Företrädare för Angereds Kamelcenter åtalas för grova ekobrott

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Från år 2014 har föreningen Angereds Kamelcenter beviljats miljonbelopp i skattemedel från Arbetsförmedlingen och sociala resursnämnden i integrationsmedel. Stödet var öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, beviljades för att bygga kamelstall och andra byggnader.

Foto av Ajayvir Pal pu00e5 Pexels.com

”Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa.” Det sade då Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

Det mesta fanns dock bara på pappret. Samtidigt som företrädarna importerade kamelmjölk och åkte på resor till kamelkonferenser i Kazakstan, blev någon byggnation aldrig av. Efter en granskning begärde kommunen tillbaka delar av pengarna och 2018 gick föreningen i konkurs.

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg väckt åtal mot tre företrädare för Angereds Kamelcenter. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och en av dem för bokföringsbrott.

Dessutom åtalas två av dem för grovt bokföringsbrott som företrädare för den ekonomiska föreningen Interkulturellt projektcentrum i Göteborg.

Den person som i olika perioder sägs ha varit revisor i föreningen berättar i förhör att han ”egentligen inte har någon utbildning alls” utan varit ”helt amatörmässig vad gäller bokföring”.

Han berättade, att han har läst i fackböcker och instruktioner och att han, även om han ”inte kan bokföringslagen i detalj”, har sett årsredovisningar i olika sammanhang.

Enligt åklagaren har respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på bankkonton mellan 2014-2017. Lika mycket pengar har gått ut från kontona.

-Pettersson säger att de som borde åtalas är de politiker och tjänstemän som öser skattemedel på meningslösa och dödsdömda projekt i miljard efter miljard…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Företrädare för Angereds Kamelcenter åtalas för grova ekobrott

    • Glöm pengarna. De flesta invandrare från MENA är slukhål av våra skatter. De ska göra sin plikt innan de har rätt till välfärden.

  1. Visar på vilka idioter det är som beviljat bidragen! Men de var väl i god tro och höga på att hjälpa det mångkulturella att få insteg i landet. Jag uppfattar tron på mångkulturalism som en drog som helt tar bort folks förstånd, sans och vett, dvs. det vanliga sunda bondförståndet med hållhake om penningpungen.

  2. Angereds kamelcenter har hamnat i fel världsdel. Kameler hör hemma i afrika. Inte i Sverige. Precis som afrikaner…..

  3. Läste någonstans att en del muslimer tvättar sig med samt dricker kamelpiss. Kan det verkligen stämma?

    Har aldrig stött på en artikel om att tillståndsgivande myndigheter skickat dit personal för att testa elixirets kvalitet.

  4. Den som kan fylla i ansökan med så många moderiktiga pk ord som möjligt har miljonerna som i en ask

  5. Absurdistan, syltryggarnas förlovade land!
    Politiker med synnerligen bristfällig erfarenhet av att medelst egen insats producera till egen lön, skatt och vinst för företaget.
    Politiker som mestadels bara besitter teoretiska kunskaper jämförbara med
    vissa personer jag mött i livet. Fråga dem en enkel fråga om geometri ex. vis hur lyder Pythagoras sats , svaret kommer blixtsnabbt a2+b2=c2. På frågan när i livet kan du ha användning för den kunskapen, då blir det för det mesta tyst.
    I Sveriges politiska sfär skulle det säkerligen bli en utredning i ärendet.

  6. Det är ju så här det fortsätter om o om igen att inte göra en j….. kontroll om något är seriöst, tyvärr missar vi normala svenskar att söka dessa bidrag och allt som hör till i ersättning
    Det enda de tittar på är ett PAPPER där någon lagt någom halv seriös text som de sedan godkänner
    bara så där !!!

Kommentera