Riksdagsledamöter som inte arbetar ska inte få lön

INRIKES. Riksdagsledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet ska kunna få arvodet indraget, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Alla riksdagspartierna står bakom förslaget som riksdagen väntas fatta beslut om i höst.

Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för ”ja”, röd ”nej” och gul ”avstår”. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

”Är man inte på jobbet ska man inte få betalt”, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson. 

-Pettersson säger att det är självklarheter. Märkligt att det har pågått i så många år. Dessutom borde sjuklön, föräldrapenning, avgångsvederlag m.m. anpassas till att bli lika som för de människor riksdagsledamöterna beslutar om.

En riksdagsledamot har idag ett arvode på 69.900 kronor i månaden.

***

 Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Riksdagsledamöter som inte arbetar ska inte få lön

  1. Nja, det gäller att hålla tungan rätt i mun i denna fråga. Riksdagsmän är förtroendevalda och uppbär ett arvode. Detta är inte någon lön. En lön förutsätter att de skulle vara anställda, vilket jag verkligen inte tycker de skall vara. Riksdagsmän skall kunna sparkas minst var fjärde år dvs när de inte får fortsatt förtroende.
    Anställda Riksdagsmän skulle vara en styggelse för demokratin.
    Dock tror jag en del Riksdagsmän anser sig vara ”anställda”, tom tillsvidareanställda.

  2. Det är bra att folk som inte arbetar inte får lön.
    Och det gäller även andra människor, då gäller som man sa förr, socialbidrag.

  3. Jag läser att den som är borta mer än 40% av omröstningarna under tre månader får en tillsägelse av talmannen. År det samma under nästa tre månader så kan arvodesnämnden besluta om avdrag på arvodet.

    Man kan således strunta i 40% omröstningar under 5 månader och 29 dagar utan annan åtgärd än en tillsägelse. Det anser man vara krafttag i riksdagen. Inte så märkligt att andra lagar också blir korkade och till den skyldiges fördel.

  4. ”Riksdagsledamöter som inte arbetar ska inte få lön”

    Redan rubriken är felaktig. Riksdagsledamoter har arvode inte lön. Det är en avsevard skillad. Det är inte snyggt vinklat av Pettersson.

    • På vilket sätt blir du vilseledd av rubriken?

      Det står arvode i texten om du inte förstår. Men begreppet arvode för riksdagsledamöter är fel det är en lön som av riksdagen felaktigt kallas arvode.

      En arbetsgivare som betalar lön är även skyldig att dra av preliminär A-skatt och betala sociala avgifter på lönen. Detta är den egentliga innebörden av A-skatt, att uppdragsgivaren/arbetsgivaren har ansvaret för dina skatter och sociala avgifter. Riksdagen drar preliminär skatt och betalar arbetsgivaravgifter för ledamoten.

      Alternativet är om du har F-skatt, dvs om du driver ett företag. Då fakturerar du ett arvode till uppdragsgivaren, men sedan är du själv ansvarig för att betala in dina skatter och sociala avgifter. Ofta får du då även ta hand om andra saker själv, t ex semester och pension.

      Riksdagsledamöter driver inte företag.

      För övrigt är lön och arvode ersättning för utfört arbete även om en och annan inte gör skäl för ersättningen.

      • Det är det jag skriver men begreppet arvode används fel anser jag men i praktiken har det ingen betydelse. Vi vet vad det innebär.

      • ”Det är det jag skriver men begreppet arvode används fel anser jag men i praktiken har det ingen betydelse. Vi vet vad det innebär.”

        Lagen är antagen i demokratisk ordning och riksdagen står under den, inte över. Jag skrev inte heller att du har fel. Jag skrev att FORMELLT SETT har du fel. Och det har oavsett förklaring du ger.

        Lön är ersättning som utgår för arbete enligt anställningsavtal. Arvode utgår för arbete vid uppdrag och uppdragsavtal. Riksdagsledamöter är inte anställda, de är valda av folket och att ett förtroendeuppdrag, därav att det formellt kallas för arvode i lagen och formellt sett också helt korrekt kallas för arvode av riksdagen. Du får såklart anse det är fel, men objektivt sett är det korrekt av riksdagen, lagstiftaren och därmed av Andersson.

        Slutligen: Såklart fattar jag också vad som ”menas”. Ord används på ett sätt i skrivspråk och ett annat sätt i folkmun. Men som sagt, petar man i det, så ja, då har Andersson rätt och du fel.

    • Är text på insättning det viktiga? Arvode eller lön?

      Jag trodde summan av antalet kronor var det primära.

      • Erling
        23 02 2021 at 11:55

        ”Är text på insättning det viktiga? Arvode eller lön?”
        Ja, för en språkfascist är det

        ”Jag trodde summan av antalet kronor var det primära.”
        Nej, inte för en språkfascist

  5. #
    ”Är man inte på jobbet ska man inte få betalt”, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson.
    #

    Ska det gälla även de ledamöter som SD läs Mattias Bäckström Johansson har varit med om att utesluta. Riksdagsledamöterna sitter på egna mandat och har ansvar mot sina väljare. Det Mattias Bäckström Johansson försöker genomföra är stick i stäv vad vi benämner demokrati. En demokrati som har sitt ursprung i 1700-talet. Makthavarna i vårt land var livrädda för att den franska revolutionen skulle sprida sida sig. Det kanske är dags nu i dessa orostider.

    För övrigt utför riksdagsledamöterna mycket arbete utanför plenisalen. Är det vad Mattias Bäckström Johansson har för avsikt att stoppa? Trots namnet är inte Sverigedemokraterna några demokrater. Mattias Bäckström Johansson är definitivt någon demokrat. Det visar han nu och det har han visat tidigare.

  6. Nu väntar jag bara på att riksdagen beslutar att A-kassa ska gälla vid arbetslöshet, att arvodesökningar ska följa KPI samt att pension erhålles först vid 65 års ålder eller 44 års förvärvsarbete (eller motsvarande, måste tänka på riksdagsmännen).

    • Att sänka arvodet är en sak. Det ska i så fall gälla rätt över för alla riksdagsledamöter. Att dra in arvode för representanter till parlamentet är en annan sak. Det kommer att användas mot ledamöter som anses besvärliga för partier och parlament. Det finns regler för när en ledamot kan tvingas lämna sin post. Det räcker med det.

  7. De har skapat sig helt egna regler . De regler som gäller för oss duger inte åt dem .
    Eget pensionssystem .
    Eget dagis .
    Eget sjuksystem.
    En hel egen nomenkkatura som bit för bit demonterar välfärden i Sverige .

  8. En saftig kompensation kommer att smyger in .
    Den härskande klassen släpper inte ifrån sig något

  9. Ja då blir det inte många som får betalt, sen kan man ju fundera över att alla stöder förslaget?

  10. Eftersom ALLA partier står bakom, utan reservationer funderar jag vilka undantag som kommer göras vid frånvaron.

Kommentera