USA-militär går in i nordöstra Syrien


MELLANÖSTERN. En amerikansk militärkonvoj åkte in i nordöstra Syrien under torsdagen. I konvojen ingick cirka 40 lastbilar och pansarfordon med stöd från helikoptrar som fraktade 200 soldater, rapporterar I24 News.

Konvojen gick in i Syrien från Irak via al-Waleed gränsövergången. Med sig hade man vapen och logistisk utrustning till baser i provinserna Hasakeh och Deir Ezzor.

Andra lokala medier rapporterar att sådana här manövrar inte är ovanliga eftersom USA ofta flyttar utrustningar mellan Irak och Syrien.

Samtidigt rapporterar, den statliga syriska nyhetsbyrån SANA, också att cirka 200 amerikanska trupper anlände till Hasakeh-provinsen med helikoptrar. Enligt rapporten är trupperna på väg till de närliggande oljefälten, i det kurdiskstyrda östra Syrien som är rikt på energiresurser .

Den USA-ledda koalitionen har arbetat nära kurderna under kampanjen mot den islamiska statens terroristgrupper i Syrien, med kurdiska styrkor som ofta arbetar på marken i samarbete med koalitionen under flygattacker.

I slutet av 2020 beordrade USA:s dåvarande president Donald Trump att amerikanska trupper drog sig tillbaka från området för att omplaceras i Irak.

Syrien har starkt fördömt de amerikanska styrkornas handlingar i nordöstra delarna av landet och sade att de utgör en uppenbar kränkning av den syriska suveräniteten och territoriella integriteten och ett uppenbart brott mot internationell lag. Enligt rapporter förnyade Syriens utrikesministerium i ett brev till FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådets president på onsdagen landets krav på ett omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande av amerikanska styrkor från territoriet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “USA-militär går in i nordöstra Syrien

 • Håkan Dahlberg

  Ett lämpligt bombmål för det ryska attackflyget.

  Gilla

 • Moberg

  Det jublas i det Demokratiska kretsarna, tycker mig höra Åsnans missljud ända hit, generalerna blir på gott humör äntligen en chans att få sända unga människor i döden igen.
  Hörde jag inte lite försiktiga rop från vårt Regeringskansli också.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Tack Biden för att du inte svek mig. Det tog inte mindre än en vecka innan du flyttade in trupp i Syrien. Obama var fast besluten i att avsätta Assad, det har varit lugnt i 4 åt. Pang och jag blev några tusenlappar rikare

  Gilla

 • Trumpsupportern1

  Det råder ingen tvekan om att Donald Trump varit en bra president och gjort bra saker för sitt land. Men detta kommer nog aldrig bakomeftervänstern att förstå.

  Gilla

 • G Nordström

  Biden var den som startade kriget hos Obama så han har vanan inne.
  De kan ju rekrytera Antifa medlemmarna.
  Förstår inte att generaler finner sig i detta och inte gör uppror.

  Gilla

 • centurion

  Trump är, mig veterligen, den enda president som INTE startat något krig. Men Bidén var en snabb en. Det tog bara en dag innan denna ”fredliga man” drog igång. Hur f-n ska nu vänstern trixa ihop sina sympatier. De ”stackars” syrianerna som måste ”fly” till bidrags-landet i norr för att deras idol Bidén kastar bomber på dom. Men frågan lär nog knappast ställas i SVT, i alla fall…

  Gilla

  • Pettersson

   Biden tillträdde i onsdags, trupperna passerade gränsen i torsdags så troligen var det planerat sedan tidigare. Troligen var det en rutintransport.

   Men Joe Biden var vicepresident åt Barack Obama 20 januari 2009–20 januari 2017. Kriget i Syrien började i mars 2011 och där la sig Barack Obama i med det uttalade målet att störta president Bashar al-Assad utan att ha något bra alternativ.

   Gilla

   • turrim

    Pettersson har nog rätt. Men Biden var mycket snabb att ändra annat. T ex Parisavtalet och Mexikomuren. Varför inte krigshandlingar i Syrien?

    Gilla

 • Jörgen filipsson

  Obama startar 7 krig Trump släcker dom samt Mäklar fred i mellanöstern Obama får Fredspris Vad skall man säga

  Gilla

 • Anders

  Så fort fredsälskaren Donald Trumph lämnar Vita Huset börjar den nya Presidenten leda ut Amerika i krig igen .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: