Donald Trumps sista dag på jobbet


UTRIKES. Idag är det USA:s president Donald Trumps sista dag på jobbet, i morgon tillträder den nya Joe Biden. Trump har blivit oerhört kritiserad för sitt uppskruvade tonläge och språkbruk. Inte minst media i Sverige har kritiserat honom.

Jag tror att om Donald Trump använt ett annat språk och pekat på vad han gjort som president i stället så hade valutgången blivit en annan. Jag tror inte på något omfattande valfusk utan Trump föll på eget grepp.

 • Ekonomi: fram till coronapandemin slog till i mars tuffade den amerikanska ekonomin på väldigt bra. Arbetslösheten var den lägsta på 50 år och börskurserna rekordhöga.
 • Inreseförbud från vissa muslimska länder, trots intensivt motstånd från demokraterna och från vissa domstolar så har Trump lyckats driva igenom ett inreseförbud för invånare från vissa företrädesvis muslimska länder. Något många konservativa vill se för att minska risken att terrorister kommer in i landet. Han har dessutom kraftigt minskat antalet flyktingar som USA är berett att ta emot.
 • Skattesänkningar: Trump har genomfört skattesänkningar värda tusen miljarder dollar för alla amerikaner.
 • Islamiska staten. Den USA-ledda offensiven mot IS startade redan under Barack Obamas sista år som president men det var först under Donald Trump som IS besegrades militärt, med stor hjälp av Ryssland, Syrien och kurderna. Dessutom lyckades USA döda IS-ledaren al-Baghdadi.
 • Parisavtalet: bland de första vallöften som Trump infriade.
 • Muren mot Mexiko: Trump fortsatte med den barriär som demokraterna gjorde allt för att stoppa finansieringen av. Trots att Obama, Bush och Clinton byggt på den också, men bara Trump kritiseras för.
 • Konservativa domare: Ett av Trumps vallöften som han hållit, på mindre än fyra år har han kunnat tillsätta tre nya domare. Alla med en konservativ profil, vilket är rekord. Dessutom har han lyckats tillsätta flera hundra konservativa domare i lägre instanser, vilket dock inte hjälpte honom när han överklagade valresultaten.
 • Nato: Trump har tvingat övriga Nato-länder att öka sina försvarsutgifter. Trump anser med viss rätt att USA bär en alldeles för stor börda av Natos kostnader.
 • Kina: Donald Trump lovade stå upp mot Kina och det har han gjort. Om handelskriget varit framgångsrikt är för tidigt att säga men ingen tvekan råder om att Kina i dag är mycket mer pressat, inte bara av USA utan även av Europa. Inte minst med förbudet för Huawei att delta i uppbyggnaden av 5G-nätet i USA och Europa.
 • Jerusalem: Trump flyttade som han lovat USA:s ambassad till Jerusalem trots enstämmiga fördömanden från omvärlden.
 • Krig: Trumps företrädare Barack Obaman, pk-hjälten som skulle skapa fred, gick från fyra till sju krig där USA var inblandat. Trump har stortat noll (0) krig men tagit hem amerikanska trupper från flera länder.
 • Fredsavtal: Trump har lyckats få fyra muslimska länder att inleda diplomatiska relationer med Israel vilket helt är på väg att rita om kartan i Mellanöstern.

– Pettersson säger att det är en kort, inte komplett lista, på vad Donald Trump har åstadkommit, det är synd att han och media inte fokuserade på vad han gjort och vilka vallöften han infriat, då hade nog valresultatet blivit annorlunda.

Avgående Donald Trump och Joe Biden som i morgon blir USA:s äldste tillträdande president med 78 år. Bild av Ekaden is licensed under CC BY-SA 2.0

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Donald Trumps sista dag på jobbet

 • Lova

  Det stundar skrämmande tider för USA -och hela världen- när Biden och hans anhang nu inträder i vita huset.
  Jag fasar för utvecklingen!
  Kan bara hoppas att Trump hittar bindande bevis så snart som möjligt för valfusket som kostade honom presidentposten. Bevis som håller i en icke korrupt domstol.
  Biden och hans negerkvinna bör sitta inom lås och bom, dom är farliga och oberäkneliga banditer som kan ta sig till med precis vad som helst!

  Gilla

 • Tony

  Tror att allt hackande på Donald Trump åtminstone här i
  Sverige har sin förklaring i hans utseende , och hans oräddhet
  att säga vad han tycker. Speciellt här i Sverige är man väldigt
  fixerad av hur människor ser ut, trots att den inte kan hjälpa det
  retar det upp många, däremot kan en människa spöka ut
  sig värre än fan, se ovårdat ut okammad o allmänt hafsig ut
  i TV rutan inga problem, men är man av naturen ingen större
  skönhet så får man tåla att mobbas!

  När det gäller D.T så söker man febrilt efter kameravinklar
  så att han ska framstå i så dålig dager som möjligt!

  Gilla

 • G Nordström

  USA stöttade IS. Bombade syriska trupper när de gjorde förstora framgångar. De försåg även IS med modernaste vapen som hittades när de fick fly eller blev likviderade. Israel hjälpte IS med sjukvård och matransoner som också hittades när deras värn intogs
  USA spelade under bordet för de ville störta Asad som inte löd att enbart sälja olja i dollar. Nu ockuperar de landet och oljan stjäls.

  Gilla

  • Pettersson

   Barack Obama hade som mål att få bort president Bashar al-Assad i Syrien. Under Trump ökade antalet flygbombningar mot IS, en grupp som president Trump utpekat som huvudsakligt säkerhetshot. I striderna särskilt i Syrien deltog en svåröverskådlig samling länder och grupperingar. Under 2017 drevs IS bort från nästan hela det område som extremistgruppen kontrollerat men först i mars 2019 förlorade IS sitt sista fäste. Trump hade redan innan meddelat att de kvarvarande cirka 2 000 amerikanerna skulle lämna Syrien, vilket fick som följd att försvarsminister James Mattis avgick i protest.

   Gilla

   • G Nordström

    Bombningarna skedde ofta när IS lämnat och Syriska styrkor gjort förstora framgångar så bombades de.
    Tur att Ryssland blanda sig i.

    Gilla

 • Peppe

  Sätt en mer lr mindre dement gube
  som galjonsfigur för D E T landet!
  Det blir nog jättebra.
  Och ödlan kamala gnuggar händerna
  i kulissen. ..

  Gilla

 • rune

  …”i morgon tillträder den nya Joe Biden.”
  Ska bli väldigt intressant att se vad som händer.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: