Misslyckat häckningsår för fjällgåsen

NATUR. Det blev inget bra häckningsår för en av våra mest sällsynta fågelarter, den akut hotade fjällgåsen, rapporterar Sveriges Radio. Fyra familjer lyckades med häckningen, men vad man vet idag så finns det bara fyra överlevande ungar. Totalt finns runt 120-140 fjällgäss i Sverige.

Fjällgås. Foto Hans Norelius, Wikipedia

”Tidig vår, torrt, öppet vatten och bra med gnagare brukar vara bra för gässen, men inget av det här föll in”, säger Niklas Liljebäck på fjällgåsprojektet.

Fjällgåsen häckar från norra Skandinaviens fjälltrakter till östra Sibirien och det verkar som klimatförbättringarna inte nått till dessa områden i Sverige.

I år var det på vissa ställen ett snödjup var 7 meter så ”snömaskinerna” fick jobba hårt. Vildmarksvägen i norra Jämtland och södra Lappland över fjällen är väldigt vacker och man kommer nära flera toppar. Under juni månad så är det förbjudet att gå och vandra i fjällen eftersom det är ett fågelskyddsområde.

Om nu fjällgåsen vill ha tidig vår och torrt så verkar de häcka på fel ställe, minns ni hur SVT rapporterade om dessa snömängder i juni 2020. Jag missade dessa rapporter…

– Pettersson är inte så förtjust i snö och vinter så det är tur att jag inte är fjällgås…

Första filmen från 5 juni den andra från 6 juni 2020

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Misslyckat häckningsår för fjällgåsen

  1. Jag har fått en del förstahandsinformation om ämnet. Källan vill vara anonym, så jag citerar hela mitt mottagna mejl här nedan:

    ’Tyvärr sprids det väldigt mycket rykten, propaganda och rena falskheter kring vindkraften de senaste åren. Vindkraftverk kan placeras dumt och det kan vara ett svårt ingrepp i naturen om så sker men man ska komma ihåg att det är betydligt bättre än el från fossila bränslen.

    Fel placerade vindkraftverk kan döda fåglar och vissa arter verkar mer utsatta än andra. Därför är det viktigt att varje bygge noga kontrolleras.

    Jag har inte läst någon trovärdig källa som påstår att vindkraftverk skulle ligga bakom fjällgässens dåliga år. Att det påstås något sådant säger en del om vilka metoder som används.

    ”Tidig vår, torr, öppet vatten och bra med gnagare brukar vara bra för gässen, men inget av det här föll in”, säger Niklas Liljebäck på fjällgåsprojektet: https://sverigesradio.se/artikel/7616238

    slut citat.

    Ett av mina bästa inlägg, som bara baseras på fakta.

  2. Mycket tråkigt att höra. Jag skulle väldigt gärna vilja skylla det på vindkraften, men jag har tyvärr inga bevis. Kanske ornitologerna kan samla upp döda fåglar, och komma med resultat?

  3. Jag säger inte att vindkraften är skulden men man borde undersöka dess inverkan, både m a p att stora mängder fåglar slås ihjäl och att de har en störande (inom vissa avstånd även skadlig) inverkan på människan och sannolikt även på djurlivet, troligtvis då även på den starkt hotade fjällgåsen.

Kommentera