Nya bränslekrav problem för försvaret – möjligheten att försvara Sverige ”begränsas”


FÖRSVARET. Regeringen ska under våren lägga fram ett nytt lagförslag som skärper reglerna kring förnybara bränslen ytterligare, rapporterar Dagens Industri, bakom betalvägg.

Snart solcellsdrivna. Bild från Försvarsmakten

Men förslaget ställer till problem för Försvarsmaktens möjlighet att utföra sitt uppdrag: Att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp.

Regeringens ambitiösa mål om förnybart i tanken ställer till det för Försvarsmakten som varnar för att möjligheten att försvara Sverige kan ”begränsas” av de nya bränslekraven. Energiminister Anders Ygeman (S) säger att regeringen nu får diskutera frågan med försvaret och drivmedelsbolagen.

Försvaret skriver i en remiss till regeringen att de nya klimatkraven på bränslet, som faller under den så kallade reduktionsplikten, ”innebär att myndighetens möjlighet att utföra givna uppdrag, inklusive huvuduppgiften, begränsas.”

Bland annat pekar försvaret på att hållbarhetstiden för biobränsle är mycket kortare än för fossila bränslen, den så kallade blankdiesel som i dag används, vilket kan leda till att Sveriges militära försvar står utan fungerande bränsle under kris eller krig.

Dessutom är biodrivmedel känsligare för kyla, vilket inte rimmar väl med det svenska klimatet.

”Inblandning av biodrivmedel påverkar kraftigt lagringsbeständigheten genom risk för bakterietillväxt och kontaminering av drivmedlet. Diesel med inblandning av biodrivmedel kan endast lagras i storleksordningen månader. Därtill påverkas köldegenskaper menligt”, skriver försvaret till regeringen.

Även Försvarets Materielverk påtalar att flera av de fordon som just nu är i tjänst, inte fungerar med biodrivmedel.

-Pettersson säger att det är inget problem för Arbetsmiljöverket kommer ändå i händelse av krigsfilm stoppa verksamhet så ingen blir skadan.

Det visar att regering lyckas förstöra område efter område. Migrationen, energiförsörjningen, brottsbekämpningen, skolan, sjukvården, pandemihanteringen, försvaret, den högre utbildningen, integrationspolitiken mm.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Nya bränslekrav problem för försvaret – möjligheten att försvara Sverige ”begränsas”

 • Invandrare1957

  Stridsvagnar o flyg. Varför då för det första svälter vi ihjäl inom ett par veckor. Vi har ju inte matproduktion till folket i Sverige. Sen har vi ju inte el heller. Bara att slå ifrån brytarna i utlandet. Sen allt ligger på nätet o dator. Så vi kommer inte att kunna öppna en bro. Värmeverken är utslagna på grund av virus. Enda vi behöver bränsle till är att fly Sverige när kriget kommer.

  Gilla

 • Peter de Mander

  Problemen att försvara Sverige lär inte lösas med stridsvagnar för att bevaka den gräns som redan öppnats för fienden som redan befinner sig i landet, tyvärr. Våran numer odemokratiska regering ser ju till att fylla på med tiotusentals islamistiska fiendesoldater varje år.

  Gilla

 • Katten

  Hasse Alfredsson hade ett bra förslag en gång

  Gilla

 • turrim

  Efter Ygemans diskussion med försvaret och drivmedelsbolagen så kommer han genom SVT/SRs kanaler meddela att det finns inga problem. Vi har gott om resurser. Jag har varit förtänksam och avvecklat alla beredskapslager så där växer inga bakterier.

  Statsmedias experter med Erika Bjerström är sprittande glad. Bolund och Tovatt får göra många sittningar i alla soffor med frågor och svar på fusklappar à la försvarsministern.

  Gilla

 • Pålsjö

  Redan 2008, alltså för 13 år sedan, skrev majoren i flygvapnet, Carl Bergqvist, i sin blogg ”Wiseman’s Wisdoms”, citat: ”Det är till största delen på grund av (s) som Förvaret sitter så trångt som det gör. Det är (s) som ständigt underfinansierat och detaljstyrt försvarsbudgeten. Det är (s) som i sin iver att inte någonsin vara på samma sida som de borgerliga släppt in (mp) och (v) i försvarspolitiken.

  Och skriver sedan beträffande miljön och Försvarsmaktens ansträngda ekonomi, citat: ”Detta lämnar noll och inget utrymme för att köpa in nya miljöriktiga fordon. Det finns exakt, på decimalen rätt, noll (0) tillverkare av etanoldrivna stridsvagnar, stridsflygplan bandvagnar etc. Det man skulle kunna tänka sig och som redan görs är att byta ut personbilarna mot nya med mer miljövänlig framdrivning. Men nu är det även så att möjligheten att tanka etanol i Norrlands inland ofta är något bristfällig och eftersom en etanolbil drar nästan dubbelt så mycket drivmedel som en dieselbil och dessutom fungerar betydligt sämre i kyla kommer det nog vara kvar en del dieslar också. En dag när jag är på rätt humör och har några timmar över ska jag sätta mig och skriva ett inlägg om hur statsförvaltningen borde fungera.”
  http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2008/01/luftslottet-som-sprngdes-del-ii.html

  Carl Bergqvist har även skrivit ett antal krönikor i Expressen (40 st.), om försvar och säkerhetspolitik, vilka samtliga kan läsas här:
  https://www.expressen.se/kronikorer/carl-bergqvist/

  Gillad av 1 person

 • Rakapuckar

  Grön militär 😆

  Gilla

 • Olof.p

  Varför inte ta fram de gamla cyklarna igen. Och tänk vad mycket krutrök av all ammunition. Varför inte använda pilbågar och svärd?

  Gilla

 • Billy Boy

  Överbefälhavaren Micael Bydén fick tips om ett mycket miljövänligt alternativ av fd rikspolischefen Dan Eliasson (S) att användas mot fienden i händelse av ett angrepp …

  Jeander

  Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Om fienden från öst angriper Sverige så har det socialdemokratiska fackförbundet Kommunal lovat statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Kommunals medlemmar kommer ställa upp mangrant med …

  Bildkälla: Sveriges Radio

  Bränslet är inget problem eftersom det har testats länge på många av Kommunals våta fester tidigare och uppfyller alla tänkbara miljökrav, vilket klart framgår av illustrationen nedan …

  Jeander

  Gillad av 1 person

 • Robert

  Tur då att det enda hot som Sverige står inför enligt vår eminenta (enligt han själv) försvarsminister är Jimmie Åkesson. Försvaret avskaffas. Se där ännu en utgift vi kan spara in på nu när det ska resa hit 6400 så kallade kvotflyktingar som inte hann komma före Corona tider. Kvotflyktingar vad fan är det? Vem är det som bestämmer vem som är inkvotad?

  Gilla

  • Tony

   Ja när det gäller tjänstemän o övriga byråkrater, så är
   det väl sossarnas partibok som gör dom lämpliga,
   kunskap om ämnet kommer betydligt längre ner på listan,
   det är därför som det finns många olämpliga personer
   i regimen !

   Gillad av 1 person

  • Peter de Mander

   Du menar väl ”mutflyktingar” som haft råd att smörja folk så att De kan leva gratis resten av sitt liv?

   Gilla

 • Mm

  Vita flaggor räcker väl, så kan tokpartiet och de övriga i 7-klöver, vifta med dem om homoflaggorna tar slut.

  Gilla

 • Per Molin

  Dårhuset har inga begränsningar

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: