Även hovrätten dömer tre afghaner för mord på en fjärde afghan i Kiruna

VÅLDSVÅGEN. Idag kom Hovrättsdomen mot den 47-åriga pappan och hans två söner för bussmordet i Kiruna.

Det var den 15 juli 2020 som 20-årige Reza Huseini jagades in av och mördades på en lokalbuss i Kiruna. Reza Huseini stacks till döds med 99 knivhugg,

Pappan och sönerna har tidigare dömts i tingsrätt, men överklagat domen.

Den 47-åriga mannen döms i Hovrätten till livstids fängelse för mord. Hans två söner, 15 och 17 år gamla, döms till sluten ungdomsvård  – men tiden för den slutna vården har kortats ner i Hovrättens dom.

17-åringen får 3 år och 6 månaders sluten ungdomsvård och 15-åringen döms till 2 år och 6 månaders sluten ungdomsvård.

Enligt Hovrätten var brottets motiv hedersrelaterat, vilket påverkar straffvärdet i högre utsträckning för pappans del.

Gärningen har varit hänsynslös, planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Till det kommer ett hedersmotiv som framför allt för pappans del är försvårande. Påföljden för pappan ska därför vara lagens strängaste, det vill säga fängelse på livstid, säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att åklagarens utvisningsyrkande avseende pappan ska avslås. Skälet är att det idag finns ett verkställighetshinder som kan antas bestå när fängelsestraffet är avtjänat. De två nämndemän som deltagit i avgörandet är skiljaktiga i denna fråga och anser att pappan ska utvisas.

-Pettersson hade gärna sett utvisning för alla tre och om inte det går att ordna borde pappan få ett besök av Anders Gustaf Dalman…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

TIDIGARE 2020-12-11. Tre afghaner döms för mord på en fjärde afghan i Kiruna

BROTTSLIGHET. I dag meddelade Gällivare tingsrätt dom i målet där en afghansk pappa, Mohammad-Jawad Ahmadi och två söner var åtalade för mord på en ung man i Kiruna i juli. Påföljden för pappan bestäms till livstidsfängelse. Sönerna får sluten ungdomsvård i 4 år respektive 2 år och 8 månader.

Gärningsmännen har väntat på offret och gett sig på denne när han cyklat hem från sitt arbete. Offret har sprungit ifrån gärningsmännen och tagit sin tillflykt till en buss dit gärningsmännen har följt efter honom. I bussen har den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med närmare 100 knivhugg. Alla tre har ansetts delaktiga på ett sådant sätt att de ska dömas för mord.

Gärningen har varit synnerligen hänsynslös, noggrant planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Ett motiv för gärningen har varit att bevara familjens heder. Straffvärdet för gärningen uppgår till fängelse på livstid. Sönerna får pga. deras ungdom inte fängelse utan istället sluten ungdomsvård. Längden på ungdomsvården har bestämts med beaktande av deras ålder.

Ett yrkande om utvisning av pappan har avslagit eftersom han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut.

Offrets föräldrar och flickvän har fått det skadestånd de begärt. Dödsboets ersättningsyrkande för begravningskostnader har avslagits då annan betalat begravningen och det då inte haft någon kostnad.

Pappan döms även för sexuellt ofredande och olaga hot som inte har anknytning till mordet. Sönerna döms för var sitt fall av övergrepp i rättssak som skett i anslutning till mordet.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

-Pettersson säger att pappan, Mohammad-Jawad Ahmadi fick avslag på sin asylansökan redan år 2012 och skulle utvisas…

TIDIGARE 2020-10-22. Regeringen & Migrationsverket är medskyldiga till att afghanska mördare är i landet

BROTTSLIGHET. En pappa och två söner, 15 och 17 år gamla, har i dag åtalats för mord på en 20-årig man i Kiruna den 15 juli i år. Enligt åklagaren har brottet ett hedersmotiv.

Utredningen visar att 20-åringen jagades in på en buss i centrala Kiruna, där han misshandlades och knivhöggs med ett stort antal knivhugg. Han fick så omfattande skador att han avled.

– Jag menar att pappan och sönerna, födda 2003 och 2005, tillsammans och i samförstånd har dödat 20-åringen, på ett mycket grovt sätt i en offentlig miljö. Alla tre är inblandade och utredningen visar att två av dem har använt knivar medan den tredje har varit delaktig på annat sätt i planeringen och utförandet av gärningen, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Brottet bevittnades av personer i allmänheten vilket gjorde att två av gärningspersonerna kunde gripas på plats och den tredje greps en kort tid senare. Ett motiv för brottet har också varit att bevara familjens heder.

– Pappan upplevde att 20-åringen hade haft en relation med pappans fru. Hedersmotivet är en försvårande omständighet, avslutar Lindha Strömberg.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

Mohammad-Jawad Ahmadi har tillsammans med sönerna i samförstånd dödat Reza Hoseini genom att jag honom på bussen och slå, sparka och huggit Reza med kniv över 90 gånger…

-Pettersson säger att Mohammad-Jawad Ahmadi och hans söner borde inte ha varit i Sverige, de saknade asylskäl och skulle ha utvisats men myndigheterna klarade inte det. Så han fick permanent uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder.

Åklagaren yrkar på utvisning för pappan, ej för sönerna.

 • TIDIGARE 2020-07-27. Regeringen & Migrationsverket är medskyldiga

INVANDRING. Gång på gång rapporteras om brottslighet begångna av människor som inte borde vara i landet. Det är mord, våldtäkter, ekonomiska bedrägerier och mycket mer. Vad har våra myndigheter för ansvar i dessa brott? 

Förra veckan knivdödades en 21-årig manlig afghan på en buss i Kiruna. En afghansk pappa och hans tonårssöner sitter nu häktade misstänkta för mord.

Pappan och den 15-årige sonen jagade offret och halalslaktade honom på en stillastående buss. De misstänkta gärningsmännen skyller på att offret började.

Men strunt i mordet. Varför var pappan i Sverige?

Mohammad-Jawad Ahmadi sökte asyl i Sverige i januari 2012. Han fick avslag i mars 2012 och skulle utvisas. Istället ansökte han om så kallat verkställighetshinder och fick permanent uppehållstillstånd i juli 2015.

Han har under tiden i Sverige arbetat i en butik. Men i slutet av juni åtalades han för sexuellt ofredande mot två flickor som var under 15-år gamla. Brotten ska ha begåtts i pappans hem under 2015 och 2016, men de anmäldes senare.

Samma dag som dådet i bussen åtalades han även för att ha hotat en man som han var svartsjuk på. Pappan ska bland annat ha sagt att ”antingen är du i denna värld eller jag”. 

Pappan, Mohammad-Jawad Ahmadi, nekade till brott i båda fallen.

Migrationsverket har i ett färskt yttrande beskrivit att det finns hinder mot att utvisa mannen på grund av att han konverterat från islam, och att han därför riskerar förföljelse om han utvisas till Afghanistan, enligt Expressen.

-Pettersson undrar hur flata våra myndigheter får vara? Hur kan de gång på gång gå på att muslimer säger att de konverterat till kristendomen för att slippa utvisning?

Vet inte regeringen om att deras huvuduppgift är att skydda svenska medborgare och att utländska medborgare är utlandets ansvar?

 • TIDIGARE 2020-07-17. Tre afghaner häktade för bussmordet i Kiruna

BROTTSLIGHET. De tre misstänka personerna, som är far och söner, är hörda och medger delar av händelseförloppet, men de förnekar brott. Häktningsframställningar är ingivna och häktningsförhandlingar kommer att ske under eftermiddagen med start 13.30.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

För pappan, född 1973, behövs tolk på persiska. För sönerna, födda 2003 respektive 2005, behövs ingen tolk.

Enligt uppgifter i Aftonbladet finns det ett “svartsjukemotiv” i bakgrunden. De tilltalade hävdar nödvärn, och en av de unga sönerna har erkänt våldet men nekar till brott.

UPPDATERAT: Åklagarmyndighetens pressmeddelande. Männen har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord.

-Pettersson säger att här är det läge för pappan att låta yngste sonen, 15 år, ta på sig mordet. En 15-åring får knappast något straff alls i Sverige…

Jag vet inte om polisen flög från Stockholm eller någon annan flygplats men de hamnade rätt och det är det viktiga.
 • TIDIGARE 2020-07-16. Afghan knivmördad i Kiruna av pappa med två söner

BROTTSLIGHET. Ett grovt brott har hänt på en buss i Kiruna. Enligt uppgifter rör det sig om en knivskärning, där flera personer gått till attack och mördat en man ombord på bussen.

Det jag kan säga är att vi får samtal om att det är bråk på en buss och på bussen har det skett ett grovt brott, säger Mathias Borin, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

Flera personer är gripna.

Enligt bussbolaget som kör lokaltrafik i området har all trafik ställts in helt under morgondagen.

Polisen

-Pettersson säger att mångkulturen finns över hela landet, Stefan är säkert nöjd…

En afghan är offret. Tre stycken mångkulturella tillgångar är gripna, de är släkt med varandra. Pappan är född 1973, två söner under 18 år.

Gällivare tingsrätt, mål: B 558-20

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Även hovrätten dömer tre afghaner för mord på en fjärde afghan i Kiruna

 1. Jag ser inget verkställighetshinder för att utvisa en fd muslim till Afghanistan. De är en demokrati nu som bygger ut sitt land och är toleranta.
  Det måste de vara med tanke på hur många miljarder vi plöjt ner i det landet.
  Alltså kan alla tre åka hem efter avtjänat straff.

 2. messkalle – In the wide world web I am a Swedish ant who retired more than twenty years as aviator. Happily married to a non military feminist believing she is the most beautiful and best for me.
  messkalle skriver:

  Både offret och gärningsmännen borde varit kvar i sitt hemland. Det hade varit bäst för Sverige. Nu blev det en förlustaffär för alla svenska skattebetalare i deras långa liv.
  Cirka sex tusen per person och dygn när de är inlåsta. Sedan kanske hälften när de ute.
  – Fattar inte justitie- och inrikesminister vad den importerade brottsligheten kostar på lång sikt?
  – Jaså precis som statsministern.
  – Jag förstår. Rösta INTE vänsterblocket om du är klok.

  • Men vänta, när afghaner korsats med dåresvenne kommer socialdemokratin ha den perfekta valboskapen: knivhugger motståndare och försörjer diktaturer i Palestina och Afrika

KommenteraAvbryt svar