Haverikommissionen vill öppna för Estoniadykningar

BROTTSLIGHET. Statens haverikommission vill göra det möjligt att genomföra dykningar vid Estonias vrak, enligt uppgifter till Ekot.

Hålet 4×1 m på Estonias styrbordssida

Tillsammans med haverikommissonerna i Finland och Estland kommer man redan imorgon att begära en lagändring för att häva gravfriden, enligt radion.

Jag kan inte säga särskilt mycket om det i dag, men vi bedömer att ska kunna gå ut med ytterligare information om det i i morgon eftermiddag, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, till Ekot.

Tio prisbelönta journalister, bland dem Janne Josefsson och Jan Guillou, riktar i ett inlägg på DN Debatt hård kritik mot att Stora journalistpriset i år tilldelades dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” av Henrik Evertsson. Enligt debattörerna för dokumentären fram konspirationsteorier om vad som hände när Estonia sjönk utan att presentera belägg för dem.
”Det förvånar och oroar oss att juryn för Stora journalistpriset inte reagerade på dokumentärens konspiratoriska retorik”, skriver de.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Haverikommissionen vill öppna för Estoniadykningar

  1. Det som möjligen kan garantera att sanningen kommer fram är att man i åtminstone Finland har en annan regering än då Estonia sjönk. I Sverige blev det en ohelig allians mellan Bildt och Carlsson som verkat för att undanhålla sanningen i 25 år. Åtminstone verkar det så på lite avstånd.

  2. Det handlar nu endast om människors nekade sorg – och då kan ”arbetet” gott få fortsätta. ..

  3. En ny utredning garanterar inte att sanningen kommer fram.
    Kan lika väl garantera en total nertystning om alla oegentligheter.

Kommentera