denna tid. Som sedan säljs betydligt dyrare, tillbaks till Sverige. När vinden har mojnat runt om i vårt avlånga land.

  Utländska multinationella företag inom ”Big Tech”. Som etablerar sig i norra delarna av Sverige, jublar också. Billig el och knappt någon elskatt behöver de betala. Jämfört med den vanlige svensken.

  Den svenska regeringen har offentliggjort energiskatten för 2021.

  Skattesatser på el från 1 januari 2021

  1. 44,50 öre/kWh inklusive moms (35,6 öre/kWh exklusive moms) för de flesta kunder i Sverige.

  2. 32,50 öre/kWh inklusive moms (26,0 öre/kWh exklusive moms) för konsumenter samt näringsidkare inom tjänstesektorn i lågskattekommunerna.

  Facebook och andra ”Big Tech” jättar betalar 0,5 öre per kilowattimme. Precis som alla svenska företag inom bas och tillverkningsindustrin.

  Är det rimligt? Är dessa företag en tillverkningsindustri?

 3. I en marknadsekonomi kan priserna vara både positiva och negativa, inget konstigt med det.

  Vad som däremot är udda är att de vänsterblivna var tvungna att sänka en väderberoende energiproduktion bara för att uppfylla deras utopi.

  • Inget konstigt? En marknadsekonomi som levererar det som inte behövs till ett pris som inte ens täcker självkostnaden för slitage på utrustningen.

   Det är inte marknadsekonomi. Det är idioti…

   • Och ett parti som är kända för idioti på flera områden
    stavas MP. Börja nästan att tro att det är ett krav för
    att få bli medlem att man är nästintill idiot.

   • PLANEKONOMI! Har inte funkat långsiktigt hittills i något jordiskt land!

   • Jo det är marknadsekonomi, och ingen hade heller fortsatt bygga för det hade varit idioti.

 4. var är kabeln till utlandet ???
  sälj till de som har brist just nu ??
  för i morgon eftermidda är det vindstilla och högsta pris som gäller !!
  och extra skatt

  • Det exporteras massor just nu. Bland annat till Norge som stängt av Vattenkraften och spar vatten i magasinen.

   Norrmännen köper vindkraftsel när det är nästan gratis för att starta Vattenkraften när priserna är högre och sälja till oss.

Kommentera