Förändringens tid i gammelskogen

GOTT & BLANDAT. Granbarkborren är en insekt som kan orsaka stor skada på gran, nu har den drabbat markerna runt Petterssons och den oäkta hustruns torp i skogen. Det är småtråkigt, för gammelskogen var fin att vandra i och innehöll en hel del svamp, men vi äger varken torp eller skog så vi får acceptera förändringen som säkert blir bra när man vant sig.

Nu vrålar stora röda monster i gammelskogen, jättegranar fälls, kvistas och kapas i rätt längd på några sekunder och är snart på väg mot uppläggningen vid landsvägskanten. Jag hade gärna sett att skogen fått stå kvar och naturen ha sin gång, men inser att det är stora ekonomiska världen i virket och vi får ljusare och mer sol på torpet och med lite tur flyttar vildsvinen någon annanstans.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Förändringens tid i gammelskogen

  1. Titta på traven på fotot! Det är svart ved i stockarna och det är vrak. Värdelöst. Man får hugga allt och försöka plantera ny. inte gran!

    • I skog behöver man inte ’plantera’. Vänd lite på ytjorden
      och du hittar vilande frön i mängd; fina frön som fallit från
      träd som vuxit där tidigare och som nu får en chans att
      på nytt skapa den skog som varit.
      Som bonus får skogsägaren en skog som våra vilda djur
      och fåglar trivs i.

  2. Tråkigt, för Pettersson och oäkta hustrun.

    Fast granbarkborren har ju härjat på många håll i Sörmland.

    Vi får hoppas att de planterar mer av blandskog framöver. Istället för rena granplanteringar. Vilket skapar en bättre skogsmiljö och ett bättre skydd mot både bränder, stormar och insektsangrepp. Fram för mer mångfald i skogen.

    Fast det kunde ju ha varit värre.

  3. Alla är olika och tur är det. En del gillar skogen och andra gillar mer havet. Jag är mer för hav bryggor och båtar. Därför sålde jag av det fina torpet vid skogen där jag höll på att få lappsjuka, jag saknar huset men inte ensligheten.

  4. Jaa du om det bara vore gammelskogen. Men det är hav och allting. Var väl en jättetrålare in i Östersjön som drog upp lika mycket på två veckor som tjugo års fiske. Sen miljösnacket uppe på det här också. Man ser naturen förstöras i närområdet. Men blicken flyttas till utlandet från media. Vilka drar i spakarna. Sen har man tagit bort allt eget tänkande från bönder till skogsägare. Staten styr med av hjälp av experter. Skulle vilja kalla det planekonomi.

    • Bönder är ofta skogsägare, det gäller i det här fallet och min erfarenhet är att de flesta vårdar sina marker.

      Jag har varit i skogen sedan barnsben, arbetat med båtar i 45 år plus seglat massor på fritiden.

Kommentera