Nödvändigheten av att erkänna sig besegrad


DEMOKRATI. Att bestrida demokratins grundläggande principer leder alla amerikaner ner för en mörk och farlig spiral. Den politiska och känslomässiga höjdpunkten av det amerikanska presidentvalet är när den kandidat som förlorat, åtföljd av en tårögd make/maka, kortfattat men sportsligt erkänner sig besegrad och önskar vinnaren lycka till. Jag är orolig för vad som kan hända om denna föga uppmärksammade men viktiga ritual inte äger rum 2020.

Trump & Biden by ekaden is licensed under CC BY-SA 2.0

Det finns ingen lag som kräver ett sådant tal, det finns inget avtal som kräver det; men denna informella ceremoni spelar en viktig roll när det gäller att stärka den överväldigande viktigaste demokratiregeln, att de kandidater som förlorat har hört och accepterar väljarnas dom. Efter en bitter, till och med illvillig kampanj, försäkrar den besegrade att han accepterar resultatet, så att landet kan gå vidare. Visst kommer de politiska tvisterna att omedelbart återupptas, men när det viktiga steget att acceptera väljarnas vilja har fastställts så är landet helt, statsapparaten hälsosam och nästa omgång kan börja.

Alternativet skulle få förskräckliga konsekvenser vilket Víctor Hernández-Huerta från Centro de Investigación y Docencia Económicas i Mexico Citys studie visar. Hans granskning av 178 presidentval i demokratier under perioden 1974 – 2012 visade att i 38 av dem, eller 21 procent, så ”utbröt det våldsamma oroligheter, konstitutionella kriser och till och med inbördeskrig” när kandidaten som förlorade eller hans parti ifrågasatte resultatet. Hernández anmärker tillspetsat att USA ”inte är immun” mot denna fara.

Hittills har landet naturligtvis varit lyckligt befriat från sådana strider. Omstridda presidentval har det varit gott om: tänk bara på valen 1800, 1824, 1876, 1960 och 2000. Men fram tills nu har den kandidat som förlorat accepterat sin förlust med värdighet och hållit det ytterst viktiga talet där han medger förlust . De har förstått att vissa saker – särskilt legitimitet och stabilitet – är betydligt viktigare än att vinna.

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


27 responses to “Nödvändigheten av att erkänna sig besegrad

 • Fjodor

  I USA är presidentvalet alltid ett stort spektakel. Därför är jag förvånad att en person som knappt dragit någon alls till sina valmöten är den som vinner valet. Knappt ens de närmaste sörjande har visat sig.
  Det blir väl någon annan som får ta över i alla fall när Biden sitter på demensboendet innan hans 4 år är till ända.

  Gilla

 • Kungen

  Biden ”vann” bara i 16 av USA:s alla stater!
  Trump är den solklara segraren, något som framtiden också komemr att utvisa.

  Gilla

  • Argus

   Jag håller med om att en union som består av [del]stater borde delstaterna ha en röst var i presidentvalet. Samma sak med EU, varje land borde ha lika många EU-parlamentariker, om man nu ska ha ett parlament.

   Gilla

 • Moberg

  Fantastiskt att det finns så många i Sverige som vet bestämt att det har fuskats i USA valet, ”ju längre ifrån du sitter desto bättre hör du.”
  Jag anser att vi ska koncentrera vårt intresse för den svenska situationen och låta amerikanarna sköta sitt.

  Gilla

  • MickeP

   Problemet med detta tänk är att lilla Sverige inte är det ledande landet i världen. Vi är inte ens på 30-bästa influenser-listan skulle jag tro.

   Vad som händer i staterna påverkar oss vare sig du vill det eller inte. Sitt du i din källare och rabbla att ”amerikanarna kan sköta sitt”.

   För eller senare kommer du bli varse att de även sköter ditt.

   MickeP

   Gilla

 • James

  Vad är det här för skitprat? Trump har redan sagt att han lämnar över om elektorskollegiet väljer Biden den 14 december.

  Gilla

 • MickeP

  En gris blir inte mindre gris för att du sätter läppstift på den.

  Ett valfusk blir inte mindre valfusk för att du erkänner dig besegrad.

  Vad ska du med en gris till som har läppstift på? Ska du inbilla dig att det är en vacker kvinna och kyssa den?

  Vad ska du med ett val till som bygger på fusk?

  Om det är såna val du vill ha, kan vi lika gärna införa fascism och diktatur nu på en gång. Varför gå omvägen via valurnorna? Gör slag i saken direkt.

  MickeP

  Gilla

 • Peter Kostin

  Vid valet 2016 besegrade Trump, Hillary Clinton. Då var det samma visa. Ryssarna hjälpte Trump, republikaner delade ut sprit i slummen för att köpa röster, plus en massa bla bla bla. Men personligen tycker jag att all de som skriker on valfusk i det amerikanska valet istället borde lägga kraft på att se hur det står till i Sverige. Här fuskas det friskt. Saknade valsedlar, valsedlar som räknarna kastar i papperskorgen och förlust av 3% vid strömavbrott.

  Gilla

 • filmtajm

  skulle rekommendera lite bio såhär på söndagseftermiddagen!
  det kan finnas korn av sanning i vad som framförs

  Gilla

 • Kalle Bergström

  Att bestrida fusk och lögn är inte att bestrida demokratins grundläggande principer. Tvärtom är striden demokratins sista utpost. Förloras denna leder det ner för en mörk och farlig situation. Det vet Amerikanerna och Fransoserna och det borde även alla folk förstå. Därför står frihetsgudinnan i New York och vakar.
  I Iran, Nordkorea, Kina, Ryssland m fl. där förlorades striden om demokratin.

  Gilla

 • Niklas R

  Jag överlåter till Trumps juristlag att bevisa om det begåtts oegentligheter under rösträkningen. Men rent spontant tycker jag det är konstigt att de röstresultat som ifrågasätts är de som skett i stater och kommuner som styrts av demokratiska guvernörer och borgmästare med övervägande demokratiska valarbetare.

  Gilla

 • centurion

  Visst, men kärringen Clinton blev ju besegrad för 4 år sen, men då var det knappast tal om att krypa till korset. Varje dag sen dess, dygnet runt, i 4 års tid, har Trump-hatarna icke kunnat förlika sig med de demokratiska spelreglerna. Det gick tom. så långt att folk mördades för att de ”röstat fel”. Men minnet är tydligen kort. Alldeles förbannat kort.

  Gilla

  • Pettersson

   Minnet är tydligen kort. Valet 2016 hölls den 8 november. Den 9:e ringde Hillary Clinton till Donald Trump och erkände sig besegrad och den avgående presidenten Barack Obama erbjöd sig att hjälpa Trump med installationen i Vita Huset.

   Gilla

 • Sven Nilsson

  Valet i USA var en stor skandal. Ett bedrägeri av gigantiska mått.
  Biden fuskade till sig segern genom milliontals falska röster.
  Han och hans anhang borde istället åtalas och straffas för sina grova brott och nyval utlyses och där alla paret har rätt att delta i rösträkningen och att röster som kommer in för sent ogiltigförklaras per automatik.
  Det var här Biden ”vann” På valnattens morgon när det stod klart att Trump hade vunnit, då var Bidens team redo och matade in milliontals falska röstsedlar i systemet. Och det var också därför som republikanska valarbetare inte fick kontrollera rösträknandet i många av dom avgörande staterna.
  Det här är en stor katastrof för USA och hela världen.
  Nu står vi inför risken att en senil kommunist tillsammans med en extrem negerkvinna och tillika ännu mer extrem kommunist, blir ledare av världens ledande ekonomi och millitärmakt. En mycket farlig kombination!
  Det här är ett skräcksenarie!
  Kan bara hoppas ändå att Trump inte ger upp, och att hans advokater lyckas finna starka bevis för detta enorma bedrägeri!

  Gillad av 1 person

  • Pettersson

   Jag tillhör dem som inte tror att det förekom något storskaligt organiserat fusk i valet men har noterat att mängder med domstolar, inklusive federala och myndigheter kontrollerat eventuella felaktigheter.

   USA:s konstitution är från 1787 och jag tror att den tillsammans med olika domstolar är fullt kapabla att räta ut eventuella frågetecken och titta på Trumps klagomål och att inte dessa skulle hitta de miljoner med påstått felaktiga röster är för mig otroligt.

   Gilla

   • The Truth Sayer

    Pettersson det inte riktigt så enkelt. Om Trump lämnar in vattentäta bevis, och sedan sitter det en domare som blev utsedd av Obama, så avslår han Trumps bevis med 100% säkerhet.

    Detta är vad som händer i USA nu.
    Därför kommer detta att avgöras i HD.

    Gilla

   • Pettersson

    Du menar att de domare som Trump utsett följer konstitutionen på ett annat sätt.

    Jag tror mer om USA:s grundlagar och domstolar.

    Gilla

   • Argus

    De domare till Högsta domstolen som Trump utsett är sådana som följer och har följt lagarna som de är skrivna. Gorsuch fick frågan under senatsförhöret hur han såg på vad han tyckte var felaktig lagstiftning. Han svarade att konstitutionen och hans ämbetsed tvingade honom att följa lagstiftningen men att han i domskälen skulle påpeka vad han tyckte var felaktigt.

    Strax innan Corney Barrett tillsattes kom ett kontroversiellt utslag i Högsta domstolen där den utökade en lag mot diskriminering från långt tillbaka att omfatta även andra som inte var med i lagtexten. Jag vill minnas att det gällde PK:s gosedjur långt bak i bokstavskedjan. Detta är ett klart brott mot det allra heligaste i den amerikanska konstitutionen; maktdelningsprincipen. Om de vill lagstifta får de kampanja till kongressen som alla andra.

    Vi får hoppas att Thomas och Alito håller sig i form till 2024.

    Gilla

   • Rädd

    Petterssons är ingen konspirationsteoretiker.

    Gilla

   • The Truth Sayer

    Pettersson, det handlar om att HD förhoppningsvis kommer att säga att det hände så mycket märkliga saker i detta val att vi måste räkna om vissa stater/ha omval i vissa stater innan vi kan utse en president.

    När det var 1,8 miljoner registrerade brevpoströster i Pennsylvania, och man registrerade 2,5 miljoner röster så är det något väldigt konstigt som hänt.

    För USAs bästa tror jag att det är bäst att utreda detta innan Trump erkänner sig besegrad.

    Jag tror att många tror att HD ska utse Trump som president, vilket det alltså inte handlar om.

    Gilla

 • Tony

  Men här hemma har ju Stefan Löven sagt att det inte är
  säkert att han överlämnar makten om han skulle förlora?
  Alltså är Stefan Löven odemokratisk, eller hur?

  Gillad av 1 person

 • Mr R

  Personligen är jag mest orolig för att det inte gås till grunden med hur valfusk kan stoppas !

  Gilla

  • Michael Pettersson

   Men om man får fram ett garanterat valfusksäkert system så skulle detta motarbetas av de som anser sig behöva kunna fiffla med resultaten. Övergång till ett sådant system skulle således röstas ner av politiker angelägna om att få behålla sina välbetalda jobb. Se vad som hände på Valmyndigheten i senaste valet och SD’s siffror. Om det inte gått att starta om datorn kanske vi haft ett annat Sverige nu.

   Gilla

 • Michael Pettersson

  Men om det visar sig att segern tillkommit genom fusk så är det naturligtvis fuskaren som ska erkänna sig besegrad. Detta utreds nu och framtiden får utvisa vad resultatet blir. Redan nu har tillräckligt mycket märkligheter uppdagads för att enligt min mening borde hela valet göras om från början med större säkerhet och insyn. Om Biden tillträder som det ser ut nu så kommer han att betraktas som en fuskpresident så det ligger i hans eget intresse att ett nytt val hålls för att undvika detta.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: