Hotbilden mot Sverige har blivit alltmer komplex


FÖRSVAR. Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.
Det är regeringen och överbefälhavaren som är Musts uppdragsgivare.

Foto: Försvaret, Mats Carlsson, övning i Norrbotten.

Hotbilden mot Sverige är i dag samtidigt politisk, ekonomisk och militär – inte ”antingen eller”. Den har således blivit både bredare och mer komplex. Det framgår av Musts årsöversikt för 2020 som nu publicerats.

Under 2020 har utvecklingen mot en mer hårdhänt maktpolitik förstärkts, globalt och i Europas grannskap. Samtidigt har den regelbaserade ordningen och förutsägbarheten försvagats. Den pågående pandemin har accelererat dessa trender och Must bedömer att risken för att Sverige utsätts för kraftfulla påtryckningar är förhöjd i denna miljö.

Det handlar om yttre hot, som allt oftare manifesteras även i den inre säkerheten. Hoten riktas mot Sveriges försvarsförmåga, välstånd och demokrati. Hybrida, dolda och förnekbara metoder blir allt vanligare, säger Lena Hallin, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Den militära aktiviteten i Sveriges närområde har fortsatt att öka i intensitet och har blivit alltmer kvalificerad. Trenden att se ekonomi och teknologi som strategiska verktyg förstärks. Länder som Ryssland och Kina har en bred verktygslåda för att främja sina statliga intressen, och god förmåga till samordning. Underrättelseverksamheten mot Försvarsmakten och Sverige är omfattande.

I denna verklighet verkar Must som den civila och militära underrättelse- och säkerhetstjänst som arbetar med de yttre hoten mot Sveriges säkerhet – oavsett vilka de är. När jag summerar Musts verksamhet under 2020 är jag stolt över att kunna konstatera att vi, tillsammans med våra nationella och internationella samarbetspartner, kunnat fullgöra det uppdrag vi fått av våra uppdragsgivare regeringen och Försvarsmakten, säger Lena Hallin.

Läs Musts årsöversikt här.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Hotbilden mot Sverige har blivit alltmer komplex

 • centurion

  Hoten kommer inifrån via den ”trojanska hästen”. För övrigt befinner vi oss i krig sen flera år, men många har nog vant sig vid vansinnet.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Yttre hotet är marginellt, det verkliga hotet är inom Sveriges gränser.

  De ”icke eget tänkande” skapar grupperingar och är snart med eget parti inne som eget parti i regeringsställning, (Socialdemokraterna tappar även ifrån de som de dragit hit till Sverige) för att genomdriva sitt tänkande, agerande och egna lagar i Sverige. Det agerandet och sättet som de säger sig fly ifrån för att det inte är bra.

  Detta är nått som många lättledda och dum-naiva i Sverige bidragit till.

  Så…vill DU ha detta i Sverige…kommer DU rösta för mer av detta….kommer DU rösta på Socialdemokraterna !?

  Rösta med ANSVAR och FÖRSTÅND!
  Rösta RÄTT !!! 🙏🏻

  Gilla

 • luger39

  Man kan alltid hitta på sagor om Ryssland så man får mera anslag från skattebetalarna. Vill man ha mera pengar till tex. militären då måste man ju fixa till ”hot”, finns inga ”hot, då får man hitta på olika slags ”hot”och då trillar pengarna in garanterat !

  Gilla

  • Pettersson

   Prata med Finland, Estland, Lettland, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Ukraina, Georgien med flera om ”påhittade” hot från Ryssland, det känns mer relevant.

   Gilla

 • Kungen

  Fienden är redan i landet. Fatta det nu innan det är försent

  Gillad av 1 person

 • Bigman

  Ett vanligt sätt att flytta fokus från inrikes problem.
  I sakens natur ligger att kontraspionage inte kan avslöja vad de avslöjat, därför är det en populär metod för att peka ut andra som det stora hotet.

  Aldrig har väl behovet varit större, förutom under krig, av en diversion om att vi skulle riskera att hamna i krig. När man lyssnar på olika företrädare på ”Folk och Försvar” så är bilden lite tydligare. Ryssland framställs som det stora hotet.

  Vet inte om det stämmer, men jag känner ett större hot från väst där vi ska påtvingas samma åsikter från globalisterna.

  Gillad av 1 person

 • Nohab

  Påsk must är gott.

  Gilla

 • grebom5

  Ett land med dålig kontroll på det mesta, och för det mesta, är det naturligt att det yttre trycket också ökar.
  Men det kunde inte den blinda regeringen se.

  Gilla

 • Pride

  Fungerar inte prideparaderna?

  Gillad av 1 person

 • Erling

  Av naturliga skäl vet undertecknad intet om detta.

  Ändå skräms jag långt mer av förstörelsen av vårt land inifrån. Som är mer än hot. Den pågår dagligen och stundligen. Initierad och verkställd av partier vars handlande är totalt obegripligt.

  En makthungrig ”regering” understödd av två svekpartier.

  En ”regering” som vägrar inse och erkänna verkligheten, vägrar att seriöst diskutera sakfrågor för att i stället hänge sig åt att ösa invektiv över oppositionen.

  Och speciellt deras primära hatmål, vilket får floskeln ”allas lika värde” att eka ruttet och falskt.

  Den inre förstörelsen av vårt land eskalerar i furiöst tempo. Mot detta saknas försvar!

  Gillad av 2 personer

  • Stenbock

   Erling:
   Instämmer helt i dina rader….
   En ÖB som traskar runt i Pride-paraden,och ett litet obetydligt land i Norden som vill jämföra sig med Ryssland o. Kina,tyder på allvarliga brister i kompetens !!
   Nog är fienden o faran redan här i form av,importerade Islamister…
   Kanske bättre de koncentrerar sina krafter,att stoppa deras ökade sabotage o skadegörelse inom Abzurdien ?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: