Eritrean döms till 13 års fängelse och utvisning på livstid för mordförsök

VÅLDSVÅGEN. Svea Hovrätt, B 13221-20, sänker straffet från 15 till 13 års fängelse för eritreanen Robel Tekle, född 1993 och medborgare i Eritrea, som försökt hugga ihjäl sin dåvarande fru. Även om Tekle sagt att kvinnans beteende under separationen utgjort en skam för honom och familjen, är det enligt hovrätten inte visat att motivet till mordförsöket var hedersrelaterat. Utvisningsbeslutet på livstid fastställs dock.

Robel Tekle åtalades vid Södertörns tingsrätt för att ha försökt döda sin hustru genom att knivhugga henne i ryggen, halsen, huvudet och buken den 13 juni 2020 i Jordbro, Haninge kommun sydost om Stockholm.

Tekle bekräftade de faktiska omständigheterna men förnekade att han begått gärningen med uppsåt. Hans avsikt hade i stället varit att hota kvinnan, inte skada henne.

Parterna har två söner tillsammans och har tidigare varit gifta, sönerna var vid mordförsöket sju respektive fem år gamla. Parterna separerade i oktober 2019 och f.d. frun hade sedan dess bott tillsammans med barnen på skyddat boende. Vid tiden för händelsen hade skilsmässan ännu inte gått igenom.

Den aktuella dagen hade parterna kommit överens om att 27-åringen skulle ta hand om de gemensamma barnen. Runt halv elva på kvällen hade mannen kontaktat målsäganden och påstått att deras yngsta son hade blivit sjuk. Mannen hämtade därför upp kvinnan och en väninna och körde till den lägenhet där 27-åringen bodde.

När målsäganden kom in i lägenheten möttes hon av deras barn och kunde snart konstatera att den yngsta sonen inte alls var sjuk. 27-åringen medgav vid huvudförhandlingen att han ljugit om sjukdomen för att få kvinnan till lägenheten för att prata med henne.

Anledningen till att han ville prata med kvinnan var att han tidigare samma kväll på sociala medier sett en bild och en video på målsäganden när hon dansat och – enligt 27-åringens tolkning – kysst en annan man.

När målsäganden försökte lämna lägenheten tillsammans med barnen hade 27-åringen hindrat henne. Efter att ha försökt knuffa bort honom hade mannen angripit sin hustru med en kniv som han haft gömd i innerfickan på sin jacka. Utredningen visade att den aktuella kniven var en cirka 17 centimeter stor kökskniv.

Det var enligt tingsrätten försvårande att gärningen riktats mot en före detta närstående och begåtts inför de gemensamma barnen. Gärningen hade även präglats av förslagenhet genom att 27-åringen lurat kvinnan att komma hem till honom genom att påstå att ett av barnen var sjukt och därefter sett till att målsägandens väninna väntade kvar i bilen. Det var således inte fråga om någon impulshandling, bedömde domstolen.

En annan försvårande omständighet var att mannen uppfattat kvinnans agerande som en skam för hans och familjens heder. Det var därför klarlagt att 27-åringens motiv till gärningen bland annat varit att bevara eller återupprätta familjens eller hans heder.

Med anledning av att mannen skulle utvisas på livstid bestämdes påföljden slutligen till 15 års fängelse.

Svea hovrätt instämmer i att gärningen ska rubriceras som försök till mord samt att det finns flera försvårande omständigheter som omgärdar gärningar.

Enligt hovrätten kan det dock inte anses visat att 27-åringen planerat att döda kvinnan redan när han hämtade henne i lägenheten. Det har heller inte visats att motivet till brottet direkt har varit hänförligt till mannens eller hans familjs heder, även om han sagt att kvinnans beteende utgjort en skam för honom och familjen.

Sammantaget bedömer domstolen att straffvärdet uppgår till 14 års fängelse. På grund av att mannen alltjämt kommer att utvisas bestäms påföljden slutligen till fängelse i 13 år. Han åläggs samtidigt betala 212.350 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Pettersson noterar att herr Tekle vill bli helt friad, fick jag bestämma såg jag gärna att han avtjänade sitt straff hemma i Eritrea…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Eritrean döms till 13 års fängelse och utvisning på livstid för mordförsök

 1. Det är otroligt bra pengar användes till att hålla kvar en individ i ett stort antal år innan han utvisas.
  En bättre affär vore att se till att han kommer hem direkt efter domen.
  Ett avtal med en minister i Eritrea med en summa pengar säg en tiondel av beräknad kostnad i Sverige, och vi hade ett problem mindre.

 2. Underliga är, hur domstolsbesluten i landet går till!? Den här Tekle blir utvisad för att han ”försökt” mörda sin fru. Andra som verkligen MÖRDAR, får straffrabatt och får stanna kvar i landet! I vissa fall blir dom t.o.m belönade för sin gärning!
  Det visar hur illa genomtänkt domstolarnas beslut är?

 3. Lustigt att om en kulturberikare anfaller, misshandlar och försöker döda en annan kulturberikare blir de vanligtvis utvisade. Men skulle de göra samma sak mot en svensk blir de inte utvisade.
  Det är nästan så man skulle kunna tro att regimen inte vill ha utlänningar som attackerar andra utlänningar i landet.

  • Allas lika värde…. Svensken är kraftigt
   diskriminerad i….Sverige. Märkligt de ju
   bekostar eländet. Arma land.

  • Just så. För att kunna byta ut befolkningen så måste invandrarna känna sig trygga i landet och svenskarna otrygga. Då kan man fylla på med nytt valboskap till S.

Kommentera