Inga förändringar kostar 2,1 miljoner i Oxelösund

SLÖSERI & SKATTER. Som många i Oxelösund vet håller kommunen på att bygga om Järnvägsparken i staden. Många är missnöjda och tycker det hade räckt med att kakla om dammen och glesa ur träden lite.

Att kommunen gör skillnad på sig själva och kommunens invånare är helt klart. Kommunen har inte sökt vare sig bygglov, marklov eller gjort någon kontrollplan för arbetet med Järnvägsparken som beräknas kosta 2,1 miljoner kronor och Sörmlands museum tycker det är beklagligt att kommunen inte hört av sig för att kontrollera om något ska bevaras.

När privatpersoner ska ändra något låter det annat och det kostar också i avgifter.

Ännu konstigare blir det enligt dagens SN.se – ”Enligt den information som jag har ska ingen av de här åtgärderna kräva något av det. När man inte gör några förändringar, som att bygga upp eller ta bort något, då ska det inte behövas”, säger Oxelösunds kommuns gatuchef Johan Rubin.

– Pettersson undrar i all ödmjukhet – beräknad kostnad 2,1 miljoner ”När man inte gör några förändringar” Vad är det då som kostar och är så nödvändigt?

TIDIGARE 2020-11-10. Slöseri och kulturskydd i Oxelösund

SLÖSERI & SKATTER. Idag börjar Järnverksparken i Oxelösund rustas upp för planerat 2,1 miljoner, egentligen var det tänkt att bara renovera själva dammen och fontänen i parken, där kaklet börjat falla loss. Men att fixa till den gamla fontänen skulle enligt kommunens uppskattning kosta uppemot 350.000 kronor.

Järnvägsparken och fontänen. Foto: Pettersson
Järnvägsparken. Foto: Okänd

Järnvägsparken är närmare 100 år gammal och Pettersson har svårt att förstå hur kommunen resonerar. Över två miljoner i en kommun som redan har dålig ekonomi för att ändra något som många tycker är väldigt fint.

Dessutom fanns erbjudande från ortens kunniga företagare att renovera dammen och fontänen utan kostnad för skattebetalarna.

Jag undrar också hur man tänker om historien och kulturskydd, tegelbyggnaden till vänster är f.d. Folkets Hus, byggd 1956, där får ägaren inte bygga balkonger för att kommunen kulturskyddat fastigheten.

F.d Folkets Hus, har exakt samma skydd som C-skolan men får inte bygga balkonger. C-skolan och Folkets Hus har olika ägare. Foto: Pettersson

Däremot gick det bra att bygga balkonger på gamla C-skolan, byggt år 1905. Där beviljade Miljö och samhällsbyggnadsnämnden balkonger när det byggdes bostäder trots att byggnaden är q1-märkt. Resultaten  ser ni nedan. C-skolan blev inte förstörd, snarare blev balkongerna ett lyft för huset.

C-skolan har exakt samma skydd och är 50 år äldre än Folkets Hus men ägaren fick bygga balkonger. Foto: Pettersson

Nåväl, jag har inte träffat en enda person som tycker att några snygga svarta balkonger på tegelfasaden ovan hade varit fult eller att något kulturhistoriskt gått förlorat på f.d. Folkets Hus.

Jag har eller inte träffat någon som tycker det är värt att lägga drygt två miljoner på en nästan 100 år gammal park som är fin och älskad, eventuellt kan man fälla några träd som med åren blivit stora och skuggar mer än det var tänkt från början.

Kommunen påstår att en av anledningarna till ombyggnaden är att få lägre kostnader för skötsel av parken. Personligen undrar jag hur man tidigare hade råd med skötsel, underhåll samt guldfiskar i näckrosdammen som den kallades innan fontänen fanns och när skatterna var betydligt lägre än idag. Undrar om det kan bero på att kommunhuset är större, antalet byråkrater och meningslösa möten är betydligt fler idag än när guldfiskarna simmade i bland näckrosorna…

Järnvägsparken är en av få gamla platser och byggnader som finns kvar i Oxelösund, husen i bakgrunden revs av någon anledning och ersattes med Vårdcentralen, som är betydligt fulare och som hade kunnat placeras någon annanstans. Bild: Vykort
Järnvägsparken år 1903, då fanns ingen damm, men fina hus som tydligen inte ansågs värda att bevara.

På Sörmlands museum tycker personalen att det är beklagligt och beklämmande att Oxelösunds kommun inte ställt frågan om något är värt att bevara, det gör dom alltid när privatpersoner och företag ska bygga om något.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Inga förändringar kostar 2,1 miljoner i Oxelösund

  1. Oxelösund en av pärlorna i Sörmland som nu förstörs i rask takt av de nya sossarna.
    Typiskt hemliga klubben sossarna, vi bestämmer och gör som vi vill. Låter det bekant? Det är så deras kompisar, sedan -99, i sekten också agerar.
    Att de ingick en pakt kommer sig av att lika barn leka bäst, tyvärr inte bra för moder Svea som nu plågas av bränder, rån, våldtäkter och mord.

Kommentera