Högsta antalet arbetslösa sedan 1997: ”Allvarligt år”

ARBETSMARKNAD. Sverige hade den högsta arbetslösheten på 23 år under 2020, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen. I genomsnitt var 437.000 personer inskrivna som arbetslösa under 2020. – Ett dramatiskt och allvarligt år på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Arbetsförmedlingen Malmö. Pressbild Peter Kroon

De kommande månaderna spår hon dessutom att arbetslösheten stiger ytterligare en halv procentenhet – på grund av de hårdare coronarestriktionerna – till en topp kring 9,3 procent för sedan att landa på ett årssnitt på 9,0 procent.

– Pettersson säger att i går stod statsminister Stefan Löfven (S) i partiledardebatten och skröt om 150.000 fler sysselsatta under hans tid vid makten. Stefan nämnde dock inte att han inför valet 2014 lovade EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 om han vann valet. Löfven nämner heller inte att det under hans tid som statsminister beviljats 736.863 permanenta uppehållstillstånd eller att det redan före pandemin fanns drygt 600.000 utrikes födda i arbetsför ålder (20–64 år) som inte är självförsörjande.

De samhällsekonomiska kostnaderna för detta reella utanförskap är betydande. Enbart de statsfinansiella kostnaderna motsvarar enligt tillgänglig forskning 1 till 2 procent av BNP, alltså 50–100 miljarder kronor. Till detta kan läggas betydande samhällsekonomiska kostnader för kriminalitet och sociala problem i våra utanförskapsområden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Högsta antalet arbetslösa sedan 1997: ”Allvarligt år”

 1. Nu kommer vi snart få höra någon politiker säga att vi behöver mångdubbla invandringen för att klara den stora efterfrågan på arbetskraft…

 2. Hur kan det vara hög arbetslöshet i Sverige när vi varje år importerar massor av arbetskraft. Oftast hela familjer, så att någon kan vara hemma och passa barnen när pappa arbetar.

 3. Det året berodde också på invandringen, men då från Balkan!
  Alla dessa lögner om att de inte såg det komma.

  De sista 40 åren har bestått av mer eller mindre framtvingade lågkonjukturer och lånekaruseller. Importera fler som inte blir arbetstagare och låna mer för att försörja dem och kunna införa ”reformer”.

  Det borde rimligtvis vara så att reformtakten och andra insatser ska följa de exportinkomster som tyvärr minskat drastiskt genom EU.
  Det räcker inte att ha en inhemsk konsumtion för att driva den urusla socialismen!

 4. Den bästa medicinen mot de svenska arbetslöshetssiffrorna i nuläget vore att vi gjorde Stefan Löfven arbetslös.

  Men han är inte ens välkommen att söka nytt jobb i Filipstad därför att Arbetsförmedlingen där redan är fullbokad med sökande vilka har kvalifikationer likvärdiga med vad Löfven skulle kunna visa upp i sitt CV …

  https://pbs.twimg.com/media/EDFghR7WkAIQfET.jpg

  Att Löfven är inrikesfödd skulle inte förbättra hans chanser till att få ett nytt jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Men (S)-partiet brukar ju alltid kunna ställa upp för sina egna även när det rör sig om helt hopplösa fall.

 5. Det här är bara början !!
  Arbetslösheten kommer vara gigantisk till nästa val.
  Men då skyller väl regeringen ifrån sig som vanligt.
  Amatörer är vad dom är, regeringen!!
  Bedrövligt är milt uttryckt.

  • Du är verkligen optimist Karl som säker tror att det blir ett val 2022.
   Jag tvivlar när jag inser vad som är på gång.
   Med eller utan arbetslösa.

 6. Inga problem så länge det finns långivare,som är beredda att stötta ”Världens mest humana stat” !
  Titta på diagrammet nedan och ni kommer upptäcka att de slutat visa på sin kurva,hur upplåningen slår alla tidigare rekord:
  https://www.statsskuld.com/

  • Är det bara jag som räknar fram att statsskulden kommer ha ökat med över 50% på ett år, maj 2020- maj 2021?

 7. Samtidigt så har USA lägsta arbetslösheten på 50 år……..konstigt ? Kan det bero på vem som styrt landet tro ?? 😄😄😄😄👍👍

Kommentera