En rädd mamma

Susanna Mannelin, mamma och kolumnist på Bulletin, beskriver i en ledartext hur rädslan allt oftare smyger sig på henne och andra föräldrar när deras pojkar vistas ute.

”Men det finns en helt ny slags rädsla som följer med att vara mamma till pojkar”.

Mannelin beskriver sin oro över sina egna pojkars nutid och framtid.

”Rädslan att de ska bli överfallna, rånade och misshandlade på vägen hem från fotbollsträning eller utanför skolan där tanken är att de ska vara trygga när mor och far arbetar”

Denna rädsla delas nog av många småbarnsföräldrar i dagens Sverige. Andelen unga pojkar som rånats har ökat dramatiskt bara under de senaste åren. I merparten av dessa ungdomsrån har förövarna sin bakgrund i våra förorter, numera kallade utanförskapsområden. Många av dessa har också sin bakgrund i andra länder, företrädesvis utomeuropeiska. Detta är väl numera allmänt känt och t.o.m. BRÅ har utlovat att närmare studera etniciteten hos de som rånar och de som rånas. En studie som vi får förmoda lär bli tämligen urvattnad.

Läsvärt av Susanna Mannelin. Dock är frågan om inte dagens svenska mammor är mer rädda för sina döttrars vardag? Unga flickor våldtas, sextrakasseras, smygfilmas i duschen, filmer läggs ut i sociala medier och även unga flickor rånas och misshandlas.

4 thoughts on “En rädd mamma

  1. Ja, visst är det förskräckligt. Dock, där jag bodde som ung och tog pendeln hem på lördagsnatten så var jag också ofta rädd.
    Fast det är nog värre nu.

Kommentera