Stenhård kritik mot vården av äldre i samtliga regioner


ÅLDRINGSVÅRD. Regionerna har allvarligt brustit i vården av äldre under coronapandemin. Det menar Inspektionen för vård och omsorg som granskat äldrevården. – Kvalitén är för låg även under en pandemi, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, vid en presskonferens.

Coronapandemin har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. Hittills har över 2.800 personer som bodde på särskilt boende avlidit.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har därför genomfört en omfattande granskning av äldrevården. Över 20.000 tips har skickats in till myndigheten som på tisdagen presenterade sina slutsatser.

En omfattande journalgranskning har genomförts med fokus på de boenden som drabbats värst under pandemin under granskningsperioden.

Studien har framförallt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats.

– 16 till 22 procent har inte fått en individuell läkarbedömning. Det är en väldigt hög siffra enligt IVO:s bedömning. Det är viktigt att inte bara se detta som siffror. Det handlar om människor, säger Sofia Wallström. – En sådan här hög siffra är inte acceptabel.

Många av de som fått en läkarbedömning har fått en sådan på distans, inte sällan via telefon mellan läkare och personal på boendet. Andelen som fått en fysisk bedömning är mycket låg, enligt IVO. 40 procent av de patienter som inte fick en bedömning av läkare fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.

I till exempel Västernorrland togs beslut om palliativ vård utan att läkaren hade tillgång till journalen, enligt ett av enkätsvaren. På en vårdcentral i Jönköping gick läkare ut med generella riktlinjer, enligt en sjuksköterska: ”Noll hjärt- och lungräddning och noll vård på IVA för alla på särskilt boende”.

Även i Stockholm var ”direktiven att insjuknade personerna skulle vårdas i boende”, enligt svaret från medicinskt ansvarig sjuksköterska.

I Sörmland har alla äldre med symptom fått palliativ vård, alltså vård vid livets slutskede även när det funnits chans till tillfrisknande, näst intill mord med andra ord.

– Pettersson läser om mycket allvarliga brister hos samtliga regioner när det gäller vården av personer som bor på särskilda boenden för äldre. Det finns 21 regioner i Sverige och samtliga får allvarlig kritik så jag tror att problemet ligger betydligt högre upp och socialdemokraterna har traditioner och en sjuk människosyn sedan gammalt…

Ardalan Shekarabi (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Stenhård kritik mot vården av äldre i samtliga regioner

 • Argus

  Folkhälsomyndigheten har utsatts för mycken kritik. Det finns kanske fog för en del men för min del så är det allvarligaste att de levt i utopin att Sverige är ett normalt fungerande land. Att Transportstyrelsen skulle stoppa direktflyg från uppenbara smitthärdar. Att Arbetsmiljöverket inte skulle förbjuda användandet av Skyddsmask 90 av byråkratiska skäl. Att samma Arbetsmiljöverk inte skulle backa om obligatoriskt användande av personlig skyddsutrustning i äldrevården. Att Socialstyrelsen inte skulle anvisa palliativ vård för de äldre. Att samma Socialstyrelse inte skulle elda upp väl behövlig skyddsutrustning för 75 miljoner för att det passerat ett datum. Att Läkemedelsverket inte skulle hindra utskrivning av läkemedel bara för att Trump sagt att de är verksamma vilket de visat sig vara när väl TDS lagt sig. Att landstingen hade förråd av personlig skyddsutrustning som räckte även till kvällen. Att kommunerna skulle se till att personal kände till och följde basala hygienrutiner.

  Sverige är i dag ett land fullt av Potemkinkulisser. Politiker och tjänstemän gör sitt yttersta att frisera sanningen. Trots den tekniska utvecklingen fullkomligt exploderat de senaste femtio åren så är vi sämre rustade på i stort sett alla områden. Det enda som ”fungerar” bättre än på 1960-talet är asylinvandring och bidragsutbetalningarna till okända människor med okänd bakgrund. Ja, jag glömde biståndet. Både till korrupta regimer och mellanstatliga institutioner som inte verkar vilja oss väl.

  Om man ser till Tegnell strategi verkar den inte fungera. Flockimmunitet verkar vara ouppnåelig. Med det sagt så är vi bättre däran än fascistoida regimer som totalt stängt länder. De flesta avlidna i Sverige har antingen varit äldre som kommunerna struntat i att skydda eller individer som inte har en naturlig egen D-vitaminproduktion på grund av att de är anpassade för ett liv på lägre latitud och inte konsumerar D-vitaminberikade livsmedel.

  När väl detta lagt sig skulle jag vilja se att en totalt oberoende sanningskommission fick svenska folket uppdrag att utreda. Samtidigt önskar jag att försummelse och inkompetens åter införs som grund för tjänstefel. Skulle inte bli många sossar kvar då i offentlig förvaltning.

  Gilla

 • Moberg

  En bra äldreomsorg vore ett kluster av ett och tvårumslägenheter i enplanslängor, varje lägenhet med liten uteplats och en överbyggd farstubro. I komplexet skulle också sjuksköterska finnas tillgänglig
  samt en restaurang men maten lagad på plats.
  De som orkade och kunde skötte sig själva, de som inte orkade skulle kunna äta på restaurangen eller hämta alternativt få maten hemburen.

  Nu har kommunerna hemtjänst som medelst bil tar sig runt i kommunen, de som nu hävdar att bilkörande är förkastligt vad säger de, ingenting.
  Låt de äldre få bo billigt så behövs inte bilkörande en halvtimme besök hos kunden högst en kvart, då kan kunden få en halvtimme men kommunen spar en kvart samt pengar som annars läggs på bilkörande…
  Det här skulle kunna göras kostnadseffektivt genom prefabrikation av husen.
  Vän av ordning säger nu men det finns ingen plats i städerna för enplanshus, men för folk som inte kan svenska finns det både rum och logi.

  Gilla

 • Kretin

  Sverges långa samt djup tradition av nationalsocialism sitter i DNA hos S,C mfl. Se bara på åldringsvården ( läs ättestupan).

  Gilla

 • Håkan Dahlberg

  Direktiv om prioriteringar inom covid-vården kom väl i vintras från Socialstyrelsen, om jag inte missminner mig.
  Så inte kan allt i vanlig ordning skyllas nedåt. Denna gång försöker man kasta skulden på regionerna.

  Gilla

 • sanning

  Problemet är att när just du som slitit hela livet behöver minsta hjälp från samhället så finns den inte där.

  Det kan kanske bero på de utländska ”barn” man ser på pendeltåget/tunnelbanan som alla har senaste mobilen och helt nya märkeskläder. Själv hatar jag reklam så jag försöker köpa bra kläder så billigt det nu går. Mig ser ni aldrig göra reklam på mig själv med adidas.

  Samhället är så sjukt nu att det borde tvångsförvaltas av hederliga arbetare. Fakta är att demokratin svek oss i slutändan.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Nu börjar letandet och skuldbeläggandet av syndabockar, hur man än vrider och skyller på regioner, kommuner och enskilda äldreboenden så finns det bara en skyldig. Regeringen inklusive alla politruker, aktivister och korrupt media som med sin förbannade värdegrund och floskler om Sveriges ansvar vräkt ut miljarder efter miljarder efter miljarder på massinvandring och bidrag till diverse korrupta och dysfunktionella stater och med berått mod avlivat svenska äldre. Måtte dessa mördare på den yttersta dagen brinna i den eviga elden.

  Gilla

 • centurion

  Skarprättaren och klavertramparen Tegnell ; han som bara för en månad sen hävdade att det inte kommer någon andra våg hit — går nu ut med att det är en TREDJE våg på gång !!!!! Den hissen går visst varken ända upp eller ända ner. Alltså, inte ett rätt sen i februari. Politruken har ju fullt upp med att framställa partiet i bra dager. Men Annika Strandhäll är glad i alla fall nu när dödssiffrorna åter stiger bland våra gamlingar. Cyklon B eller Morfin kan väl göra detsamma. Undan med dom bara och in med lydig valboskap i stället. Avtalet med mussarna har högre dignitet. Men Annika, du behöver väl inte stå och flina bara för att dödstalet passerat 6500 st.

  Gilla

 • Kattsand

  När en sosse lovar att vi skall ha världens bästa äldreomsorg kan vi vara säkra på att vi inte kommer få det.

  Gilla

 • Katten

  Vem får vård?
  En god vän ska flytta tillbaka till Ungern efter 42 år här i Sverige. På grund av pandemi hysteri så skedde inte utflyttningen 1 November. Men fram till flytten som nu blir 1 December är han och frun utförsäkrade och behöver de någon vård så blir det till att betala den själv enligt försäkringskassan.

  Gilla

 • Stenhård kritik mot vården av äldre i samtliga regioner — Petterssons gör Sverige lagom! – Life, Death and all between

  […] Stenhård kritik mot vården av äldre i samtliga regioner — Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Moberg

  S har lyckats med bedriften att få ett svenskt folk mycket fogligt, men nu tror jag också att de är på väg att infria ytterligare några gamla rader.
  ”Genom varje svenskt sinnad mans blod går en skälvning av raseri och man får en obetvinglig lust att tvätta sina händer i utländska skojares blod.”

  Det är rader som skulle få vilken nutida sosse som helst att förfärat skrika rasist, fel värdegrund. Att det är deras värdegrund jag plockat raderna ifrån skulle de också slå ifrån sig som lögn och förbannad dikt, men likväl är det fakta.
  Det visste inte då att det skulle ta runt hundra år innan raderna kunde anses befogade, men de lyckades till slut.

  Gilla

 • Tony

  Så ´går det till i den humanitära stormakten Sverige ?

  Gilla

 • MrR

  Alla åldringar har rätt till vård oavsett var de befinner sig i det Svenska vårdsystemet, ges det inte vård är det inget annat än ”vållande till annans död” om inte läkare har fysiskt undersökt och remitterat vård av åldringen.

  Gilla

  • karcar2

   Det kan aldrig bli vållande till annans död när de följer socialstyrelsens skarprättares rutiner. Det är i förväg planerade mord.

   Gilla

 • Anders Nilsson (@Jeltsin)

  Man måste ifrågasätta varför pensionärer ska tvingas betala skatt till regionerna när de inte får tillgång till regionernas tjänster. 0 kr i skatt till regionerna från pensionärer ska beslutas omgående.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: