Munskydd fungerar säger WHO

PANDEMI. Världshälsoorganisationen WHO råder Sverige att börja rekommendera munskydd. Michael Ryan, verkställande direktör på WHO kommenterade Sveriges strategi om munskydd på en virtuell presskonferens under kvällen, och framhåller att WHO är tydliga i sina råd, för munskydd hjälper verkligen.

Munskydd. Bild Alexandra Koch, Pixabay

”Vi rekommenderar alla länder med omfattande spridning av viruset att använda munskydd i de sammanhang där spridningsrisken är hög” så svarar Världshälsoorganisationen, som inte vill peka finger åt Sverige. Men slutsatsen är ändå tydlig, munskydd fungerar och bör användas, enligt WHO.

Sveriges Radio Ekot har jämfört Sveriges munskyddspolicy med 30 andra länder i Europa, med hjälp av statistik från EU:s smittskyddsmyndighet. Samtliga jämförda länder följer WHO:s riktlinje, utom Sverige. Sverige sticker ut som det enda landet i jämförelsen som inte rekommenderar munskydd.

Enligt den vetenskapliga tidningen Nature räddar munskydden liv, och ny forskning tyder på att man bli mindre sjuk av coronaviruset om man använt munskydd, enligt tidningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade under förra veckans presskonferens, att munskydd inte är aktuellt för svenskarna i detta nu.

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Munskydd fungerar säger WHO

  1. Corona planerades och skapades för att kunna leda till en Great Reset, där målet är ett totalitärt massövervakat samhälle med starka drag av luciferianism.

    https://youtu.be/sSLoOlgmMuQ

    https://youtu.be/Hx3DhoLFO4s

    SVT är ju uppenbart lika mycket sanningssägare som dåtidens Pravda. De bryr sig inte ens om att ljuga om det längre, människor är så hjärntvättade ändå.

    Läs Uppenbarelseboken eller allra helst hela Nya testamentet. Lycka till.

  2. Covid-19 hysterin är överdriven.Flertalet som testat positivt får lindriga symptom likt en lättare förkylning (ett par bekanta till mig upplevde det så). Det finns billiga och effektiva mediciner (om man får tro vissa läkare som tystas ner av Big Pharma) som kan få ner dödstalen kraftigt till ”normala” nivåer.Men Big Pharma är ute efter att tjäna stora pengar på vacciner som kan göra mer skada än nytta.

  3. Min dotter är förkyld med slemhosta etc. Försökt lära henne hosta i armen men ibland missar hon och nu på morgonen hostade hon iväg slem rakt in i ögat på mig. Munskydd fungerar och minskar smitta oavsett klass på skydd. Vissa skydd är inte rätt men bättre än att vara utan, både ur spridningssynpunk och smittosynpunk oavsett vilken droppsmitta som avses.

  4. Det finns ett gigantisk problem med munskydd. Väldigt få vet hur man använder dem. Läser man FHM:s rekommendationer innan pandemin framgår det att det finns två huvudsakliga typer med helt olika användningsområden.

    Personen på bilden är tydligen smittad och ska därför stanna hemma. Han använder samma typ som vi sett exempelvis japaner använda när de är förkylda för att inte smitta andra. Om man vill undvika att bli smittad är det den andra typen, som vi ser på sjukvårdspersonal på IVA. Till att börja med är det ett helt annat filtermaterial och de är dessutom utrustade med utandningsventil. Jag har sett uppgifter om att det verkliga munskyddet har förbjudits av vissa flygbolag.

    Exakt samma regler gäller som för gasmask i lumpen. Användare skall vara slätrakad och skyddet väl inpassat. Utandningsventilen är viktig både i munskyddet och i gasmasken. Utandningsluft innehåller fukt som snabbt reducerar skyddsförmågan och som till och med förvärra smittspridning om det verkligen rör sig om droppsmitta. Är viruset luftburet hjälper bara skyddsmasker av högsta filterklass som dessutom ska bytas regelbundet.

    Ser man till huvuddelen av de avlidna i Sverige är det personer över 85 år med hemtjänst eller boende på hemmet. De har knappast rantat runt vare sig på stan eller partajat på krogen. De är högst troligt smittade genom kontaktsmitta av personal som antingen inte förstått eller struntar i basala hygienrutiner. Varken personal eller omsorgstagare har haft tillgång till skyddsmateriel då kommuner och landsting helt struntat i lagerhållning. Sedan har läkare utan att ha sett patienten ordinerat palliativ vård enligt riktlinjer av Socialstyrelsen.

    Sannolikheten att bli smittad på exempelvis livsmedelsaffären är näst intill obefintlig om du håller avstånd, inte förföljer andra och du drar som en avlöning om någon börjar hosta. En svala gör ingen sommar och ett virus smittar ingen. Det krävs långvarig och relativ hög exponering. Håll därför avstånd, minimera umgänge och undvik kollektivtrafik.

    • Viss skillnad mellan att skydda sig mot nervgas (i lumpen) och coronadroppsmitta. Var är det svårt att skydda sig och hålla avstånd? Jo i kollektivtrafiken. De flesta åker inte kollektivt för att det är roligt utan för att de måste. Att användandet av munskydd i den situationen skulle öka smittspridningen verkar inte troligt.

      • Om du inte tror på mig så kanske en ledande tillverkare kan få dig att förstå?:

        ”Andningsskydd och kirurgiska munskydd är avsedda att användas för olika syfte. Ett kirurgiskt munskydd används för att skydda patient från mikroorganismer i bärarens (sjukvårdspersonalens) utandningsluft. Kirurgiska munskydd av klass IR samt IIR skyddar även bäraren mot
        synliga vätskestänk >120mmHg. Ett andningsskydd däremot är avsett att skydda bäraren (sjukvårdspersonalen) mot luftburen smitta samt andra potentiellt skadliga partiklar från t ex laserrök. På grund av detta skiljer sig utformning, funktion samt tester av andningsskydd och kirurgiska munskydd åt och de går även under olika direktiv; andningsskydd under PPE, direktivet för personlig skyddsutrustning, och kirurgiska munskydd under MDD, direktivet för medicinsk utrustning.” (3M)

        Smittade personer, det vill säga bärare av [kirurgiskt] munskydd ska inte vistas ute ibland andra utan vara isolerade i hemmet. Andningsskydd är en helt annan sak men det är inte det debatten handlar om. Eller är det så?

  5. Död åt ansiktsblöjan! Täcka ansiktet och din personlighet kan muslimer hålla på med! Din kropp behöver syre inte utandningsluft. Mvh Stefan friskvårdskonsulent

Kommentera