2 000 år gamla bibeltexter funna i Israel


HISTORIA. Delar av 2 000 år gamla bibeltexter har hittats i en grotta vid en utgrävning i Israel. Experter beskriver fyndet som det mest betydelsefulla sedan Dödahavsrullarna, som upptäcktes 1947.

Bild: SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Utgrävningarna genomfördes av Israel Antiquities Authority (IAA) i öknen i nära Qumran, Döda havet i Israel.

Bland det mest häpnadsväckande är enligt arkeologerna en avvikelse från alla andra kända versioner av det Gamla testamentet i en specifik passage – där ordet “portar” har ersatts med ordet “gator”.

Det har även hittats ett 6000 år gammalt skelett av ett ungt barn, mynt som används av judiska rebeller och den äldsta vävda korgen som är känd för mänskligheten.

Jerusalem Post

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “2 000 år gamla bibeltexter funna i Israel

 • Mike E

  Vilket bekräftar att judarna är ursprungsbefolkningen och att det är judarnas rättmätiga land.

  Gillad av 1 person

  • Rädd

   Mike
   Vem är jude? Alla med den religionen? Alla som har nån släkting som är jude?
   Om en svensk jude begår ett brott kan man då utvisa honom till Israel?
   Vem bestämmer, vem som är jude?

   Gilla

   • ss

    Judar är en folkgrupp inte en nation.
    Judar i Sverige har minoritets status, Rädd

    Gilla

   • Argus

    @SS (lämplig signatur 😉 ) En nation är ett kollektiv av individer av samma ursprung, språk och kultur. Det vill säga vad man i dagligt tal kallar folkgrupp.

    Själv brukar jag använda beteckningen ”av judisk tro eller härkomst” då alla judar inte semiter och alla semiter är inte judar. Om du är född av en judisk mor som är född av en judisk mor, etc., etc. och konverterar till kristendomen är du fortfarande jude men kristen. Om du som svensk konverterar till judendom är du fortfarande svensk men också jude. Allt enligt den rådande tolkningen. Det finns också en ortodox tolkning som bara godkänner blodsband vilket kan bli lite knepigt då det rest frågetecken om alla de emot 20 miljoner uppskattade judar verkligen har blodsband till Kanaans land. Stora resurser har tydligen lagts på att reda ut det genom studier av DNA men tolkningen av dessa varierar. Själv har jag för tillräcklig självbevarelsedrift för att avstå att spekulera.

    Gilla

   • ss

    SS är mina initialer, konstigare än så är det inte Argus

    Gilla

   • Argus

    Jag tror dock att många kommer osökt att tänka på ”Schutzstaffel”, speciellt i sammanhang som handlar om judar. Deras mellanhavanden har inte gått omärkt förbi om jag uttrycker mig försiktigt.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: