Efter 100 år har S börjat tänka på välfärden…

INRIKES. I dag inleds Socialdemokraternas välfärdsdagar. Ett vanligt år hade det varit ett tillfälle för oss som parti att samla medlemmar och valda företrädare för att prata politik och politikutveckling. I år genomför vi dessa viktiga dagar digitalt men räknar med mycket energi och givande diskussioner kring några av våra allra mest angelägna frågor, skriver några Socialdemokraterna på Aftonbladet Debatt.

– Pettersson säger att i 100 år har Socialdemokraterna varit den dominerande politiska kraften i landet. De senaste drygt 40 åren har de prioterat mångkultur, invandring från tredje världen, fler myndigheter, genustrams, nepotism och symbolåtgärder för miljön. Att vara politiker är att prioritera. S har prioterat fel och behöver behöver bytas! Inte minst för de äldres skull.

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Efter 100 år har S börjat tänka på välfärden…

  1. Åtgärder för att förbättra förhållandena i äldreomsorgen har förhalats och försenats av Socialdemokraterna med c:a 20 år!!! Dom, d v s LO och den S-ledda Göran Persson-regeringen var på gång redan mellan år 2000 och 2002 med att ställa ut sina fagra löften att göra förbättringar i äldreomsorgen.

    Här följer en redogörelse för hur Socialdemokraterna historiskt grovt misskött äldreomsorgsfrågorna, d v s det som Stefan Löfven (S) har ställt ut nya fagra löften om under sin tid som statsminister.

    Detta är vad som har hänt, eller snarare vad som INTE har hänt historiskt med tidigare löften om bättre arbetsinnehåll, mera resurser, utbildningar och ffa högre status genom högre löner mm till personalen inom äldreomsorgen.

    Läs nedan om hur Kommunal-fackets dåvarande ordförande Ylva Thörn (S) och den tidigare statsministern Göran Perssons (S) samt den dåvarande socialministern Lars Engqvist (S) totalt misslyckades med att förbättra villkoren för både Kommunals medlemmar (vårdgivarna) och för vårdtagarna, d v s ålderspensionärerna.

    Fackförbundet Kommunal och dess tidigare ordförande Ylva Thörns (S) verksamhet har kantats av ett oändligt antal skandaler, misslyckanden och lögner. Fackförbundet Kommunal ingår i Landsorganisationen (LO).

    Nedan återges ett fåtal i högen av misslyckanden och försummelser: Ordagrant citerat nedan (hämtat av mig tidigare från fackförbundet Kommunals hemsida -http://www.kommunal.se – men numera borttaget därifrån.

    Citat

    Ylva Thörn hos socialministern (som var Lars Engqvist /S/ på den tiden 2002-02-06):

    ”Förverkliga de äldres rättigheter! Vi vill vara med och höja standarden inom äldreomsorgen. Det finns dock gränser för vad vi klarar. Glappet mellan resurserna och behoven går inte att överbrygga med entusiasm och engagemang hur stort det än är. Det framhöll Kommunals ordförande Ylva Thörn när hon och fyra undersköterskor inom äldreomsorgen uppvaktade socialminister Lars Engqvist (S).

    Undersköterskorna Anna-Lena Källgren från Dalarna, Mona Hansson från Skåne, Mikael Markgren från Västerbotten och Helena Strandberg från Jämtland är ombud i Kommunals branschråd för äldreomsorg. Vid uppvaktningen överlämnade de drygt 150 000 namnunderskrifterna till stöd för Kommunals tio rättigheter för äldre människor. Uppropets lydelse:

    Svenska folket vill ha en bra äldreomsorg och är beredda att betala för den. Men från arbetsgivare och beslutsfattare saknar vi tydliga mål som vi anställda kan förverkliga. Så kan det inte fortsätta med tanke på larmrapporter om brister, om hur dåligt många anställda mår och äldreomsorgens stora behov att nyanställa. Det rör sig om ca 150 000 personer inom 10 år, framhöll de i en skrivelse till socialministern. Äldreomsorgen måste utgå från det unika hos varje individ. Det är utgångspunkten för Kommunals tio rättigheter som lyder:

    Äldre människor ska ha rätt att:

    1. äta mat de tycker om
    2. känna sig fräscha och snygga
    3. själva bestämma sina tider och rutiner
    4. komma ut när de har lust
    5. träffa andra människor
    6. köpa kläder efter egen smak
    7. gå till sin egen mataffär
    8. utvecklas
    9. hålla sina minnen levande
    10. bo hemma så länge som möjligt

    För att förverkliga de tio rättigheterna behöver vi bli fler och få bättre arbetsvillkor. Det är nödvändigt för att kunna rekrytera och få behålla de undersköterskor och vårdbiträden som är en förutsättning för ett värdigt liv på ålderns höst, skriver Ylva Thörn och undersköterskorna i sin skrivelse. De hemställde att regeringen beaktar namninsamlingen och strävar mot att de tio rättigheterna förverkligas.

    Slut citat

    Källa: Länk

    https://news.cision.com/se/kommunal/r/lo-kongressen-bakom-rattigheter-for-aldre,c28380

    Dokumentet på länken ovan (daterat september 05 år 2000) är det sista kvarvarande spåret till denna historia som man ännu inte hunnit radera på webben av de inblandade parterna d v s fackförbundet Kommunal, som ingår i LO samt det Socialdemokratiska partiet.

    Vad har hänt ute i verkligheten sedan dess? Svar: Bara försämringar för Kommunals medlemmar och tuffa besparingar på gamlingarna i äldreomsorgen.

    Dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) hade också förmågan att grundlura alla dessa, d v s ordf. Ylva Thörn + Kommunals övriga hårt arbetande vårdgivare / medlemmar ute i äldreomsorgen samt de sköra vårdtagarna och deras anhöriga + övriga medborgare & väljare.

    (S)-adeln har hittills producerat mest en massa tomt pladder (tomma politiska floskler) men det har knappast blivit något konkret verkningsfullt uträttat. D v s mycket prat men ingen verkstad brukar man säga.

    Under perioden 3 juni – 1 oktober 2004 var Lars Engqvist (S) även vice statsminister. Han utnämndes 2004 till landshövding med skyhög lön och flott landshövding-residens att bo i. Kommunals upprop kastade han sannolikt i papperskorgen när han avgick som socialminister. Senare har han också arbetat som ordförande för Sveriges Radio/SVT-koncernen.

    Efter Lars Engqvists avgång 2004 utnämndes Ylva Johansson (S) till sjukvårds- och äldreomsorgsminister.

    Vad hände med de föreslagna förbättringarna i äldreomsorgen enligt 10-punkts-listan ovan? ABSOLUT INGENTING. År 2003 startade Kommunal ”Vi tar fajten”-strejken som också blev ett totalt fiasko där Ylva Thörn fick vika sig för Wanja Lundby-Wedin (LO & SAP). Det antyddes också att dåvarande statsministern Göran Persson (S) agerade i bakgrunden för att stoppa strejken.

    Nu i början på år 2021 är vård- & omsorgs-läget värre än någonsin förut i de flesta kommuner och regioner inte minst i dem med (S)-styre. Förhoppningar om förbättringar har grusats hela tiden.

    Under statsminister Stefan Löfvens ledning har försämringarna fortsatt i accelererande takt. Fd fackpampen Ylva Thörn (S) är sedan 1 september 2015 landshövding i Dalarnas län / region.

    Statsminister Stefan Löfven (S) och alla hans ansvariga ministrar borde ställas till svars.

    Varför har det Socialdemokratiska partiet och fackförbundet Kommunal fortfarande denna dag INTE förmått infria och genomföra 10-punkts-programmet som ursprungligen överlämnades av Kommunals dåvarande ordförande Ylva Thörn till dåvarande socialministern Lars Engqvist (S) redan år 2002.

    Införandet av de 10 punkterna har nu förhalats och försenats med c:a 20 år!!! Kommer det att dröja ytterligare 20 år innan det nya löftet att ”Vi ska bygga världens bästa äldreomsorg” blir förverkligat av de som undertecknade debattartikeln i Aftonbladet den 8:e november 2020, nämligen …

    Stefan Löfven, partiordförande Socialdemokraterna
    Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna
    Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i SKR
    Lena Hallengren, socialminister Socialdemokraterna

    Av erfarenhet vet vi att sosseriet kommer att tappa tråden igen och deras avgivna löfte kommer inte att infrias, som vanligt.

  2. ”för de äldres skull” jag är gammal. Vad är det som jag behöver? Jag har visserligen en låg pension, men tak över huvudet, mat på bordet, billig sjukvård och jag har en gammal bil så jag kan se mig omkring. Vilka kan erbjuda mig nått mer och framförallt vad kan de erbjuda.

  3. Har sossarna förbättrat äldreomsorgen eller välfärden någon av alla de gånger man lovat att göra det?
    Att spara möjligheten till förbättring av välfärden eller äldreomsorgen till framtiden samtidigt som man lovar göra något åt det nu verkar vara ett framgångsrikt koncept, det är lite som att hänga en morot framför åsnan.

  4. Värdens bästa äldreomsorg. För vem? Förmodligen är det för invandrarna som inte har bidragit ett jä••a dugg till välfärden.
    Att det INTE är svenskar som avses, som jobbat hårt och betalat skatt hela livet, tycker jag har framgått i många år nu.

  5. Minpension ökade från 7126 kr till 7213.
    Som tur är har jag fått 3 dagars extra jobb.
    Men som 71 åring känns det tungt och även kallt när det är utomhus.

  6. Robin Hood : ”Att ta från dom rika och ge till dom fattiga”.
    Gösta Boman : ”Att ta från dom som inget har och ge till dom som inget behöver”.
    Måna Sahlin : ”Att ta från dom som byggt upp landet och ge till dom som river ner det”.
    Stefan Löfvén : ”Att ta från dom som röstar ¨fel¨ och ge till dom som röstar ¨rätt¨.
    Magdalena Andersson : ”Att ta från dom som gör rätt för sig och ge till dom som går och dräller”.
    Isabella Lövin : ”Att värna miljön genom att ladda elbilar med kolkraft”.
    Ärkebiskopen : ”Att svika dom kristna och hylla dom som vill döda alla kristna”.
    SVT : ”Att pungslå skattebetalarna med att leverera propaganda som ingen vill ha”.

    • Hundra % ökning, då kan kanske någon byta upp sig från
      lättmjölk till mellanmjölk. Fast då lägger nog staten skatt på
      pantburken.

  7. Order från valstrategerna gissar jag, det är ju hos pensionärerna de har de flesta rösterna.
    Nästa blir väl sent 2022 om de får makten, då har löftena om bättre omsorg gjort sitt och glöms bort.

  8. Och i vanlig ordning så är det väl deras egen välfärd
    som dom snackar om, för det är väl knappast fattigpensionärernas,
    dom 35 kronor dom brukar få, och som dom tar tillbaks genom
    skattehöjningar går inte att räkna som välfärd, men löneökningar
    på 40- 50 tusen om året för dom själva är ju inget dåligt lyft?

    • Tony
      Finns det nått parti som kraftigt vill höja pensionen utan att ställa några andra villkor.
      Jag tror inte det, de kommer att ”om” det och det görs så stödjer aiia förslag om att kraftigt höja pensionen. Haken är att detta ”om” kommer aldrig att inträffa.

Kommentera