G7 accepterar inte Rysslands annektering

UTRIKES. G7-gruppen är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Åren 1997–2014 ingick även Ryssland och gruppen benämndes då G8.

G7 gruppen + EU i Italien 2017 is licensed under CC BY 3.0.jpg

G7-länderna går ut med en varning till Ryssland om att man inte accepterar landets annektering av Krimhalvön i Ukraina. Beskedet kommer på dagen sju år efter att Ryssland tog kontroll över det ukrainska landområdet, rapporterar Reuters.

”Vi uppmanar Ryssland att respektera internationella skyldigheter, ge tillgång till internationella observatörer, och att omedelbart släppa dem som har blivit orättvist frihetsberövade”, skriver man i uttalandet.

Spänningarna mellan de två stormakterna USA, som ingår i G7, och Ryssland, som uteslöts ur dåvarande G8 2014, har trappats upp den senaste tiden. USA:s president Joe Biden har bland annat kallat den ryske ledaren Vladimir Putin för ”mördare”.

-Pettersson säger att det är synd om ryssarna. Vladimir Putin har suttit vid makten i drygt 20 år och det verkar inte bli bättre för ryssarna eller grannarna även om Putins ställning är stark…

Ryssland borde tillhöra Europa i stället för att hota grannarna.

Ukraina, Krimhalvön och Donetsk-Luhansk där det också är bråk.

Det som idag är Ukraina var på 800-talet det mäktiga Kiev-riket. På 1200-talet tog mongolerna över, sedan var det polacker och litauer som dominerade. På 1600-talet tog ryssarna över och Ivan Mazepa, slöt förbund med den svenske kungen Karl XII mot Ryssland i hopp om att uppnå oberoende för ukrainarna, men det blev storstryk för svenskarna vid Poltava 1709, då Ryssland besegrade Karl XII:s armé. Därefter stärkte Ryssland gradvis greppet om Ukraina. 1922 blev Ukraina en del av Sovjetunionen och 1991 blev Ukraina självständigt.

Ingripandet på Krim innebar att Ryssland ensidigt bröt mot två uppgörelser. Det ena var Budapestmemorandumet från 1994, enligt vilket tre kärnvapenmakter – Ryssland, USA och Storbritannien – garanterade Ukrainas territoriella sammanhållning i samband med att landet lämnade ifrån sig sina kärnvapen från sovjettiden. Det andra var ett vänskapsavtal från 1997 enligt vilket Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser, i samband med att Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till först 2017, sedan förlängt till 2042.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “G7 accepterar inte Rysslands annektering

  1. Den ryska annekteringen av Krim är inte helt okomplicerad.
    Dessutom beskriven av msm: de brukar ha rätt?
    För övrigt, G7 är ett gäng globalister, Trump var undantaget.
    Putin eller globalister? Skitsamma, säger jag.

  2. G-7 synes mig vara ytterst trögtänkta, vad de deklarerar nu borde gjorts direkt Putin invaderade.
    Men de kanske som vårat ljushuvud inte sett det komma förrän nu.

    • Vad jag minns var det liv från många håll när det hände. Att det togs upp berodde på att det är 7-årsdagen sedan annekteringen.

  3. Vad G7 länderna vill är inte viktigt. Det VIKTIGA är vad människorna i Krim vill. Man bör fråga dom vad dom vill….

    • Putin bröt mot ingångna avtal det är problemet…

      Tjetjenien är en del av Ryssland där folket länge velat bli självständiga. Det finns fler.

  4. FOLKET i Krim VILL höra till Ryssland, dom skulle hellre dö än tillhöra skurkstaten Ukraina som ju sänkt sina medborgares levnadsstandard med 50 % ! Vilkem frisk människa vill frivilligt höra till ett sådant skithålsland, vars ekonomi kan jämföras med Zimbabwes ? Man bör fråga månniskorna i Krim vilket land dom vill tillhöra och svaret lär inte bli Ukraina !

  5. Krim halvön tillhörde Ryssland fram till en full Chrusjtjov skänkte bort halvön. USA ska väl inte tala om att annektera, hur är det med Filipinerna? USA bombade Filipinerna till lydnad. Panama, Grenada osv. Så Biden ska hålla igen limptuggen.
    Vad gäller Putin så är det så att slaverna behöver en stark ledare, Tsaren, Lenin, Stalin, Chrusjtjov, Brezhnev och Putin. Landet skulle rasa samman om man fick en senil pedofil som ledare. Det skulle bara inte fungera. Och jag tror att Putin skiter blankt i vad G7 säger Han har mycket större marknad i Kina och Indien. Och Kina och Ryssland har ett militärt kontrakt så jag tror inte att USA vågar ge sig på Ryssland. Man ska minnas att Kina har stora ekonomiska intressen i USA.

    • USA bombade också Japan och Tyskland sönder och samman. Idag är de bland världens rikaste länder och skapligt demokratiska. Det har också gått hyfsat för Texas och Kalifornien sedan de erövrades från Mexiko.

      Men återigen, Putin bröt internationella överenskommelser utan att förhandla.

  6. Men Serbia måtte akseptere at Kosovo som hadde vært serbisk i 1000år
    eller mer ble røvet fra dem av EU,USA og Nato.Dette har ikke fått noen

    som helst konsekvenser for noen av disse røverbaroner. men når Russland kommer sine russiske brødre til hjelp mot et halvfascistisk USAstøttet Ukraina ,da ringer alarmklokkene og Vestens hykleri og urgamle russerhat slår ut i full blomst. ukraina fikk Krim av Krusjtsjov rundt 1955 da de var i samme Union,Jeltsin glemte å ta Krim tilbake da unionen ble oppløst.Han var jo ikke nykter lenge av gangen.

    • Ja då kan ni förvänta er att Kosovo om några år,blir den ledande nationen i Europa ! 🙂
      Blir sedan Tjetjenien självständigt kan ni roa er över en halv miljon ankommande tattrar (från Kaukasus),som söker asyl i Abzurdistan !
      Stenbock kommer med spänning,att följa det hela från Moln nr.8

  7. Rysslands annektering? Det ryska kejsardömet erövrade Krim från det osmanska riket på 1700-talet. 1954 flyttade Sovjet en markör från den ryska delrepubliken till den ukrainska. Det ”fanns inte på kartan” att Sovjet skulle implodera 35 år senare. Dessutom har man, till skillnad mot Kosovo, hållt två folkomröstningar som utföll med övertygande majoritet för en anslutning till Ryska federationen.

    • Ukraina höll folkomröstning som utföll väldigt klart till att hela landet skulle vara självständigt.

      Men det hör inte hit. Ryssarna (Putin) har brutit överenskommelser de själva undertecknat utan att förhandla.

  8. Vad menar du med OCKSÅ när du skrev om Donets-Lugansk?
    Det är ingen bråk i Krim. Och alla är glada och nöjda.

  9. G7,ett antal idioter som anser sig veta bäst..
    Betr. Frankrike är ju deras roll sedan länge lagd i ruiner.Statskulden uppgår till c::a 115 % av BNP !
    Att sedan sådana typer som Diktator Merkel ingår i gruppen,säger ju allt !

Kommentera