Film från Mars-landningen släppt


VETENSKAP & TEKNIK. Nasa har släppt de första rörliga bilderna från när sonden Perseverance landade på Mars förra veckan. Videoklippet som är nästan tre och en halv minut långt visar när fallskärmen vecklas ut och när sonden når ytan på Mars.

En illustration av NASA: s uthållighetsrobot som landar säkert på Mars. Hundratals kritiska händelser måste utföra perfekt och exakt i tid för att roveren ska landa säkert den 18 februari 2021. Ingång, nedstigning och landning , eller ”EDL”, börjar när rymdfarkosten når toppen av Marsatmosfären och reser nästan 12 500 km / h (20 000 km / tim). EDL slutar cirka sju minuter efter atmosfärens inträde, med uthållighet stationär på Mars-ytan. Cirka 6 900 fot (2100 meter) ovanför ytan, skiljer sig roveren från bakskalet och skjuter upp motorerna för nedstigningen. När nedstigningsnivån planar ut och saktar ner till sin sluthastighet på cirka 1,7 km / h (2,7 km / tim), initierar den ”skycrane” -manöveren. Cirka 12 sekunder före beröring, cirka 66 meter (20 meter) över ytan, sänker nedstigningssteget roveren på en uppsättning kablar som är cirka 21 fot (6,4 meter) lång. Rovaren avlägsnar sitt mobilitetssystem och låser benen och hjulen i landningsläge. Så snart roveren känner att dess hjul har rört marken, skär den kablarna som ansluter den till nedstigningssteget. Detta frigör nedstigningsfasen för att flyga iväg för att göra sin egen okontrollerade landning på ytan, ett säkert avstånd från uthållighet. NASAs Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien byggde och kommer att hantera verksamheten för Mars 2020 Perseverance Rover för NASA. För mer information om uppdraget, gå till: https://mars.nasa.gov/mars2020 . Upphovsman: NASA / JPL-Caltech

Det här är verkligen fantastiska videor. Det är första gången vi har lyckats fånga en händelse som landningen på Mars, säger Nasa-chefen Michael Watkins.

NASA:s Marsprogram

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Film från Mars-landningen släppt

 • Peter de Mander

  Jag var 6 år och sov… mamma kommer in och väcker mig för att titta på TV. Jag förstår ingenting av den vita suddiga gubben som hoppar omkring men hon säger att det här är något Du kommer att komma ihåg resten av Ditt liv.
  Tack mamma för att Du lät mig se Apollo11 och Neil Armstrong strutta omkring på månen live. 🥰

  Gilla

 • Mika

  Tror inte på detta spektakel. Att skicka en rymdfarkost till Mars är omöjligt att göra, att navigera mellan olika rymdfält många ljusår bort är helt omöjligt.
  Varför kommer denna händelse nu?
  Varför har wuhaninfluensan uppstått nu?
  Avledningamanöver?

  Gilla

  • Pettersson

   Det kanske är omöjligt för dig och mig, men möjligt för andra. Just nu kretsar rymdsonder från Förenadearabemiraten och Kina runt Mars och USA landade förra veckan.

   Anledningen till att det händer just nu är att planeten Mars passerade nära jorden. Resan tar c:a sju månader, alltså långt ifrån några ljusår.

   Men naturligtvis tror du på vad du vill.

   Gilla

   • Oskar

    Hur manövrerar man en rymdsond som farit iväg i 7månader då knappast några datasignaler når dit ut?
    På 60 talets månfärder så fanns det skickliga astronauter som styrde och pratade via walky talkys med jorden och väjade för meteoriter, landade på månen tom spelade golf!! åkte månbil som satt fast under månlandaren m.m.
    Det var annat då på 60 talet.

    Gilla

   • Pettersson

    Det kommer nog astronauter till Mars och med tiden. Landningen var helt automatisk och jag antar att fordonet också sköter sig självt.

    Det går bra att skicka signaler fram och tillbaka men det tar tid. När jorden och Mars är nära varandra som nu tar en signal fyra minuter enkel väg.

    Gilla

 • Tomas.

  Kanske skall det vara 66 fötter vilket är 20m.

  Gilla

 • Argus

  NASA har en interaktiv karta över solsystemet: https://solarsystem.nasa.gov/planets/mars/overview/ Tolkar jag den rätt så ligger Mars en 10 – 15 ljusminuter bort. Det vill säga att signalen från mars färdas motsvarande tid innan den når jorden. Interaktiv mänsklig kamerakontroll är därför utesluten.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: