Jon Åsberg: Varför är det mesta som byggs så förbannat fult?

ARKITEKTUR. Har det uppförts en enda vacker offentlig byggnad i Sverige sedan andra världskriget? Vid en middag i somras föreslogs att vi skulle prata om Arkitekturupproret, en grupp på Facebook med närmare 50 000 medlemmar. Under devisen »Låt oss bygga vackert igen« vill följarna göra upp med den modernism som har förött flertalet svenska stadskärnor, där en äldre, varierad och småskalig bebyggelse har ersatts med monoliter av betong, glas och stål.

Domus i Oxelösund invigdes 1963, idag ligger ICA Kvantum där. Bild från Oxelösundsarkivet

Jag tyckte ämnet var bra – byggnadskonst och stadsplanering är stora intressen. Och för att blåsa på debattglöden hävde jag ur mig att det inte har uppförts en enda vacker offentlig byggnad i Sverige sedan andra världskriget. Därmed var saken slutdiskuterad. En av gästerna var nämligen arkitekt och tyckte inte att det inte gick att samtala med sådana uppenbara klåpare som jag runt bordet.

Den där lite nedlåtande oviljan hos skrået att förklara och försvara sin produkt för oss oinvigda har jag stött på ofta. Exempelvis när jag intervjuade stjärnarkitekten Gert Wingårdh i tv under en bygg- och fastighetsmässa 2018. På frågan om han kände till Arkitekturupproret blev svaret: »Jag känner till Donald Trump också och jag röstar inte heller på Sverigedemokraterna.« Jag blev så paff att jag kom av mig och började skratta. Hur tar man upp tråden igen efter ett sådant svar?

Läs hela Jon Åsbergs krönika på Fokus.se…

Hamngatan var en gång Oxelösunds strög. Husen revs 1963 och ersattes med en parkering.

– Pettersson som hör hemma i Oxelösund har ofta funderat på varför fina gamla centrum revs och byggdes om till grå Domus-betong.

Förklaringen är ofta att det gamla var omodern och det var det, men utedassen hade kunnat moderniserats utan att riva allt och det är ingen förklaring till varför det nya blev så fult. Jag tror det beror på socialdemokraternas enorma framgångar så de nästan utan motstånd kunde köra över dem som ville bevara lite av det gamla. Den statliga så kallade saneringsutredningen från 1954 lade grunden till Domuseran och mängder av statskärnor i landet försvann.

När Domus kom till stan – en SVT-dokumentär om kulturslakt

Invigning av Domus i Oxelösund. Titta på barnen, Pettersson kanske står där, bilden visar att inte bara byggnader byttes ut utan även folket.

Tage Erlander 1965: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

Vad hände de kommande tio åren? 1975 bestämde en enig riksdag med Olof Palme och socialdemokraterna att Sverige skulle bli mångkulturellt.
Varför? Vi var rikast i världen, skolan låg i topp, brottsligheten låg, försvaret starkt, det fanns skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar. Skatterna var inte högre än omvärldens innan Palme. Det var rekordåren.

Efter rekordåren under 1950 och 1960-talen var vi rikast i världen 1974. Året efter, 1975, beslutades att Sverige skulle bli mångkulturellt.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Jon Åsberg: Varför är det mesta som byggs så förbannat fult?

 1. Statarlängorna kommer snart att vara tillbaks om inte
  Sverige ska skämma ut sig ännu mer med ett ännu
  större antal fattigpensionärer och uteliggare som
  ständigt ökar i antal.
  Sverige är unikt i historien av en enda anledning, att
  man gått från ett fint och välordnat land och sökt sig
  ner i skiten med misär för många människor samtidigt
  som samhällstjyvarnas antal ökat .
  Bland dessa hittar vi politiker och byråkrater som förser
  sig med löner dom inte gjort sig förtjänta av!

 2. Finns många nackdelar när det rivs, många gånger i onödan.
  Människor trivs inte så bra i nya miljöer och med ständiga förändringar.
  Bygga hus med platta tak gränsar till idioti. Stenålder människan flyttade ut från grottorna på grund av takdropp. Håller med Argus motivering.
  Alla negativt som sen händer med byggnaderna skylls sen på byggmästarna som bygg som de ritat. Upp och nervända världen.

 3. I Alingsås har vi ett fint tingshus i rött tegel med mycket ”murarglädje”
  När dom byggde till så klädde dom in det med galvad plåt. En styggelse.
  Arkitekten fick visst något pris också, fan vet varför.

 4. Förr var det svårt att bo i sina lägenheter pga. ohyran. Senare blev det problem pga. hyran. Nu består olägenheten av både hyran och ohyran !

 5. Ynkryggsgorillor och underpresterande o lågbegåvade byggnadsnämnder som styrs av såssealister o mp muppar vilket innebär att den goda smaken inte finns kvar

 6. Det är uppenbarligen förnedrande för ett arkitekt att rita hus i en beprövad stil. De måste ”förverkliga sig själva” och ritar vilka fula kåkar som helst bara de är säregna. Själva bor de i en sekelskiftesvilla med snickarglädje. Det gå att rita hus som de flesta gillar. Arkitekter som gör det brukar ofta få massiv kritik av just andra arkitekter trots att SAR:s medlemsstadgar säger att en arkitekt medlem av SAR ej får kritisera andra medlemmar på ett osakligt sätt.

 7. Gert W. han är vad jag sett förtjust i platt och opraktiskt, hus med platta tak betyder problem. Nog med plattityder skulle en kunna skriva.

  Varför det gått som det gjort? Du Pettersson visar en bild på huset där Domus fanns och en bild från invigningen, Domus är borta likaväl som det Domus som fanns på Storgatan i Nyköping.
  Vilka styrde och ställde sossarna föstås, de nya med Palme kom och vips var all arbetarkraft borta. Förr fanns det konsumföreningar, varje år en fest för medlemmarna med påsar till oss ungar.
  Då bestämde stämman vilken föreståndare skulle anställas och sortimentet efter efterfrågan ort för ort, det tog sossevänliga bort sortimentet bestämdes från fjollträsk.
  Folket fick nog handlade från Hakons istället som var lyhörda för folkets vilja, det blev ICA stort och mäktigt numera på min ort, jag kallar dem restorderbolaget.
  Jag har anlitat dem för hemleverans, alltid saknas något, ”slut på lagret ingen utbytesvara blir resultatet.” det blir en inte mätt på.
  Nu får det bli Hemköp för de har ännu inte missat något, de är mindre och alerta.
  Allt som blir för stort och som tror sig allsmäktiga möter motstånd då de kommer till sin inkompetensnivå och glömmer väljarnas vilja, därför kommer S att få marigt att nå 25% nästa val.

 8. Det är för att pöbeln tagit makten och det enda den förstår är funktion. Estetik är ett okänt begrepp.

Kommentera