Vattenfall redo med reaktorplaner

ELFÖRSÖRJNING. Vattenfall uppges ha gjort upp planer för nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals i tysthet. Projektet ligger på is – men ska också kunna återupptas med kort varsel, skriver Göteborgs-Posten.

Ringhals kärnkraftverk hade 4 reaktorer. 2:an och 1:an är stängd. 3:an och 4:an ska drivas i många år till.

Det statliga energibolaget har haft ett projekt för detta sedan 2006. År 2012 ansökte Vattenfall om tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten att få bygga två reaktorer. För det betalade man en avgift om 100 miljoner kronor. I ansökan motiveras det med att stängningen av befintliga reaktorer kan leda till framtida problem.

”Utfasningen kan utan ersättande kraft eller långsiktig planering orsaka pristurbulens och oro på elmarknaden”, står det bland annat i ansökan, enligt tidningen.

Projektet uppges ha nått en slutfas 2014, då det var tal om offertförfrågningar för reaktorbyggen. När en rödgrön regering tog över makten samma år beslutades att förberedelser för ny kärnkraft skulle avbrytas. Anonyma uppgiftslämnare säger att Vattenfall också blev oroligt att planerna skulle läcka ut för tidigt, ”innan de kunde börja bearbeta politiken”.

Ärendet är fortfarande öppet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Vattenfalls talesperson säger att resultaten sparats om frågan skulle aktualiseras igen i framtiden.

-Pettersson är inte förvånad. Alla kan inte vara Miljöpartister…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Vattenfall redo med reaktorplaner

  1. Gräv för guds skull inte ner avfallet, för en vacker dag skall det upp igen.
    Förvara det ovan jord, så man kan ha koll på det.

  2. Ja till sommaren lär det inte behövas så mycket el. Klimathysterikerna har lovat varmare klimat, men till nästa vinter kan det vara gott med lite el.

  3. Det måste komma från företagen eftersom S styrs av MP vilka är fullkomligt renons på sunt förnuft.

  4. Var faktiskt skönt att höra. Tittar man på tv reklamen för Vattenfall så tror man ju att dom är helt dumma i huvet. Men det finns riktiga tekniker o ingenjörer kvar.

  5. Miljöpartiet måste ut ur regeringen omgående innan dom förstör hela landet det är inte demokrati att ett 4 % parti bestämma energi politiken kärnkraft är ett måste om landet skall utveklas. Nortvolt Ssab och på nyheterna i kväll ytterligare en stor stålprodusent dom måste ha säkra strömleveranser då duger det inte att vara väderberoende……

    • Du är Klok som en Bok kunde inte beskriva detta bättre själv MP är skadligt för Sverige och vår utveckling. Jobben kommer försvinna utomlands med Elbrist och våra höga elpriser bara en Dåre kan tycka deras politik är bra

  6. ”Fast Breeder Reactor” vore lösningen. Uranbränslet utnyttjas till 98% istället för ynka 2 procent.

    Bränsle för tiotusentals år har vi i marken och med en kraftig reducering av avfallsmängden som dessutom är relativt sett kortlivad, hundratals år istället för hundratusentals år.

Kommentera