Stäng

Tiotusentals demonstrerar i Moskva. Hundratals gripna

UTRIKES. Hundratals personer har gripits under stödprotester i flera ryska städer för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Tiotusentals personer – enligt Reuters uppskattning fler än 40 000 – marscherade genom huvudstaden, mot Kreml, för att kräva att Aleksej Navalnyj släpps fri.

I Moskva – där över 10.000 rapporteras ha samlats – finns den välkända aktivisten Ljubov Sobol bland de frihetsberövade.

Protesterna i huvudstaden inleddes klockan 12 svensk tid på Pusjkintorget i centrala Moskva, varifrån demonstranterna planerar att tåga mot Kreml.

Men redan en timme tidigare började polis gripa personer som anlänt till samlingsplatsen i förtid. Omkring 230 personer har hittills frihetsberövats i huvudstaden, enligt Reuters.

En av dem är juristen och regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära. Hon omhändertogs även av polis i torsdags tillsammans med Navalnyjs presstaleskvinna Kira Jarmysj.

Gripandena har dock inte stävjat protesterna – strax före klockan 13 hade minst 10.000 Navalnyjanhängare samlats i centrala Moskva, enligt Reuters. Landsomfattande protester

Totalt har över 350 personer gripits vid protester på olika platser i Ryssland under lördagen.

Navalnyjs anhängare har manat till landsomfattande protester och när dagen grydde i Sibirien, som ligger sju timmar före Moskva, strömmade tusentals ut på städernas gator.

I Jakutsk samlades oppositionella trots att temperaturen visade minus 50 grader celcius. I Vladivostok ropade demonstranter slagord som ”Putin är en tjuv” och ”Frige Navalnyj”. Flera andra stöddemonstrationer väntas i resten av landet.

Navalnyj greps på flygplatsen när han den 17 januari återvände till Ryssland. Då hade han i flera månader vårdats i Tyskland efter att ha överlevt ett mordförsök i augusti, där nervgiftet novitjok användes.

Flera aktivister ur Navalnyjs närmaste krets greps redan på torsdagen, anklagade för att organisera olagliga sammankomster. Ryska myndigheter har varnat för att otillåtna demonstrationer kan ”ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart tryckas ned”.Film om ”Putins palats”

Men många har ändå valt att sluta upp i den stödprotest som pågår i Moskva. Navalnyjs hustru Julia Abrosimova skrev inför demonstrationen på Instagram: ”För mig själv, för honom, för våra barn, för värderingarna och idealen vi delar”.

Inför demonstrationerna släppte Navanlyjs team en film om det som påstås vara president Vladimir Putins enorma skrytpalats vid Svarta havets kust, med omfattande anklagelser om maktmissbruk och korruption.

Den två timmar långa videon har setts över 66 miljoner gånger.

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putin och dennes styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. Han är sedan 2000 gift med juristen Julia Abrosimova och har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021 och arresterades direkt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 reaktioner på “Tiotusentals demonstrerar i Moskva. Hundratals gripna

 1. Frågade han några ” ryska” ( man skriver Rysslands istället) myndigheter innan han åkte utomlands? Det tvivlar jag starkt…men ska gräva lite och läsa…
  Titta på dig angivet konto i Twitter. Drt finns video…Tror absolut inte att det handlar om ” tiotusentals demonstranter”…

   1. https://www.expressen.se/nyheter/qs/upproret-i-uppvidinge-nu-vill-man-storta-sina-politiker/

    Hur många protesterar och demonstrerar i Uppvidinge? Min faster Siri – 97 år – är en av dem. Hon gick på daglig verksamhet på Solgården. Hon brukade alltid se ut något offer.

    – Dementa behöver prata och jag vet ju hur det var förr. De tycker det är roligt och jag tycker det är roligt. Sedan gör vi annat men prata är det viktigaste. Och dricka kaffe.

    – Jag darrar så jag behöver hjälp när jag skriver till kommunen och tidningen. Jag dikterar och så skriver en av flickorna på Solgården det jag har sagt. Hur det blir det nu vet jag inte.

    Jag frågade henne om kommunalrådet visste varifrån hon kom.

    – Det vet han säkert för det har stått i tidningen.

    Varför jag ställde den frågan kan ni fundera över.

    Solen håller på att gå ned över Uppvidinge. Att Mattias Karlsson bor i kommunen hade jag inte en aning om. Vad han kan göra återstår att se.

    Min faster Siri heter i själva verket något annat. Allt annat stämmer.

 2. Navalny var dömd men straffet blir så att han måste registrera sig hos någon tillsynsmyndighet regelbundet vilket han inte gjorde pga utlandsvistelse.
  det är därför han blir gripen och hans straff kan bli omvandlad till fängelse.
  Är det inte så att alla ska vara lika framför lagen?
  Eller vissa får bryta?

  1. Var det inte ryska myndigheter som godkände att han åkte till Tyskland för vård? När han sedan blev frisk återvände han hem.

   Han dömdes 2013 till villkorlig dom för förskingring, en dom som gjorde att han nekades ställa upp I presidentvalet.

   Navalnyj har bland annat sysslat med att avslöja och anmäla korruption i samband med offentliga upphandlingar och det är nog inte populärt.

   1. Men medge att han är en populär figur för den korrekta väst-pressen.Detta för att kunna smutskasta Putin.
    Har ni f.ö. märkt hur det blivit utrymme över i propagandaorganen,sedan deras Trump-skandaler nu saknas ?
    Tur den gamle propagandisten Larry King gick bort, så dagens utgåva blev säkrad.
    Nu finns det ju åter tid o. plats för Greta och hennes anhang, med ”Klimatuppvärmningen”, jämte C-19….
    Priset för lösnummer ligger kvar kring 25;-

   2. Frågade han några ” ryska” ( man skriver Rysslands istället) myndigheter innan han åkte utomlands? Det tvivlar jag starkt…men ska gräva lite och läsa…

   3. ”Propagandisten” King har de senaste åren arbetat för den ryska internetkanalen ”rt.com”, alltså Russia Today, och där gjort uppskattade politiska analyser.
    Vad gäller president Putins påstådda ”skrytpalats” vid Svarta Havet kan ju noteras att den svenske kungen har 11 olika slott till sitt förfogande – t.ex. Stlms´ slott, Drottningholms slott, Stenhammar i Södermanland, Solliden på Öland, Sofiero slott i Skåne. Detta har han i egenskap av statschef – vilket också president Putin är.

   4. De palats som kungen i Sverige har är statligt ägda och ofta hundratals år gamla. Putins palats och ”datjor” är privata och alltsom oftast nybyggda. Hur har han skaffat de tiotals miljarder kronor som det kostat att bygga eller köpa dem?

 3. Var någostans på video ser man de tiotusentals samlade då?
  I övrigt bor i Moskva 12 678 079 personer folkbokförda plus 1 800 000 personer som vistas där utan folkbokföring (med tillfällig registration)…
  Hur många ”tiotusentals” är på demontrationer är helt oklart… man kan lika bra säga hundratusentals …
  Var är bild från en drönare så vi kan se ungefär att de verkligen är många?

   1. Ok? Vad betyder det? Att han inte får vara häktad när han bryter mot lagar och regler?
    Han fick 27% av röster i Moskva år 2013. Vad har det med ämnet att göra?

Kommentera

%%footer%%