S-topparna vill bygga nya kärnkraftverk: ”Vi riskerar att bli ett fattigt land”

ELFÖRSÖRJNINGEN. Vinterkylan håller Sverige i ett järngrepp som aldrig tycks släppa. Samtidigt stängde en av landets kärnkraftsreaktorer ner vid årsskiftet. Det här har resulterat i elbrist och höga elpriser. Men den senaste tidens problem på elmarknaden kan bli den svenska elmarknadens vardag inom några år.

Region Norrbotten kom under förra året ut med en rapport där de hävdar att södra Sverige inte längre kommer kunna räkna med att få mer el från Norrbotten och Västerbotten, eftersom överskottet därifrån inte kommer vara att räkna med efter 2028.

Att elöverskottet i norr kommer minska beror framför allt på stora industriella satsningar som till exempel LKAB:s satsning på en fossilfri gruvdrift som beräknas kräva hela 55 terawatt-timmar per år. Det motsvarar ungefär en tredjedel av all den el som produceras i Sverige varje år i dag.

Södra Sverige är beroende av norrlands elproduktion. Förra året skickades nämligen överbliven el som motsvarar 5,3 kärnkraftsreaktorer från Sveriges två norra elområden till de två södra. Som en möjlig lösning på det här problemet har nu de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz lagt fram en motion i riksdagen: bygg ut kärnkraften, skriver Aftonbladet.

-Pettersson säger att det kanske inte är lätt att bygga ny kärnkraft, duktiga människor har slutat och gått i pension, och återväxten är dålig, ekonomin kan vara ett problem och det går inte att lita på regeringen.

Titta på vad Vattenfall skrev om reaktorerna Ringhals 1 och 2 innan de stängdes.

Här har vi Stefan Löfven (S) innan han blev statsminister och började samarbeta med Miljöpartiet.

Sveriges energiminister Anders Ygeman (S) fick år 2017 avgå som en fara för rikets säkerhet nu är han ansvarig för elförsörjningen.

Två år på sociallinje i gymnasiet med dåliga betyg helt utan naturvetenskapliga-tekniska inslag, med snittbetyg 2,5 är ingen bra grund. Att han sedan fortsatte som halvkriminell gjorde inte saken bättre, men han har partibok.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “S-topparna vill bygga nya kärnkraftverk: ”Vi riskerar att bli ett fattigt land”

 1. Måste varit en snäll lärare som gett Ynkeman så fint betyg.
  Tyckte väl synd om stackaren.

 2. Synnerligen bra grävande.
  Vattenfalls slutkläm. R1 skulle kunna drivas 50-60 år till. Sannolikt också R2.
  Slutsats, allt är Miljötalibanernas mål
  Förstör och förgör samhället för att de vill Stoppa Kärnkraft.

 3. Vi kan ju alltid göra so Tyskland dvs. en storsatsning på rysk gas istället för att bygga ny kärnkraft.

 4. 2017 fick Ygeman avgå för att han var en fara för Riketssäkerhet det anser jag han var nu med med tanke på elen Se till att han försvinner en gång för alla och Återstarta Ringhals 1&2

 5. Något som inte diskuteras i nuvarande läge med en kraftbrist som väntas blir värre är en utbyggnad och effektivisering av vattenkraften. Jag vet att man tog beslut på 60-talet att skydda fyra älvar i Nora Sverige från utbyggnad men frågan kanske kan lyftas igen? Någon läsare med kompetens kan kanske förklara vad som är möjligt att göra med följande förslag.
  1. Utredning om vad Utbyggnad av redan utbyggda älvar i Norrland innebär? kanske ny teknik?
  2. Inventering av mindre vattendrag i södra och mellersta Sverige för att senare bygga nya kraftverk? Kanske ny teknik?
  3. Utredning om att bygga ut 1-2 av de skyddade älvarna i Norra Sverige och dess konsekvenser? Kanske ny teknik?

  • Definitivt helt klart bättre att satsa på småskalig kärnkraft än att förstöra de kvarvarande älvarna och vattendrag, rörligt vatten är ett måste för naturens fortlevnad och som bekant baseras livet på naturen lever.

 6. De kanske tänker sig att vi behöver ha nya terrorsäkra kärnkraftverk istället för de gamla med tanke på utvecklingen i samhället och för att Sverige gjorts till en fristad för IS-terrorister…..

 7. För att kunna fortsätta regera med de övriga partierna kommer man snart att föreslå att ett gäng går före och bygger, och ett annat gäng går strax efter och river ner.
  Allt för bibehålla den politiska stabiliteten.
  Arma land !

 8. Ringhals 1 & 2 hade bra säkerhetsnivå innan kraven höjdes.
  Varför höjdes kraven?
  För att få stopp på den ”farliga” kärnkraften eftersom MP krävde detta.

  • Som grädde på moset så tillkom effektskatt som sen höjdes ännu mer allt för att det inte skulle bli lönsamt
   I torium reaktorer går det att använda utbränt kärnavfall, med den metoden har vi bränsle för 1000 år.

 9. Tokpartiet MP håller i taktpinnen med sina knappt 4% av valmanskåren. Det är ett av många exempel på socialdemokratisk demokrati i Sverige.

 10. Att kalla Ygeman energiminister är otroligt missvisande, för
  när man hör honom tala och skryta om att vi har elöverskott
  så tappar man all energi !

  • Jo men inte Barsebäck Den har börjats skrotas.
   Byggnaderna där skulle kunna användas för nya reaktorer.

Kommentera