Livgardet

Den 14:e januari firade Livgardet 500 år och är därmed ett av världens äldsta förband.

Tyvärr var uppmärksamheten kring denna födelsedag väldigt sparsmakad, men visst finns det skäl att lyfta upp denna gren av försvarsmakten.

1521 valdes 16 unga män från Dalarna ut för att försvara den blivande kungens liv. Kungen var Gustav Eriksson Vasa. Dessa unga män agerade livvakt till Gustav Vasa i både krig och fred och lade embryot till det som idag är Livgardet.

På den här sidan finns mycket av historiken kring Livgardets uppkomst i både text och bild.

Livgardet av idag är ett av Försvarsmaktens största förband och har vitt skilda uppdrag på sin agenda. Livgardet finns på sju olika orter i Sverige, från Karlskrona i söder till Sollefteå i norr.

Under olika statsceremonier syns Livgardets blå uniformer och även runt de kungliga slotten där de utgör ett inslag i vaktstyrkorna. Livgardet tillhandahåller också Försvarsmaktens enda militärpolisbataljon och ett antal olika insatsförband med syfte att verka både i Sverige och andra länder. Allt detta kan ni läsa mer om här.

Det svenska hårdrockbandet Sabaton och Livgardet hade långtgående planer på ett samarbete som skulle utmynna i en del av 500-årsfirandet, men Försvarsmakten avbröt samarbetet p.g.a. att bandet gjorde en spelning på Krimhalvön 2015 som arrangerades av ett mc-gäng som sägs stå Putin nära.

Här är hursomhelst bandets hyllning till 500-åringen Livgardet. När Sabaton 2012 spelade in plattan ”Carolus Rex” på svenska reagerade den vänsterliberala kulturkretsen med välkända ord som ”högerextremt” och ”nationalism”. Får se hur det reagerar den här gången.

Livgardet 500 år på bloggen…

8 thoughts on “Livgardet

  1. Tack Argus för lite svensk kultur och historia . Värmer gott .
    Med vänlig hälsning, Sjöström

  2. Vi får väl hoppas att midsommardagen 2023 firas desto mer… då är det 500 år på dagen Gustav Vasa red in i det befriade Stockholm som Svea rikes konung.

  3. Jag råkade göra lumpen på K1 (Kungliga Livgardets Dragoner) i Stockholm 1976. Mycket bra var det.

  4. Kan det bli annan med en försvarsminister som inte orkade genomgå sin militära plikt utan valde malajstatus.

  5. På den tiden när världen var normal och innan alla coronarestriktioner så var det alltid massor av turister vid slottet för att se och filma Livgardet Marschmusiken och vaktavlösningen gjorde en stolt över att vara Svensk och det var roligt att se hur uppskattat det var av alla hitresta besökare.Det var en kort stund av återblick på vår Svenska historia.I dag är man inte så stolt längre…..

  6. Och som vanligt…
    Den svenska regeringen med Socialdemokraterna i spetsen förstör allt vad svenska generationer byggt upp genom blod, svett och tårar.
    Familjer har offrat sina unga söner för Sverige och svenskarna…detta spottar Socialdemokraterna på och vill göra allt för att smutskasta och håna. FY FAN 😡

    Kommer DU rösta på Socialdemokraterna.
    Kommer DU rösta på ett parti som spottar fig i ansiktet, och skyller dålig ekonomi på dina gamla föräldrar.

    RÖSTA RÄTT… 🙏🏻

Kommentera