Försvarsbeslut taget i Riksdagen

FÖRSVARET. Riksdagen har klubbat försvarsbeslutet för 2021-2025. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar det för den största upprustningen sedan 50-talet. – Det är en rejäl satsning som är välkommen och nödvändig, säger ÖB Micael Bydén.

Bild från Försvarsmakten

Försvarspropositionen för 2021-2025 lägger grunden för en ny krigsorganisation som ska vara klar till 2030. Försvarsbudgeten kommer att växa från 2020 med nästan 29 miljarder kronor till 89 miljarder 2025.

Försvarsmaktens krigsorganisation ska växa från dagens 55 000 till 90.000 befattningar 2030. Där ingår civilanställda och hemvärn. Flera nedlagda regementen återinrättas för att utbilda fler soldater. Antalet värnpliktiga ökar till 8.000 årligen från 2025. Det är en dubblering jämfört med 2019.

Bydén uppger att Försvarsmakten både ska växa och utbilda fler, samtidigt som mer resurser läggs på skarp verksamhet, till exempel incidentberedskap.

En annan utmaning är att bygga infrastruktur på nya orter. Försvarsmakten har tidigare uppgett att man helst vill växa på orter där man redan har verksamhet.

Nu ska regementen åter byggas upp i bland annat Falun, Kristinehamn och Sollefteå. Där handlar det om att bygga nytt eller bygga om. Det kan också uppstå problem med miljötillstånd, till exempel för skjutfält.

ÖB beskriver det som att det nästan är ”ny mark” för Försvarsmakten och därmed svårt att nu säga hur lång tid uppbyggnaden kommer att ta.

Riksdagen sade ja till försvarsbeslutet med stöd av S, MP, C och L. M och KD stödjer inriktningen i upprustningen, men varnar för att den är underfinansierad.

ÖB välkomnar att försvarsbeslutet är mer långsiktigt än tidigare beslut, eftersom upprustningen tar sikte på 2030. Men mer pengar väntas behövas efter 2025, för att allt ska kunna genomföras.
Försvarsbeslutet innebär att partierna ska se över det ekonomiska läget i en så kallad kontrollstation 2023.

Tonvikten på försvarets förstärkning ligger på armén. ÖB uppger att respektive försvarsgrenschef kan ha synpunkter på brister i balansen.

Armén förstärks bland annat med en tredje mekaniserad brigad i Skåne. En reducerad, motoriserad brigad, det vill säga utan stridsvagnar, ska sättas upp för att försvara Stockholm.

Försvarsmakten har varnat för att balansen mellan stridande förband och stödjande förband har brister. Risk finns för att till exempel logistik-, lednings- och underrättelseförband inte byggs ut i samma takt.

I marinens krigsorganisation utökas bland annat antalet ubåtar från fyra till fem. Dagens sju korvetter behålls, men två modifieras 2021–2025 och två byts ut under perioden 2026–2030.
Flygvapnet kommer att ha 80–100 stridsflygplan i framtiden, både av den äldre Gripenmodellen C/D och 60 av den nya modellen E.

Målet med upprustningen är att Sverige ska kunna klara sig i kris och krig i tre månader, tills internationell hjälp kommer.

Försvarsbeslutet 2021–2025

  • En ny krigsorganisation med 90 000 befattningar 2030.
  • Armén förstärks med en tredje brigad i Skåne.
  • En reducerad brigad i Stockholmsområdet.
  • En förstärkt mekaniserad bataljon på Gotland.
  • Fem lokalförsvarsskyttebataljoner, varav en på Gotland.
  • Artilleriet utökas från 24 till 72 fälthaubitsar i sex artilleribataljoner.
  • Stridsfordon och stridsvagnar ska uppgraderas.
  • 80–100 stridsflyg fördelas på sex stridsflygdivisioner.
  • De ska utrustas med nya jaktrobotar och sensorer.
  • Långdistansrobotar för markmål ska anskaffas.
  • Marinens ubåtar ökar från fyra till fem, två av dem kommer att vara av senaste modell.
  • Sju korvetter behålls, men moderniseras och byts ut.
  • En ny grundorganisation i fredstid införs.
  • Fem regementen och en flygflottilj återinrättas från 2022, men fullt verksamma efter 2025. Det rör sig om A 9 Kristinehamn, I 13 Falun, I 21 Sollefteå, Amf 4 Göteborg och F 16 Uppsala.
  • Utbildningsfilial i Östersund ingår i I 21.

Källa: Försvarspropositionen

Försvarsbudgeten andel av BNP. 2019-2020 ligger vi kvar på drygt en procent.

Försvarsmakten

Visbykorvetten HMS Karlstad. Bild Försvarsmakten

-Pettersson säger att det är ett steg på rätt vägen men jag skulle gärna se en ny ÖB och en ny försvarsminister. Det har varit för mycket genustrams, pridetåg och hyllande av arabiska terrorister där.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Försvarsbeslut taget i Riksdagen

  1. Största upprustningen sedan 50-talet? låter kanske märkvärdigt men eftersom man endast gjort nedrustningar sedan 50-talet så klingar det jävligt ihåligt.
    korrekt skulle ha varit att säga. -Detta är första upprustningen på 60 år sedan vi började slakta försvaret.

  2. Om alla dom där skall vara med på Pride, så blir det lite trångt i Stockholm, men ÖB kan säkert ordna lite plats.

  3. Redan på 60 talet talades öppet inom militären om att Sverige kunde försvara sig 1 vecka och skulle inrikta sig på Norrland.

    • Försvarsbesluten för att skrota försvaret togs 1992, 1996 och år 2000.

      Jag hörde inget om en-veckas försvar på 1960-talet. Tvärtom då skulle Sverige försvarar och det fanns resurser.

      Först en bra bit in på 2000-talet kom pratet om en-veckas försvar.

  4. Lägg ner försvaret.
    Risk finns att regering använder militär mot det egna folket.
    Ryssarna är inte intresserade av något krig mot sina grannar.

  5. Men Söderhamn som var topputrustat när det lades ner, liksom de övriga flottiljerna. Sådan penningförstörelse som landsförräderipartiet Nya Moderaterna utförde och öppnade gränserna på vid gavel så att Sverige skall gå i sank. Wennerström kunde inte gjort det bättre.

  6. ””största upprustningen sedan 50-talet.””
    Om dom skulle hyra in en stupfull finne med kniv på 1timme i veckan så är ju det övre nästan sant.
    Hade det stått 00talet istället så hade det definitivt varit sant.

Kommentera