Mångkulturens Etiopien

UTRIKES. Etiopien är en regional stormakt och ett av de äldsta kristna rikena i Afrika samt ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med grannlandet och ärkefienden Eritrea som tillhörde Etiopien till 1991.

Etiopien är i grunden rikt men ändå ett av Afrikas fattigaste länder.

I Etiopien finns c:a 112 miljoner invånare av folkgrupperna oromo 34,5 %, amharer 26,9 %, somalier 6,2 %, tigreaner 6,1 %, sidama 4,1 %, guragie 2,5 %, welaita 2,3 %, hadiya 1,7 %, afar 1,7 %, gamo 1,5 % och övriga 12,5 %.

Redan på 300-talet blev kristendomen officiell religion i det dåvarande Aksumriket. Numera saknar Etiopien statsreligion, och andelen muslimer beräknas vara större, ca 45 procent, än andelen invånare som tillhör den etiopisk-ortodoxa kyrkan, runt 40 procent. Samtidigt har andelen protestanter ökat.

Etiopien består av elva regioner, med olika folk, språk och till och med olika alfabet. Den senaste månaden har det varit bråk mellan centralregeringen och regionen Tigray med hundratals döda, innan dess var det krig med Eritrea i minst 30 år, först som inbördeskrig, och efter att Eritrea blev självständigt ett krig mellan två stater med hundratusentals döda. I distriktet Ogaden bor det somalier och de kallar landet västra Somalia och krigar till och från med centralregeringen.

– Nåväl, Pettersson är inte expert på Afrikas stammar och tänker inte skriva en bok men jag kan konstatera att mångkulturen fungerar inte i Etiopien heller. ”Lika barn leka bäst” och ”man ska ta seden dit man kommer” är två gamla ordspråk som rymmer mycket visdom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Mångkulturens Etiopien

  1. För mig är det imponerande att se hur Addis har utvecklats på 25 år, då Etiopien var ett av mina resmål på 80-90 talet fanns inte många privatbilar och höghusen syntes ej till.
    Jag besökte en statlig industri, där stod rader av bearbetningsmaskiner, gåvor från Ryssland, men inga operatörer alltså ingen produktion. Då var landet en mycket dålig kopia av ett ännu sämre kommunistland.
    Så grattis till de nuvarande ledarna!

  2. Det här läste aldrig jag om i skolan och inte efter heller. Jäkligt bra artikel hoppas den sprids MYCKET i sociala medier!

Kommentera