Det är kö vid planeten Mars, i morgon landar Perseverance

VETENSKAP & TEKNIK. Det är kanske en ny rymdkapplöpning på gång med rymdfärder till Mars, då både Förenade arabemiraten, Kina och USA har farkoster på väg till den röda planeten. USA, med sin senaste farkost – Perseverance.

En illustration av NASA:s Perseverance, uthållighetsrobot som landar på Mars. Hundratals kritiska händelser måste utföra perfekt och exakt i tid för att fordonet ska landa säkert den 18 februari 2021. Ingång, nedstigning och landning , eller ”EDL”, börjar när rymdfarkosten når toppen av Marsatmosfären och reser nästan 20000 km / tim. EDL slutar cirka sju minuter efter atmosfärens inträde, med Perseuverance stationär på Mars-ytan. Cirka 2100 meter ovanför ytan, skiljer sig rovern från bakskalet och skjuter upp motorerna för nedstigningen. När nedstigningsnivån planar ut och saktar ner till sin sluthastighet på cirka 2,7 km / tim, initierar den ”skycrane” -manöveren. Cirka 12 sekunder före beröring, cirka över ytan, sänker nedstigningssteget rovern på en uppsättning kablar som är cirka 6,4 meter långa. Rovern avlägsnar sitt mobilitetssystem och låser benen och hjulen i landningsläge. Så snart rovernn känner att dess hjul har rört marken, skär den kablarna som ansluter den till nedstigningssteget. Detta frigör nedstigningsfasen för att flyga iväg för att göra sin egen okontrollerade landning på ytan, på ett säkert avstånd från Perseverance. NASAs Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien byggde och kommer att hantera verksamheten för projekt Mars 2020 Perseverance Rover för NASA. För mer information om uppdraget, gå till:  https://mars.nasa.gov/mars2020.
Upphovsman: NASA / JPL-Caltech

Perseverance (”uthållighet” på svenska) är en rymdbil, eller rover, och den senaste i raden av Marsfordon som skickats till planeten av Nasa. På Mars finns redan rovern Curiosity som fortfarande är aktiv.

Vad man kan förvänta sig när Mars 2020 Perseverance Rover anländer till Red Planet den 18 februari 2021.

NASAs Mars 2020-uthållighetsuppdrag ska försöka landa sin femte rover på Röda planeten. Ingenjörer vid NASAs Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien, där uppdraget förvaltas, har bekräftat att rymdfarkosten är frisk och på mål att röra ner i Jezero Crater runt 15:55 EST (12:55 PST) den 18 februari. 2021.

”Uthållighet är NASA:s mest ambitiösa Mars Rover-uppdrag hittills, med vetenskaplig inriktning på att ta reda på om det någonsin fanns något liv på Mars tidigare”, säger Thomas Zurbuchen, biträdande administratör för Science Mission Directorate vid NASAs huvudkontor i Washington. ”För att svara på den här frågan kommer landningsteamet att ha full händer för att ta oss till Jezero Crater – den mest utmanande Mars-terrängen som någonsin riktats för landning.”

Jezero är ett bassäng där forskare tror att en gammal flod rann ut i en sjö och deponerade sediment i en fläktform som kallas ett delta. Forskare tror att miljön här sannolikt har bevarat tecken på något liv som fick fotfäste för miljarder år sedan – men Jezero har också branta klippor, sanddyner och stenblock. Att landa på Mars är svårt – endast cirka 50% av alla tidigare landningsförsök på Mars har lyckats – och dessa geologiska egenskaper gör det ännu mer. Uthållningsteamet bygger på lärdomar från tidigare beröringar och använder ny teknik som gör det möjligt för rymdfarkosten att rikta in sig mer på landningsplatsen och undvika faror autonomt.

”Uthållighetsteamet lägger sista handen på den komplexa koreografi som krävs för att landa i Jezero Crater”, säger Jennifer Trosper, biträdande projektledare för uppdraget på JPL. ”Ingen Mars-landning garanteras, men vi har förberett oss ett decennium för att sätta den här roverns hjul på Mars yta och börja arbeta.”

Läs mer på Nasa:s hemsida…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Det är kö vid planeten Mars, i morgon landar Perseverance

 1. Ger mig f-n på,att det redan står några ”stackars flyktingar” från MENA, och gläder sig över besöket !!

 2. Elon Musk vill kolonisera Mars???

  Ta med en helvetes massa spadar och syrgas/mat så ni överlever när ni gräver ner er för att slippa strålningen från rymden och CO2.

  Ska man leva under ytan?

  Möjligtvis som i Moonraker med James Bond filmen, ett hjul i rymden som snurrar för gravitationens skull m.m ?

  Många år kvar innan vi kan kolonisera något som liknar vår planet någonstans?

Kommentera