”Norsk” arab utvisad till Frankrike misstänkt för för terrorattack i Paris 1982


TERRORISM. En ”norsk” arab som misstänks för ett terrorattentat i Paris lämnades på fredagen ut till Frankrike, rapporterar NRK. Norska myndigheter har ställt som villkor att mannen inte får livstid och att han får avtjäna straffet i Norge. För de norska myndigheterna var emellertid ärendet svårt. Den blodiga terrorattacken berättigar till livstidsfängelse i Frankrike och Norge utlämnar inte en norsk medborgare till länder som har en högre högsta straff än vad som gäller i detta land.

Walid Abdulrahman Abou Zayed, Norge

Den 62-årige mannen, Walid Abdulrahman Abou Zayed, bor i Skien. Han arresterades och häktades för åtta veckor sedan och har suttit i ett högriskfängelse i Østfold sedan dess. Under de senaste veckorna har det varit ett antal omgångar i det norska rättsväsendet, och begäran om utlämning överklagades hela vägen upp till kungen i rådet.

Men i går eftermiddag var det definitivt över. Klockan 17.20 startade Air France från Gardermoen med kurs mot Paris. Ombord var 62-åringen från Skien och flera franska poliser.

Franska myndigheter tror att han var en av huvudaktörerna i terrorattacken på den judiska restaurangen Goldenberg i Paris i augusti 1982. Sex personer dödades och 22 skadades.

Terrorattacken ägde rum mitt på dagen. Fyra män klädda i vita kostymer gick ut ur bilen och gick mot restaurangen. En av dem kastade en granat in i rummet. Sedan avfyrades mer än 70 maskingevärsskott inne i restaurangen och på gatan utanför.

-Pettersson säger att araben aldrig mer kommer ut. Norge har visserligen inte livstid men Norges hårdaste straff är 21 års förvaring som är en norsk specialåtgärd för annars tidsbestämda straff. Det är ett straff som kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden gått ut så länge personen fortfarande anses farlig för samhället. Anders Behring Breivik dömdes till 21 år förvaring och jag misstänker att det blir ett betydligt hårdare straff än svensk livstid.

TIDIGARE 2020-09-10. ”Norsk” arab gripen misstänkt för för terrorattack i Paris 1982

TERRORISM. Walid Abdulrahman Abou Zayed, har gripits i Norge, misstänkt för inblandning i en terrorattack mot en judisk restaurang i Paris för 38 år sedan. Han är numera norsk medborgare och greps i Skien, sydväst om Oslo, med grund i en europeisk arresteringsorder utfärdad av Frankrike, uppger säkerhetstjänsten PST för tidningen Dagbladet.

Walid Abdulrahman Abou Zayed

Det var i augusti 1982 som fyra gärningsmän kastade in en handgranat på restaurangen Chez Jo Goldenberg i centrala Paris, varpå de sköt över 70 skott in i lokalen. Sex personer dödades och 22 skadades. Attentatsmännen lyckades fly och utredningen pågår än i dag.

En numera nedlagd militant palestinsk organisation, Abu Nidal, anses ha legat bakom attacken. Fransk polis anklagar den gripne mannen för att ha varit en medlem.

Mannen har pekats ut tidigare och försvarat sig i norska medier. 2015 sade han till tidningen VG att han aldrig hade varit i Paris. Detta är andra gången som franska myndigheter försöker få honom utlämnad.

Vid det tidigare tillfället bedömde norska myndigheter att fallet var preskriberat, men Norge har nyligen ratificerat ett nytt utlämningsavtal med EU.

 • TIDIGARE 2015-03-04. ”Norsk” man efterlyst för terrorattack i Paris 1982

TERRORISM. En 59-årig man som numera bor i Norge är efterlyst för en dödlig attack mot en judisk restaurang i Paris 1982. Frankrike har skickat ut en arresteringsorder på 59-åringen och två andra misstänkta i samma ärende.

2015-03-04_1310

De tre misstänkta är en 59-åring som bor i Norge, en 56-åring bosatt i Ramallah på Västbanken och en 62-årig bosatt i Jordanien. De är efterlysta som en del av den långa utredningen av attacken mot den judiska restaurang Chez Jo Golden 1982.

I attacken dödades sex människor och 22 skadades.

Attacken började vid middagstid den 9 augusti 1982, då minst en handgranat kastades in i restaurangen i stadsdelen Marais i centrala Paris. Därefter gick två beväpnade män in i restaurangen, där cirka 50 personer satt och sköt så mycket de kunde innan de flydde längs Paris gator.

Den palestinska terrorgruppen Abu Nidal tog på sig skulden.

-Pettersson tycker det är tur att sådana män inte flyttar till Sverige för här har vi koll…

Aftenposten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “”Norsk” arab utvisad till Frankrike misstänkt för för terrorattack i Paris 1982

 • ruben

  De har förverkat sin rätt att vara Norska medborgare. Ingen ska försvara liknande brott mot människor. Hur kan Norge ställa villkor som om mannen vore oskyldig?

  Gilla

 • centurion

  Ut me´n bara. Bra ! Men i grannlandet med svängdörrar kommer det in 100 nya terrorister för varje utvisad. En omöjlig ekvation. Bomma igen gränsen på riktigt ! Molgan ljuger av tradition när han hävdar att flödet har strypts, för lögnen är såssarnas grundpelare.

  Gilla

 • mymlan

  Vaje svensk betalar 4600:-/år i bistånd. Bistånd som aldrig resulterar i förbättringar.

  De måste va sjuka som fortfarande ger bort våra pengar. Inga protester vad jag vet.

  Gilla

 • Kungen

  Hur ser en norsk arab ut ?? 😄😄😄

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: