6000 år gamla pilar kommer fram under smältande norsk is

KLIMATFÖRBÄTTRING. Arkeologer i Norge har upptäckt dussintals pilar – några c:a 6000 år gamla som smält fram ur en 60 hektar stort istäcke, Langfonne, som smält i de norska fjällen.

En pil från vikingatiden från Langfonne, med spets av järn fäst med björkbark. Bild från National Geographic

Expeditioner för att kartlägga Langfonne skedde år 2014 och 2016, båda varma somrar, då hittades också rikligt med renben och horn, vilket tyder på att jägare användt isområdet under årtusenden. Deras jaktteknik förblev densamma även om vapnen de använde utvecklades från sten- och snäckskalspilspetsar till järnspetsar.

Nu avslöjar forskargruppen fynden i en artikel publicerad i tidskriften Holocene . En rekordsamling med totalt 68 kompletta och partiella pilar samt fem pilspetsar upptäcktes slutligen av teamet på och runt den smältande isen – det är mer än arkeologer har funnit från någon annan frusen plats i världen. Några av projektilerna dateras till den neolitiska perioden för c:a 6.000 år sedan medan de senaste fynden är från 1300-talet e.Kr.

Från 1300-talet till 1800-talet blev det kallt, den lilla is-tiden, och från den perioden finns inga fynd. Istäcket vi Langfonne beräknas vara en tiondel så stort som under lilla istiden då den växte stadigt.

Läs vidare på National Geographic…

– Pettersson säger att det är intressant att klimatforskare jämför dagens temperaturen med ett ovanligt kall period, den lilla istiden…

Det är också intressant att det verkar som det levde folk i fjällvärlden långt innan samerna dök upp där…

Kan den underbara Värmetiden komma tillbaka?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “6000 år gamla pilar kommer fram under smältande norsk is

  1. Jag noterar att flera av kommentarerna här har gått på vandringssägen om ett heroiskt västasiatiskt folk, nej inte de nutida bidragsturisterna, som avverkat hundratals mil över kilometertjock inlandsis för att komma före några nordgermanska stammar som släntrade efter den smältande isen.

    Sanningen är att en god andel av det nordliga herrefolket består av ättlingar till dem som kejsardömet Ryssland stängde gränsen till storfurstendömet Finland för 1852. Ryssarna passade på när de var på sommarbete vid den norska ishavskusten. Konungariket Sverige, som då ingick i en personunion med konungariket Norge, gick då med på att av humanitära skäl låta dem bosätta sig i Sverige. (Det börjar kännas igen?) För att betet skulle räcka till flyttades ett antal renskötande familjer från dagens norra Norrbottens län till norra Västerbottens län. Det är bakgrunden till den så kallade ”tvångsförflyttningen”.

  2. Sanningen kommer nästan alltid fram förr eller senare, var det varmare förr på grund av stora koldioxidutsläpp?
    Sanningen är att klimatet påverkas mycket litet av människan, däremot så förstör vi vår egen miljö och naturliv men det talas det mindre om.

    • Klokt, självklart skall vi ha ren miljö och begränsa antal människor. Vi borde sätta en gräns på max 2 barn per kvinna. Överträder man detta inget bistånd.

      Katalysatorn gjorde verkligen underverk tillsammans med blyfri bensin. Mer sådant! Köp begagnst eller från butiker som säljer saker från väst. Vi kan våra grejer.

  3. Dom som är riktiga klimatforskare ser vi aldrig röken
    av i Svenska debatten, men desto fler självutnämnda
    forskare som tror sig om att veta allt om klimatet ?

    • Till er tummen ner tryckare, kan ni förklara för allmänheten
      hur man kunnat hitta rester av tropisk regnskog långt ut i
      havet utanför Hanöbukten i Skåne ifall vi inte haft ett annorlunda
      klimat tidigare?? Jaså kan ni inte, kanske bäst att fråga Greta?

Kommentera