2 000 år gamla bibeltexter funna i Israel

HISTORIA. Delar av 2 000 år gamla bibeltexter har hittats i en grotta vid en utgrävning i Israel. Experter beskriver fyndet som det mest betydelsefulla sedan Dödahavsrullarna, som upptäcktes 1947.

Bild: SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Utgrävningarna genomfördes av Israel Antiquities Authority (IAA) i öknen i nära Qumran, Döda havet i Israel.

Bland det mest häpnadsväckande är enligt arkeologerna en avvikelse från alla andra kända versioner av det Gamla testamentet i en specifik passage – där ordet “portar” har ersatts med ordet “gator”.

Det har även hittats ett 6000 år gammalt skelett av ett ungt barn, mynt som används av judiska rebeller och den äldsta vävda korgen som är känd för mänskligheten.

Jerusalem Post

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “2 000 år gamla bibeltexter funna i Israel

 1. Vilket bekräftar att judarna är ursprungsbefolkningen och att det är judarnas rättmätiga land.

  • Mike
   Vem är jude? Alla med den religionen? Alla som har nån släkting som är jude?
   Om en svensk jude begår ett brott kan man då utvisa honom till Israel?
   Vem bestämmer, vem som är jude?

   • Judar är en folkgrupp inte en nation.
    Judar i Sverige har minoritets status, Rädd

   • @SS (lämplig signatur 😉 ) En nation är ett kollektiv av individer av samma ursprung, språk och kultur. Det vill säga vad man i dagligt tal kallar folkgrupp.

    Själv brukar jag använda beteckningen ”av judisk tro eller härkomst” då alla judar inte semiter och alla semiter är inte judar. Om du är född av en judisk mor som är född av en judisk mor, etc., etc. och konverterar till kristendomen är du fortfarande jude men kristen. Om du som svensk konverterar till judendom är du fortfarande svensk men också jude. Allt enligt den rådande tolkningen. Det finns också en ortodox tolkning som bara godkänner blodsband vilket kan bli lite knepigt då det rest frågetecken om alla de emot 20 miljoner uppskattade judar verkligen har blodsband till Kanaans land. Stora resurser har tydligen lagts på att reda ut det genom studier av DNA men tolkningen av dessa varierar. Själv har jag för tillräcklig självbevarelsedrift för att avstå att spekulera.

   • Jag tror dock att många kommer osökt att tänka på ”Schutzstaffel”, speciellt i sammanhang som handlar om judar. Deras mellanhavanden har inte gått omärkt förbi om jag uttrycker mig försiktigt.

Kommentera