Rädda Afrika − Stoppa biståndet


BISTÅND & SKATTER. Hundratusentals riskerar att dö av svält i flyktingläger i Tigray i norra Etiopien om inte hjälp kommer inom kort. Rapporter talar om flyktingar som uppvisar tecken på svårt undernäring, sjukhus och vårdcentraler som förstörts och skördar som bränts upp, skriver Sveriges Radio.

Det känns som vi hört det förut, är det inte krig så skylls det på torka eller andra naturkatastrofer. Det är aldrig afrikanernas fel trots att Afrika i grunden är oerhört rikt och långt ifrån överbefolkat.

Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare jag skrev i lokaltidningen och kvällspressen för över tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse. Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var.

Biståndsbudgeten är med nästan 50 miljarder större än någonsin. Men biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

Sverige har fortfarande som mål att en procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Det är inte rimligt att betala ut en procent av skattebetalarnas pengar varje år utan att ha en plan för hur pengarna ska användas. FN tycker 0,7 procent i bistånd räcker och i genomsnitt ger världens rika länder 0,3 procent av BNI i bistånd.

Läs mer på SVT…

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 120 miljoner om dagen över världen i bistånd, mer än 130 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen. Detta oavsett tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, en miljard människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

2015-10-02_1617

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara ”torkan”.

Titta på filmerna nedan, från Etiopien, och fråga er varför afrikanerna inte samlar i ladorna. Fråga er också varför svenska media enbart visar dammiga ökenbilder och krig i nyhetsreportage från området.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Etiopien och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Etiopien finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Etiopien odlas kaffe, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter.

Etiopien liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

-Pettersson menar inte att Kayembe ska svälta ihjäl, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Rädda Afrika − Stoppa biståndet

 • Pålsjö

  Patrik Engellau som tidigare var beskickningschef i Guinea-Bissau, skriver att, citat:

  ”För landets regering blev biståndet som ett nyupptäckt oljefält. När oljeinkomster flödar slipper regeringar försöka organisera sina länder så att deras ekonomier blomstrar och regeringarna får skatteintäkter. De har ju pengar även utan skatteintäkter. Bistånd fungerar som olja. Biståndet gjorde att regeringen i Guinea-Bissau klarade sig utan skatter från medborgarna. Om en regering inte behöver skatter kan den bespara sig det arbete som det innebär att inrätta sådana förhållanden att folket kan jobba, tjäna pengar och betala skatter. Regeringen fick biståndet för att utveckla folket men använde det för att slippa göra detta”:

  https://patrikengellau.wordpress.com/2015/10/14/nobelpriset-i-ekonomi-borde-ha-gatt-till-mig/

  I ett annat inlägg skriver Patrik Engellau att några av Guinea-Bissaus ledare, förklarat för honom att u-länderna inom några årtionden skulle bli som Sverige. ”- Det ligger mycket i det”, skriver Engellau, ”inte enbart för att u-länderna rört sig i vår riktning, utan kanske ännu mer för att vi kulturellt och socialt rört oss i deras riktning, En utveckling som bör inge oro i ett gammalt i-land som Sverige”:

  https://patrikengellau.wordpress.com/2015/08/07/vad-kraxar-krakorna/

  Gilla

 • rustibus46

  Jag är 70+. I mitten på 1950talet sände vi
  pengar t Abbesien nuvarande Etiopien.
  Snart 70 år… Arma land

  Gilla

 • Olof.p

  Svarta tycker inte om oss vita. Det har vi blivit varse genom black live matters. Varför ska vi skicka pengar till Afrika? Eller går det bra med våra pengar fast ni svarta hatar oss vita?
  Det finns massa välbeställda svarta musiker, politiker och affärsmän. Ta hand om era bröder och systrar i Afrika. Jag behöver mina arma skattepengar själv.

  Gilla

 • Peppe

  Negrerna tillverkar barn – utan kontroll.

  Gilla

 • ruben

  Ja stoppa allt långsiktigt bistånd. Det är nog intressant och lönande för de,som är inblandade i det men konserverar hjälplösheten för biståndstagarna. Det blir aldrig bra om det aldrig byggs upp en gemensam infrastruktur för välfärd, som grund i biståndsländerna.Det brukar ofta vara vapen och soldater, som är problemlösarna vilket slutar i misär och mer bistånd. Katastrofinsatser ska förstås fortsätta och hjälpa till vid akuta behov, men ska naturligtvis inte fortsätta villkorslöst av ren slentrian.

  Gilla

 • G Nordström

  44 barn har en dam i Afrika fött, 38 har överlevt. Är det då konstigt att det ser ut som det gör. När jag skrev detta överbefolknings problem i Tidningen Kvällsstunden blev nästan idiotförklarad av en annan insändare signatur med motiveringen kvinnans fertilitets tid. Personen i fråga förstår inte ens att ibland så föds det både tvillingar och trillingar. Förmånga människor med den sortens tänkande så är det inte konstigt att Sverige ser ut som det gör. Tyvärr är de allt för många.

  Gilla

 • Kungen

  STOPPA ALLT BISTÅND. LÖSNINGEN ÄR ATT KLARA SIG SJÄLV. VI HAR GETT BISTÅND I 60 ÅR OCH AFRIKA KLARAR SIG ÄNDÅ INTE. DET HJÄLPER JU INTE

  Gilla

 • Majbjörn

  Nu måste regeringsplanet gå i skytteltrafik för att få hit pensionsräddarna.

  Parler på väg tillbaka
  https://nyheteridag.se/parler-pa-vag-tillbaka/

  Gillad av 1 person

 • Moberg

  SIDA skänker pengar till olika projekt utan att ställa krav på motprestation av mottagarnationen.
  SIDA vet inte hur ett företag skall skötas eftersom de anställda är vänstervridna utopister.
  SIDA ett av de största svarta hål svensk ekonomi har.

  Gillad av 1 person

 • Kalle

  Höj deras iq i laboratorium. Lite vitt DNA skulle nog få bort apfasonerna.

  Gilla

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Hamlet.
  ”Att vara eller att icke vara”
  Motsättningarna mellan en ”normal” befolkningsökning där moder jord får leda utvecklingen eller mänsklig missriktad humanism som över tid möjliggör en allt större befolkning som kanske endast ligger i vissas intresse. (fritt för var och en att tolka meddelandet, man kan ej äta kakan och ha den kvar, det är prioriteringar som gäller)

  Gilla

 • Anders

  Ännu ett Socialdemokratiskt stordåd . Carin Jämtin har kört hela bidragsbjässen i diket .
  Hur kan det ha gått så illa . Från 50,60 och 70 talets kloka ledare , till dagens pajaser.
  Har (S) en enda väljare kvar 2022 , så är det en för mycket .Med väljare menas i detta fall en arbetande skattebetalare.

  Gilla

 • Fr E

  Naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…Och den vita rasen måste se till att den åtminstone bibehåller sin fertilitet !!!!

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: