Här är Sveriges nya Klondike – men därför kan allt gå förlorat


EKONOMI & INDUSTRI. Svenska och utländska företag planerar investeringar på över 1 000 miljarder. Norra Sverige håller på att bli ett nytt Klondike. Men guldet kan snabbt förvandlas till sand om inte uppsjön av myndighetskrav försvinner och flyttströmmen vänds, varnar flera experter. ”Systemet kortsluter sig självt när ingen tar ansvar för helheten”, säger Klas Nilsson på metallföretaget Boliden till fPlus.

Guldtackor. Foto av Pixabay Pexels.com

Svenska och utländska företag planerar investeringar på över 1.000 miljarder kronor i norra Sverige de kommande 20 åren. Det som ligger bakom är världens ökande miljöfokus som gör det norrländska guldet, fossilfri energi, attraktivare än någonsin.

Bland etableringarna som har gjorts på senare år baserade på tillgången till grön el är Facebooks datacenter i Luleå, Microsofts datacenter i Gävle-Sandviken, Google som prospekterar ett datacenter i Dalarna och Hybrit-samarbetet mellan Vattenfall, LKAB och SSAB om att tillverka grönt stål. Ett annat uppmärksammat exempel är Northvolts batterifabrik i Skellefteå som väntas sysselsätta 3.000 personer när den är klar.

Norra Sverige står inför den största nyindustrialiseringen på 100 år.

Läs vidare på fPlus…

-Pettersson läser om att det är som vanligt. Regeringen gör för lite och för långsamt, de är bara bra på invandring av oanställningsbara…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Här är Sveriges nya Klondike – men därför kan allt gå förlorat

 • Sea Gull

  Trots ” röda bältet”, dags att dela Lappland med övriga Sverige🤔?

  Gilla

 • Billy Boy

  Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson uttalade nyligen sin besvikelse över efter bakslaget när regeringen avslagit Boliden minerals ansökan om tillstånd att öppna en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun i Norrbotten.

  ”Naturligtvis var det inte det här beskedet vi önskade oss kvällen innan julafton”, sa Bolidens mycket kritiska kommunikationschef Klas Nilsson.

  Som en följd av att allt fler verksamheter elektrifieras runt om i hela världen för att bli kvitt koldioxid (CO2) från fossila energislag som olja, kol, naturgas mm, så har priset på koppar nu stigit till mycket höga nivåer …

  Bildkälla: Copper prices riding high (Pic: Getty Images)

  https://stockhead.com.au/resources/copper-prices-to-ride-high-for-rest-of-2020-roskill/

  Om Boliden hade fått tillstånd att bryta kopparmalm i Sverige nu och framöver skulle det blivit en mycket lönsam affär. I stället kommer konkurrerande företag i andra länder som idag bryter och förädlar sina fyndigheter av kopparmalm att ta hem de stora vinsterna, som Sverige missar p g a regeringens avslag.

  Men Sverige betraktas ju sedan länge som ”ett av världens absolut rikaste länder” enligt vår ”feministiska och humanitära stormakts-regering” bestående av partierna S+MP.

  Gilla

 • Moberg

  Att det finns utrymme för alla dessa företag är en chimär, el från vattenkraft är väl det enda stabila så länge vi har bra vattenflöde i älvarna. Vindkraften så länge det blåser och inte snurrorna viker ner sig.

  Det kommer att bli en enorm elbrist i de södra delarna av landet för kärnkraftsanläggningar byggs inte så snabbt, om de överhuvud taget kommer att byggas igen.
  Återigen så tas virrpannorna i Fjollträsk med byxorna nere ursäktande sig med ”vi såg det inte komma.

  Svenska väljare vakna, byter vi inte linje 2022 så är det för sent!

  Gilla

  • Peter de Mander

   Jag har tyvärr bara en identitet. (Den jag föddes med på Västerås BB 1963) till skillnad från vissa andra

   Jag kommer dock att använda den till att rösta klokt 2022.

   Jag kommer även att skicka in motioner om att biometrisk data/iris scanning skall införas för ID och Pass, samt att våra polis, pass, kriminal, domstols, skatte och migrationsmyndigheter har rätt att samköra dessa register

   Gillad av 1 person

 • Bo

  Var har naturvännernas engagemang tagit vägen, när fåglar, fladdermöss och andra djur slås sönder på löpande band av turbinbladen, samt oljudet från snurrorna som stör människor och djur.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: