Vaccin godkänt, Storbritannien kan börja vaccinera nästa vecka

PANDEMI. Coronavaccinet från Pfizer/Biontech har godkänts för användning i Storbritannien, skriver Sky News. Det är det första vaccinet mot covid-19 som godkänns i landet. Hälsoministern Matt Hancock säger till Sky News att Storbritannien är redo att rulla ut vaccinet på marknaden “tidigt nästa vecka”.

Foto av Artem Podrez pu00e5 Pexels.com

Sky News politikredaktör Beth Rigby skriver på Twitter att vaccinationerna också kan dra i gång under nästa vecka. Storbritannien har beställt 40 miljoner doser av vaccinet – tillräckligt mycket för att vaccinera 20 miljoner invånare.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström säger att det inte kommer att påverka när vaccinet kan bli godkänt i EU. – Det är möjligt att det här vaccinet blir godkänt av EU-kommissionen före årsskiftet, antingen före jul eller i mellandagarna.

Enligt Bergström var det väntat att ett godkännande skulle gå snabbt i Storbritannien, och näst på tur att godkänna vaccinet tros vara USA.

Premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att nyheten är ”fantastisk”. ”Det är skyddet från vaccin som i slutändan kommer göra att vi kan återta våra liv och få igång ekonomin igen”, fortsätter Johnson.

– Pettersson säger att man ska vara försiktigt men det känns överdrivet att samma vaccin ska behöva godkännas på flera platser. Storbritannien, EU och Sverige samt en massa andra länder.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ansvarar för centrala ansökningar om godkännande för försäljning. När godkännandet har beviljats av Europeiska kommissionen är det giltigt i alla EU:s medlemsländer samt Island, Liechtenstein och Norge.

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Vaccin godkänt, Storbritannien kan börja vaccinera nästa vecka

 1. ”Tre före detta presidenter, Barack Obama, Bill Clinton och George W. Bush erbjuder sig att ta vaccin för covid-19 i tv. Syftet är att övertyga andra att själva ta vaccinet, rapporterar CNN.
  Det kan bli så att jag tar det i tv eller att jag låter det filmas, bara för att människor ska veta att jag tror på den här vetenskapen, och det jag inte tror på är att få covid”, har Obama sagt i en intervju.”
  Vem litar på dessa charlataner?
  Det är kanske bara vanlig koksaltlösning i sprutorna de kommer att få?

 2. Ryssland hade ju ett vaccin för flera månader sen, då borde väl det vara det första?
  Första provvaccineringen skedde i Mars?

 3. En stilla undran har de fryskapacitet runt om i GB för -70C eller agerar deras ledare som våra, orerar om vad de ska göra utan att ha klart för sig om kapacitet och förmåga finns tillstädes.

  • Det blir tufft med förvaring och transport. Pfizer hoppas att varje dag kunna köra ut omkring 7,6 miljoner doser i 24 lastbilar till flygplatser, för vidare transport runt om i världen.

   Vaccinen kommer att transporteras i specialtillverkade lådor, stora som resväskor, innehållande kolsyreis. Varje låda har plats för upp till 5.000 doser och kan hålla en extremt låg temperatur i upp till tio dagar. De är utrustade med värmesensorer och gps-sändare, som gör att bolagen kan hålla sig uppdaterade om temperaturförhållandena och var de befinner sig.

   Svårt och dyrt, men kan fungera.

  • Kylningen är nog inget stort problem, seminörer som åker runt på bondgårdar och inseminerar kor fraktade redan på 1970-talet ”spermarör” i flytande kväve -196° C !! Hur tjurspermierna klarade det är svårt att fatta, men så var det!
   Nu finns också superisoleringar som är mångfalt bättre, och bättre än rent vacuum!
   Problemet kan snarare vara vaccinets innehåll!

 4. Människans dumhet är oändlig.
  Covid-19(84) är en påverkansoperation.

  Dessutom bör alltid risk vägas mot vinst, när det gäller vaccinationer.
  Här anser myndigheterna att folk ska vaccineras, trots att 80% av de smittade är symptomfria. Resterande 20% blir sjuka i varierande grad, under 1% blir allvarligt sjuka men där alla dessa har metaboliska, bakomliggande sjukdomar.

  Dessutom 2, samma etablissemang (myndigheter, regeringar och msm) står bakom detta, som de gjorde och gör med massinvällning, BLM, klimathysteri etc.
  Vad kan möjligen gå fel?!

 5. Hur är det om man har autoimmuna sjukdomar? Funkar vaccinet då? Accelererar vaccinet den autoimmuna sjukdomen man har? Hur påverkas fortplantningsorgan av vaccinet? Kommer allmänheten få info om vad vaccinet faktiskt innehåller? Det ger ingen ro att man har lyckats skapa ett vaccin, iaf inte för mig. Det skapar miljoner med frågor och jag är rätt säker på att jag inte får sanningen om jag alls får svar.

  • Jag har RA sedan tonåren och injicerar en levande vaccin, jag har fått besked att jag skall ha så lång period som möjligt mellan medicin injicering och vaccination för att få bästa resultat av vaccin. Det har hitintills gällt för all vaccination och förmodas gälla även för C-19.

 6. Blir vaccinet godkänt i EU och I Sverige bör alla som kan och inte lider av andra sjukdomar som påverkas negativt av vaccinet eller
  är allergisk mot någon ingående komponent vaccinera sig. De som då inte har vaccinerat sig och sedan insjuknar i Covid-19 bör då komma längst ner i prioritetsordning för sjukvård mot denna sjukdom.

  • Har du med rökare och överviktiga personer som äter skräpmat, samt ogillar motion, på den listan också?

  • Ok, då har du även med rökare och överviktiga som ogillar motion, på den listan?
   Och alla dem som äter skräpmat och lider av konstant vitaminbrist?

   • Nu handlar det ju om vaccin och risken att annars smitta andra människor, vad jag vet så har man ännu inte sett någon smitta av skräpmat och dålig motion samt övervikt som överförs till andra personer, rökning kan ju vara en risk som då innebär
    passiv rökning men det går ju att undvika relativt enkelt med hänsyn och avstånd.

 7. Jag kommer att vänta med att vaccinera mig.
  Först vill jag se biverkningarna som finns i alla vaccin. Hur var det med svininfluensan ????
  Vaccinera samtliga i regeringen först och sen väntar vi ett halvår och ser resultatet. Då kan vi ge det till våra gamla o sjuka. Inte förr

 8. Min ide, tvångs vaccinera all beslutsfattare på riks o kommun politisk nivå . Invänta o samställ all resultat . Först då kan vi gå vidare . Bsafe

 9. Något som godkänns av politiker tillsatta i EU , Sverige eller annorstädes är det något att förlita sig på ? Vi vet ju vilka beslut de tar annars !
  Mvh Sjöström

 10. Om åldringarna, som ska vaccineras först, blir sjuka eller dör, så kommer det INTE att anses bero på vaccinet.
  Det är också anmärkningsvär att åldringarna är prioriterade i vaccinfrågan, när de INTE var/är det i vårdfrågan. Tänk till!

Kommentera