Ökat söktryck på kristna friskolor


SKOLAN. Söktrycket på Sveriges kristna friskolor har ökat de senaste åren, uppger Kristna friskolerådet. – Det är nu mer vanligt än inte att man har bra beläggning och kö på skolorna, säger rådets ordförande Bo Nyberg, enligt Världen Idag.

En landsbygdskyrka från 1100-talet dit Pettersson går någon enstaka gång på julotta och adventgudstjänst.

Antalet elever på Sveriges kristna friskolor börjar enligt Nyberg närma sig 10.000 och siffran växer. En anledning till det ökade intresset upplever han är att kristna föräldrar som tidigare varit skeptiska till kristna skolor har börjat söka sig dit.

– Pettersson undrar vad som ligger bakom denna trend. Jag tror inte att det blivit fler kristna i landet, och kan naturligtvis bara spekulera i anledningen.

Kan det bero på att man i kristna friskolor slipper islam och muslimer och det kaos massinvandringen från Mellanöstern medfört?

Kristendomen har präglat vårt land i tusen år och ligger till grund för de västerländska värderingarna och det som ofta kallas den gyllene regeln.  ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”.

Vi behöver inte bekänna oss till en specifik religion för att ha kunskap om den gyllene regel, vårt samhälle har allt sedan kristendomens utbredning, och troligen tidigare genomsyrats av dess uppmanande budskap. Utan att vi tänker på det är mycket av vår uppfostran byggd på denna regel, den är så att säga inympad i folksjälen. Den går i arv från generation till generation.

Hela kristendomens historia har präglats av viljan att göra gott i samhället, att förbättra
människors livsvillkor, inte minst inom vård, omsorg och utbildning. Långt ifrån alla kristna lever upp till detta men budskapet är klart.

Från 2016

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Ökat söktryck på kristna friskolor

 • Peter Kostin

  Jag har väldigt god erfarenhet av kristna skolor. Min dotter gick på en kommunal grundskola, men hon mobbades och betygen var usla. Flyttade henne till en kristen skola, det blev lugnt och betygen höjdes. Efter ett år flyttade jag min yngsta son från den kommunala där allt gick åt helvette till samma friskola som min dotter gick på. När sedan mitt barnbarn började samma grundskola blev han mobbad. Flyttade honom direkt till den kristna skolan. Alla tre fick godkända betyg. Ska säga att det fanns muslimer bland eleverna. Men deras föräldrar insåg att deras barn kunde få en god utbildning på den kristna skolan

  Gilla

 • Moberg

  Även om han Moberg är ateist så är det ett hälsotecken att fler barn går i kristen skola, däremot så är det inte bra för barn att de blir itutade att det finns en Gud.
  Att ge barnen den rätta uppfostran där de kristna värderingar och de tio budorden tillämpas är bra, men.
  Gud liksom tomtar och troll är vidskepelse och inte alls bra för mänskligheten, då blir det som många missionsförbundare jag som ungdom kände.
  I missionskyrkan var de så heliga och goda men mot sina anställda i många fall otroligt njugga med betalning och uppskattning.

  Gilla

  • Kent

   Den maniska och berusande godheten har mycket av sitt ursprung i den frireligiösa föreställningsvärlden med missionerandet i Afrika och Asien.

   Gilla

 • Plurikus

  Frågan du ställer är retorisk! Naturligtvis handlar det om den mångkulturella skolan. Jag har två barnbarn som gick i den kommunala mångkulturella skolan. Det var ständiga bråk, lärarna vågade inte reda upp problemen, den minste gick på förskolan där och det var han och en till som var svensk, övriga barn kunde inte ett ord svenska. Även barnbarnen var stökiga, irriterade och bråkiga.
  Nu har de flyttat till en kristen skola, barnen är lugna och fina, det är ordning och reda och alla respekterar varandra. Annars rycker lärarna in och talar om hur man uppför sig. Vilket sällan behövs.
  Fast de hade mycket att ta igen när de kom till den kristna skolan. Det tog en termin innan de var någorlunda ifatt de övriga barnen kunskapsmässigt.

  Gilla

 • rune

  ”Kan det bero på att man i kristna friskolor slipper islam och muslimer och det kaos massinvandringen från Mellanöstern medfört?”

  Helt säkert är det så.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: