Så lyckades vänstern ta över vårt samhälle


DEMOKRTI OCH YTTRANDEFRIHET. I ett skede där kommunismen i västvärlden var dömd till en marginaliserad tillvaro, växlade vänstern fokus och strategi, bort från politisk revolt till en tankens och värderingarnas revolution. ”Den långa marschen genom institutionerna” inleddes, vilket i dag har lett till en kontroll över universitet, kyrka, kulturliv och förvaltning i en omfattning som ingen kunde ana, skriver Carin Stenström på Världen Idag.

På drygt femtio år har det demokratiska västerlandet och dess värderingar i grunden förändrats.

Sinnebilden av 68-rörelsen – kårhusockupationen i Stockholm. Dåvarande utbildningsministern Olof Palme vädjade till de förskansade studenterna som påstod att de värnade arbetarklassens intressen trots att de aldrig arbetat. Det är samma idag, socialdemokraterna kallar sig arbetarparti utan att arbeta och gör folk beroende av bidrag. Public Domain

Taktiken lades om: man skulle använda demokratin som medel för att nå de ideologiska mål man inte kunde nå genom väpnad revolution. Lenins attityd att massan skulle kuvas gällde alltjämt, numera inte med fysiskt våld utan med andra subtilare medel.

Man tog makten över fråga efter fråga och såg till att den som hade en annan uppfattning lärde sig tiga och inse att priset kunde bli högt för en uppfattning som inte stämde med den påbjudna.

Denna nya vänster blev häpnadsväckande framgångsrik. Men den var inte ensam i sin kamp, utan fick draghjälp från liberala krafter, som aningslöst agerade förtrupp. Liberalerna, om några, borde ha bjudit motstånd, men valde att liera sig med antidemokratiska krafter. De stred för en långtgående personlig frihet, utan att inse att dessa som de lierat sig med i slutändan ville ha mindre personlig frihet, mindre av de demokratiska fri- och rättigheter som utgjorde grundtankar hos liberalerna.

De tidiga stegen gällde kyrka, familj, kamp mot äktenskapet, ökad sexuell frihet och fri abort. I samtliga dessa fall gick de liberala Stock­holms­medierna i täten. Och på denna tid, liksom för all del också nu när det gäller ”fel” åsikter, var det inte tal om respekt för oliktänkande eller vaksamhet mot kränkningar; tvärtom. Ett uttryck som ”lata hemmafruar” var flitigt använt, liksom olika invektiv om kristna och deras företrädare.

Successivt skrämde man till tystnad. När en fråga vunnits, som till exempel abortfrågan, tolererades i princip ingen kritik. Cirkeln är nu sluten: de som en gång gick till storms mot all form av censur förordar nu censur av kritiska röster, till exempel på internet.

Läs vidare på Världen Idag…

– Pettersson säger att det stämmer. 1968 marscherade vänstern in på SVT och SIDA och där är de kvar i generation efter generation och sysslar med att försämra samhället steg för steg. ”Man tog makten över fråga efter fråga och såg till att den som hade en annan uppfattning lärde sig tiga och inse att priset kunde bli högt för en uppfattning som inte stämde med den påbjudna.”

Lagt lock ligger, men en tryckkokare kan explodera! (från 2010)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Så lyckades vänstern ta över vårt samhälle

 • Sören

  Vad är det för slags ”vänster” som tagit över Sverige?

  De har inget gemensamt med arbetarklass vänstern i alla fall.

  Gilla

 • Kommunistien Vallankaappaus On Viimeistelyä Vaille Valmis – kantasuomalainen.net

  […] Alkuperäinen artikkeli Så lyckades vänstern ta över vårt samhälle↩︎ […]

  Gilla

 • Kungen

  Detta har pågått i över 50 år men bubblan spricker snart tror jag. Det blir svårt att tysta alternativa medier som hittar andra plattformar. Duckduckgo växer så det knakar och strävar efter att konkurrera ut google. Åt helvete med facebook, instagram, twitter och allt vad dom heter. Alla dessa styrs av vänsterkrafter som lägger in system som spärrar vissa ord och vill styra sökningarna.
  Vänstern har ju aldrig kunnat debattera på lika villkor och respekterar inga andra åsikter. Då är ju det enklaste att tysta allt mostånd. Även om man tycker olika måste man ha respekt för andras åsikter och deras rätt att ta del av dom.
  VÄNSTERN GRÄVER SIN EGEN GRAV NU.

  Gilla

 • Olof.p

  Tyvärr förstod jag det för sent. Omöjligt att göra karriär inom offentlig sektor om man ligger till högar. Raketkarriär om man ligger till vänster och dessutom har lite släkt på plats.
  Precis som som de gamla kungarna och adeln tillbaka i tiden. Vem hade kunnat ana? Gick på predikan om allas lika värde och att det skulle vara viktigt med olika åsikter.
  Det största bekymret nu är att vänstermuppar sitter på välbetalda positioner där de delar ut våra skattepengar kors och tvärs i världen och till utlänningar. Endast koncentrationsläger, ursäkta äldreboende, finns kvar för oss gamla skattebetalare som jobbat i 45 år.

  Gilla

 • Argus

  Egentligen är det Hitlers fel. Hade inte nazisterna jag iväg Frankfurtskolan till USA och Columbiauniversitet så hade kulturmarxismen troligen skrumpnat och dött.

  Gillad av 1 person

 • Rädd

  Attityder kommer och går. På 20 talet tex var det en skam att få barn utom äktenskapet.
  Men att en grupp lurat svenska folket är väl magstarkt. Pendeln slår, snart är nått annat rätt och vad det blir står skrivet i stjärnorna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: