Tre advokater fick över 10 miljoner var i ersättning som offentliga försvarare

BROTTSLIGHET. De tre advokaterna i topp, med över tio miljoner i ersättning, har fakturerat staten mer än dubbelt så mycket som den advokat som ligger på plats 20.

Slobodan Jovicic Foto: Zimbio

Slobodan Jovicic blev känd för en bredare allmänhet när han försvarade den amerikanske rap-artisten A$AP Rocky, toppar listan med sammanlagt nästan 10,8 miljoner kronor i ersättning som offentlig försvare.

Tvåa på listan ligger advokat Henrik Olsson Lilja. Han har de senaste tolv månaderna fått närmare 10,2 miljoner kronor i ersättning som offentlig försvarare. Trea på listan är Sargon De Basso, som fick strax över 10 miljoner i ersättning som offentlig försvarare.

Siffrorna inkluderar substitution, alltså när en förordnad advokat sätter en annan advokat i sitt ställe – men det är fortfarande den förordnade advokaten som får ersättning. Substitution måste alltid godkännas av domstolen. 

Regeringen har beslutat att timkostnadsnormen 2020 för den som är godkänd för F-skatt är 1 404 kr exklusive moms och för den som inte är godkänd för F-skatt 1 068 kr exklusive moms.

-Pettersson säger att brottslighet är kriminellt dyrt. Timkostnaden för Slobodan Jovicic blir 1233 kronor plus moms om han arbetat 24 timmar om dygnet i 365 dagar i rad. Det har han naturligtvis inte gjort så någon annan har arbetat i hans ställe. Visst kan timmarna vara saltade men jag tror inte det är så vanligt och domstolarna vet oftast hur många timmar ett mål ska ta.

Till advokatkostnader ska läggas hjälp till offret, domare, vakter, polisutredning, tolkar, fängelse osv. det blir svårt för Stefan att räkna hem förtjänsten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Tre advokater fick över 10 miljoner var i ersättning som offentliga försvarare

  1. Ja Samhällstjyvarna finns på många plan, här försvarar
    en samhällstjuv en annan och får ut astronomiska summor.
    Varför i glödheta h—te ska dom ha gratis advokater??
    Är det inte här i Sverige vi älter om allas lika värde ?
    Varför får då vissa gratis advokatkostnader, när Svensken
    själv får betala sina ? Är det detta som kallas allas lik värde?
    Inte konstigt att vissa kategorier begår dom flesta brotten,
    man riskerar inget!

  2. Inte svensk medborgare, det blir ingen domstolsförfarande den misstänkte utvisas direkt då det är välgrundade misstankar och grovt brott. Win-Win den misstänkte får återse sina nära och kära vi slipper kostnader utöver frakten tillbaka.

  3. Ingen timkostnad alls. De ska lämna anbud som mer eller mindre alla andra får göra som vill få uppdrag.
    Lägsta anbudet får uppdraget som naturligt vis sker på en öppen marknad för alla som vill åtaga sig ärendet med eller utan juridisk examen.
    Då först kommer vi tillrätta med problemet.

  4. Tur att det finns flitiga invandrare som orkar fakturera staten 24 h om dygnet 365 dygn om året med 10 ggr högre lön per h än vad en utbildad snickare har.

      • Jaså du Pettersson. Har inte SD svängt i NATO-frågan? Då är det fel det som står i alla tidningar. Nästan alla i alla fall. Vad ifrån har du fått att jag skulle rösta på AfS? Jag är partipolitiskt obunden för att kunna kritisera allt som jag anser vara galet. Att rösta på något parti är meningslöst. Det är inget av dem som håller sina löften. Se på sverigedemokraterna med sina kovändningar.

        Jag har röstat i fyrtio år och under den tiden har svenska samhället inte blivit bättre. Det är tio år sedan jag la av och det har varken gjort till eller från. Det fortsätter att gå utför och det är varken mitt fel eller min förtjänst.

        Jag röstar inte på AfS och du röstar inte på SD. Och vi bägge får ha våra egna åsikter?

    • Har detta varit uppe på agendan i riksdagen och SD röstat emot?
      Annars antar jag att du bara är ute efter att misskreditera av någon dunkel anledning.

  5. När man talar om vinstmaskiner, menar de kanske för alla advokater som skär guld?
    I och för sig, finns det många som jobbar med att serva de nya. De flesta i verksamheter som inte behövdes förut.

  6. För jävligt att såna här ska mjölka skattebetalarna på miljonbelopp. Många av dem står dessutom på de kriminella klanernas lönelista.

  7. Jag har föreslagit offentlig upphandling av advokattjänster med ett tak på 500kr/timme. Det är paradoxalt att de kriminella som tillför samhället mest skada och minst vinning ska få obegränsade kostnader.
    För över dessa pengar till Sveriges pensionärer istället, de som har byggt detta land.

  8. Dags för offentliga försvarare för 250 kronor per timma. Vill man ha en skjutjärnsadvokat (eller brännvinsadvokat) får man pynta själv.

Kommentera