Idiris Mohamed döms för grovt fusk på högskoleprovet i Högsta Domstolen

BROTTSLIGHET. En deltagare i högskoleprovet lämnade en försäkran på heder och samvete att han inte hade använt några otillåtna hjälpmedel vid provet. I själva verket hade han fuskat och försäkran var därför osann. Högsta domstolen har nu dömt honom för osann försäkran, grovt brott, till villkorlig dom och dagsböter. Den som deltar i högskoleprovet ska i anslutning till provet lämna en försäkran på heder och samvete att han eller hon inte har använt några otillåtna hjälpmedel.

I det fall som Högsta domstolen har behandlat hade en provdeltagare använt otillåtna hjälpmedel av tekniskt avancerat slag, så att han genom hörsnäcka hade varit uppkopplad till ett företag som lämnat honom svar på frågorna. Han hade trots det undertecknat en försäkran om att han inte hade använt några otillåtna hjälpmedel.

Högsta domstolen har kommit fram till att gärningen ska bestraffas som osann försäkran, grovt brott. Som skäl för att rubricera gärningen på detta sätt har domstolen hänvisat till bl.a. att mannens försäkran innebar en mycket påtaglig avvikelse från de verkliga förhållandena och att han med sitt agerande syftat till att skaffa sig en otillbörlig fördel på annans bekostnad. Påföljden för brottet har bestämts till villkorlig dom och dagsböter.

Högsta Domstolen Mål: B 2855-20

Tingsrätten dömde Idiris Mohamed för osann försäkran, grovt brott, till
villkorlig dom och 50 dagsböter. Brottet bestod i att Idiris Mohamed vid
genomförandet av högskoleprovet hösten 2017 hade undertecknat en försäkran
på heder och samvete om att lämna provsvar utan att använda otillåtna hjälpmedel. Försäkran var osann, eftersom Idiris Mohamed hade använt otillåtna
hjälpmedel vid genomförandet av provet.

  1. Högsta Domstolen har fastställt hovrättens dom
  2. Hovrätten har fastställt tingsrättens dom.
  3. Tingsrätten och hovrätten har bedömt brottet som grovt. Detta har
    gjorts med hänvisning till bl.a. att Idiris Mohamed använde avancerade tekniska hjälpmedel vid provet, att åtgärderna var förslagna och i sammanhanget systemhotande och att det oriktiga provresultatet fick till följd att Idiris Mohamed upptog en utbildningsplats som rätteligen skulle ha erbjudits någon annan.

-Pettersson säger att staten får stå för kostnaden för denna kulturbelastning som hade tänkt fuska sig genom livet och förstöra för andra, dessutom är fräck nog att protestera genom tre domstolar.

När jag gick i skolan hörde jg aldrig talas om fusk på prov. Var jag naiv eller är detta något nytt i vårt land? Domen ovan är ett prejudikat, alltså ett vägledande avgörande som andra domstolar bör, men inte är tvingade, att följa. Att Högsta Domstolen tog upp fallet tyder på att det är ett nytt fenomen.

***

Stöd blogg

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Idiris Mohamed döms för grovt fusk på högskoleprovet i Högsta Domstolen

  1. Hur fuskar man på högskoleprovet? Får man ha med sig mobilen i det rum, där man skriver? När man här i Finland skriver studentrovet, ska mobilen lämnas utanför salen, och jag antar att liknande regler gäller vid motsvarande examina i andra länder. Hur är det i Svärje?

  2. Och hur stora rättegångskostnader orsakade brottslingen?
    Löftet om berikaren var ju att det var en ”vinst längre fram”, har Hofnarren lurat ss igen.

  3. Jag undrar hur stort mörkertalet är. Om den kulturen brett ut sig över en given kritisk gräns, så har vi snabbt ett samhälle i fritt fall. Tyvärr har vi inga naturliga väktare inom myndigheterna för att kuva utbildningsfusk. Ett fusk, som är bra mycket nödvändigare att slå ned än ”politiska feltänkare”. Tänker på förslaget om nya myndigheten, som ska stärka det psykologiska försvaret bl.a.

  4. Fusket skedde 2017 där det fanns fakta om vad som skett, varför i all sin dar ska ett solklart fall kunna överklagas.
    Förmodligen fick denne man fortsätta studera eftersom han överklagade gång på gång och så mycket pengar spenderade på en skurk från främmande land.
    Har vi bara trögtänkta individer i vårt domstolsväsende, eller förstår de inte vilka signaler detta tjafs ger andra opportunister, vilka av Steffe kallas vår framtid.

  5. ”Den som deltar i högskoleprovet ska i anslutning till provet lämna en försäkran på heder och samvete att han eller hon inte har använt några otillåtna hjälpmedel.”
    Helt omöjligt för dessa att uppfylla.

  6. Den som kallar sig Bettan här är inte jag. Någon använder sig av samma alias som jag brukar göra.

      • Ni som tummar ner vill bli opererade av en läkare som inte kan mäta t.ex medicin vid operationer . Så att ni kan sova för gott i händelse.

  7. Inte konstig. Har man låg intelligens på grund av kulturella grunder så vad ska man då göra om man kommer till ett land som kräver mer än kunna leda kameler eller plåga djur eller trakassera alla som inte tycker som jag själv.
    En kultur som bygger på ljug och överdrifter så är det inget konstigt alls, bara helt naturligt.

  8. Vem är förvånad? Dom ljuger om sin identitet, var dom kommer ifrån, hur gamla dom är och sin utbildning. Vem tror på allvar att människorna från Mellanöstern skulle sluta ljuga när dom får stanna i Sverige? Tvärt om. Dom kommer att fortsätta ljuga för att få bidrag, sjukpenning, barnbidrag, pension och allt som dom har möjlighet att ljuga till sig.
    Man fattar att Löfven känner sig hemma i denna grupp som fungerar som honom.

    • Olof.p, den här morbida gruppen är Röfvéns kärnväljare numera, de riktiga svenska arbetarna röstar sedan många år på SD.

      //Gunnar

  9. Ingenting förvånar mig längre, en total genomklappning vad gäller moral i vissa kretsar.
    Men kanske inte så förvånande egentligen, för vissa får ju en helt annan uppbackning av svenska pressen och till slut anser de att allting går an.

Kommentera