UD-anställde afghanen Aram döms för 61 felaktigt utfärdade visum till afghaner


BROTTSLIGHET. En tidigare anställd vid Utrikesdepartementet (UD) döms för 61 fall av tjänstefel. Bakgrunden är att han har beviljat 120 felaktiga visum till personer från Afghanistan. De felaktiga visumen utfärdades när mannen var stationerad på Sveriges ambassad i Islamabad i Pakistan.

Ett av de felaktiga visumen

Aram Barseghyan döms till villkorlig dom och 80 dagsböter. Enligt Attunda tingsrätt ligger det samlade straffvärdet egentligen på sex månaders fängelse, men rätten har tagit hänsyn till att mannen har förlorat jobbet och har begränsade möjligheter att få ett likvärdigt arbete.

Aram Barseghyan har arbetat i olika funktioner på Migrationsverket sedan 2004. Under den aktuella perioden, dvs. november 2014 till juli 2015, var Aram Barseghyan tjänstledig från Migrationsverket och anställd i Regeringskansliet, Utrikesdepartementet, med placering på migrationsavdelningen vid Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan. Han hade där ett övergripande ansvar över personal som handlade visumansökningar från bl.a. afghanska medborgare och det ankom på honom att se till att ansökningarna om visering handlades, och beslut fattades, med iakttagande av gällande regler, rutiner och praxis. Han handlade även själv viseringsansökningar.

Aram Barseghyan har i ett flertal viseringsärenden brutit mot bestämmelser i Viseringskodex. Det har inte i något fall varit fråga om s.k. gränsfall, utan klara och tydliga avsteg från gällande praxis. Det faktum att Arm Barseghyn var arbetsledare för ambassadens migrationsavdelning medför att hans agerande är att bedöma som särskilt allvarligt.

Ett stort antal personer som Aram Barseghyan beviljat visering för sökte asyl i andra namn än de i vars namn samma person hade beviljats visering.

-Pettersson noterar att Aram är medborgare i Sverige, att straffet för medverkan till att förstöra vårt land är löjligt och att försvarsadvokaten, socialdemokraten Tomas Bodström menar att Aram inte gjort några fel utan åklagaren har missuppfattat allt. Jag tycker indraget medborgarskap och hemresa skulle vara ett rimligt straff.

SVT, Aftonbladet, Expressen med flera ”glömmer” nämna mannens bakgrund.

TIDIGARE 2020-08-04. UD-anställde Aram godkände minst 121 visum till afghaner på felaktiga grunder…

BROTTSLIGHET. En tidigare medarbetare på Utrikes departementet åtalas för grovt tjänstefel efter att ha godkänt 121 visum till afghaner på felaktiga grunder, rapporterar SVT Nyheter.

Den åtalade var egentligen tjänsteman på Migrationsverket, men lånades ut till Sveriges ambassad i Pakistans huvudstad Islamabad. Enligt åtalet ska mannen ha ignorerat uppenbara varningssignaler i ansökningarna. – Jag tror att jag kommer att yrka på ett fängelsestraff, säger kammaråklagare Arne Fors.

Ex-tjänstemannen nekar till brott via sin advokat Tomas Bodström.

-Pettersson säger att det är bara ett exempel, vi har skrivit om detta många gånger på bloggen men UD och andra myndigheter verkar inte bry sig. I det är fallet fick mannen, Aram, sparken 2017, och givetvis var han ”svensk” som bara hjälpte sina landsmän för en rejäl slant per styck…

 • TIDIGARE 2020-03-08. SD vill ha lag för att upphäva medborgarskap

INVANDRING. Sverigedemokraterna gick i veckan ut med att partiet vill uppvärdera det svenska medborgarskapet och höja kraven. I väntan på det bör alla nya utfärdanden stoppas, skriver Svenska Dagbladet, bakom betalvägg. 

CC-Licens

Sverigedemokraterna vill att medborgarskap ska kunna annulleras om det beviljats på felaktiga grunder. SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för att systematiskt granska ”riskgrupper” som fått medborgarskap. SD hoppas kunna göra det utan att ändra grundlagen, men enligt rättsexperter är det en svårframkomlig väg.

-Pettersson säger att det är självklarheter, den som har ljugit, hotat eller mutat sig till medborgarskap ska givetvis ha det indraget. Det lovade Alliansen inför valet 2010, sedan gjorde Reinfeldt upp med Miljöpartiet i stället för att infria sina vallöften. Socialdemokraterna har också föreslagit indragna medborgarskap men inget har hänt mer än prat.

Moderaterna – Ta medborgarskapet från kriminella invandrare

Även socialdemokraterna har väckt tanken

Socialdemokraterna ville dra in medborgarskapet för kriminella invandrare

Mina förslag:

 • Släpp inte in kriminella i landet
 • Är de här, ge dem aldrig permanent uppehållstillstånd
 • Har de fått uppehållstillstånd ge dem inte medborgarskap
 • Utvisa så många som möjligt, obligatorisk utvisning ska gälla vid brott över en viss nivå
 • Medborgarskap ska kunna dras in om de delats ut på felaktiga uppgifter, genom mutor eller hot.
 • De som har dubbla medborgarskap, överväg att i vissa fall dra in det svenska.
 • Alla som söker asyl ska informeras om att om du ljuger om identitet, bakgrund, ålder vid ansökan så kommer du att kastas ut när vi kommer på dina lögner. Ni vet väl att det inte är olagligt att ljuga om sin bakgrund i Flathetens land.
 • Sammanfattning ut, ut, ut för alla som inte sköter sig och ljuger…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “UD-anställde afghanen Aram döms för 61 felaktigt utfärdade visum till afghaner

 • Robert

  Bodström verkar göra sitt yttersta för att alla ska äcklas av honom. Detta är alltså vår förre justitieminister och han tycker inte att smutset gjort något fel utan allt är ett missförstånd! Ja vad säger man, heja såssarna.

  Gilla

 • Siv-karin Flensburg

  Jag saknar ord! Cat-Girl🙀😿🙈

  Gilla

 • Sune K

  Man undrar ju om det förekommit en viss betalning för tjänsterna med, eller om det bara var av ren ‘välvilja’.

  Gilla

  • Stenbock

   Det hela har troligen gott med rejäl vinst. För något år sedan läste jag att dessa ”fattiga asylanter” betalde c:a 30.000:-SEK,för ett sådant Europa-pass/Visum.
   61 sådana skulle innebära,att han kan leva gott efter ”domen” i åtskilliga år framåt ! Uppåt 2 miljoner i förhållandet till 80,dagsböter a 50:-….

   Gilla

 • Kungen

  Så går det när man anställer afganer

  Gilla

 • Olof.p

  Det är tur att vi har Pettersson, hur skulle vi annars få information från verkligheten. Statliga media och gammelmedia springer regeringens ärende precis som i en diktatur. Kanske därför det kallas medlöpare.

  Gilla

 • Fjölet

  Svenska tjänsteman döms inte till fängelse straff,
  de blir aja baja inte riktigt rätt !!!

  Gilla

 • Kent

  Visumen har säkert inte bara utfärdats av ren välvilja utan det finns säkert pekuniära skäl också.

  Gilla

 • Robert

  Stasi-tv text fick inte med att detta var den yttersta formen av rasism då man sätter en grupp före alla andra.
  Rymdes inte heller att det är en ekonomisk turist, men det var väl utrymmesbrist?
  Seriöst hur i helvete kan en person från ett av världens sämsta folkslag vara anställd vid en myndighet och ha möjlighet att ge bort visum? Kommer några huvuden att rulla?.

  Gilla

  • ThePeter

   Hur? Enkel matematik. För att sossarna och deras medlöpare skall få in så många nyanlända till Sverige, oavsett asyskäl eller inte kan man inte ha Svenska etniska tjänstemän på dessa positioner.
   Procentuellt beviljar dessa utlänska anställde mycket troligare fler inresetillstånd/visum än en svensk vänsteraktivist med känslor på dessa positioner. Därmed är mattematiken klar.

   Gilla

 • TT

  Detta är ett exempel på varför/att färre döms till fängelse nu än på 80-talet.
  Fängelse utdöms tyvärr ej längre för grova brott, vilket leder till fler brott i förlängningen, som sedan inte ger fängelse osv.

  Gilla

  • Jörgen Filipsson

   Men enligt Morgan Johansson döms ju fler till Fängelse nu och utvisning skall alltid ske där sånt är möjligt??

   Gilla

 • Anders

  Säkert medlem i Naiva Sossars Brödraskap .
  NSB .

  Gilla

 • Michael Pettersson

  Jaha, då blir det till att dra in de där visumen då.

  Gilla

 • Z

  Det kravlösa och naiva Sverige visar sig ännu en gång.
  VEM BÄR ANSVARET???
  Vad säger statsministern? Har han något ansvar?

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Statsministern (aldrig min statsminister) säger att det ÄR EN VINST FÖR SAMHÄLLET !

   Han gjorde detta garanterat med full vetskap ifrån sosse-maffian.

   Gilla

 • hllviken

  Aram gynnade sin egen etniska grupp på Sveriges bekostnad. Det blev ringa straff för ett kriminellt beteende.

  När svenskar vill försvara svenskars intressen på ett lagligt sätt, är de nazister, enligt Etablissemanget.

  Gillad av 1 person

 • Hajo

  Livstids fängelse I Pakistan eller dödsstraff…

  De som fått falska viseringar ska omedelbart åka till hem till Pakistan på egen bekostnad och kastas I fängelse….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: