Varför vill inte regeringen införa visitationszoner

BROTTSLIGHET. Regeringen, bestående av S och MP uppger att arbetet mot gängkriminaliteten måste intensifieras och att alla människor i Sverige ska vara trygga.

Verkligheten är precis motsatsen. Ingen kan känna sig trygg i dagens Sverige. Oskyldiga människor mördas och skadas då gängkriminella begår brott.

Några tidningsrubriker den senaste månaden är bland annat ”23-åriga kvinnan fick allvarliga ansiktsskador efter explosion i Lund”, ”Student förlorade ena ögat i gängskjutningen”, ”Edgar blev knivskuren och rånad”, ”Skräckgängen rånar – för kickar och makt” och ”Man knivrånad – är livshotande skadad”.

Liknande rubriker är vardagsmat i Sverige. Regeringen har tappat kontrollen över brottsligheten. Regeringen påstår att den vill bekämpa den grova gängkriminaliteten med kraft, men trots detta avspisar den effektfulla åtgärder.

Nyligen avfärdade regeringen Moderaternas förslag om visitationszoner. Dessa finns i Danmark sedan 15 år, och frågan är okontroversiell där. Expressen har i en artikel intervjuat människor i Danmark. Dessa har uppgivit att de känner sig mycket tryggare då de ser poliser stoppa bilar och genomföra visitationer.

Den danska polisen uppgav i samma artikel att det är ett effektivt sätt att kyla ner en pågående gängkonflikt under en avgränsad tidsperiod samt att spontana skjutningar kan undvikas. Då visitationszoner har upprättats har den danska polisen hittat vapen gömda i parker med mera. Dessa vapen har beslagtagits och är därmed borta från gatan, med följden att de inte kan användas i skjutningar.

Rikspolischefen Anders Thornberg har uttryckt önskemål om att visitationszoner i Sverige ska utredas. Detta vägrar regeringen göra.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

Varför vill ministern inte utreda frågan om visitationszoner, trots att dessa fungerar i Danmark?

Ellen Juntti (M)

Svar på fråga 2019/20:67 av Ellen Juntti (M)

Visitationszoner

Ellen Juntti har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson varför regeringen inte vill låta utreda frågan om visitationszoner. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det våld som gängkriminella utövar är ett hot mot människors säkerhet, mot känslan av trygghet i samhället och i förlängningen mot rättssamhället och demokratin. Att möta detta hot tillhör statens kärnuppgifter och regeringen har nyligen presenterat det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Paketet omfattar ett flertal nya verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff och ett bättre brottsförebyggande arbete.

Visitationszoner ingår inte i regeringens paket mot gängkriminalitet. Det beror på att det är oklart om sådana zoner är ett effektivt verktyg mot skjutningar och annan gängkriminalitet, samtidigt som riskerna i form av polarisering och stigmatisering av vissa områden är överhängande. Det bör också nämnas att polisen redan i dag har vissa möjligheter att utan konkret brottsmisstanke kroppsvisitera personer för att söka efter t.ex. vapen.

En åtgärd som däremot ska utredas är om polisen ska få bättre möjligheter att genomföra husrannsakningar i samband med exempelvis skjutningar, oavsett var i landet brottet har begåtts eller på vilken adress olika personer vistas. En sådan utredning ingår som en av 34 punkter i regeringens paket mot gängkriminalitet.

Stockholm den 9 oktober 2019, inrikesminister Mikael Damberg

Riksdagen

-Pettersson konstaterar att oskyldiga kan drabbas för att regering vägrar ge polisen möjligheten att införa visitationszonerna för att det skulle drabba… oskyldiga.

Expressen från 2015, har det blivit tryggare i Sverige?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Varför vill inte regeringen införa visitationszoner

  1. Det är naturligtvis Polisen som skall ges önskad befogenhet för att stävja brottsligheten, inte politiker som snart är som kungen en galjonsfigur.
    Allt som skall göras behöver först utredas men inte inom aktuellt departement utan någon f.d. politiker helst S-märkt får uppdraget.
    När så detta är klart, efter 12 månader, kan regeringen tillkännage en förordning.
    Varför de måste ha över 4500 anställda varav mer än 500 specialister när de inte själva inom sitt departement kan skriva en förordning är uruselt.

    Svaret är dåligt utbildade men med rätt partibeteckning duger ej, fast det är klart ministrarna vill väl ha jämlikar ”eftersom lika barn, leka bäst.”

  2. Nu har vi ju Världens chans att bekämpa gängkriminaliteten Amerikanska Specialförband är ju här och övar med Svensk militär Sätt in dom i våra Utanförskapsområden ihop med våran militär Rensa ut och utvisa dom amerikanerna kan ta med packet hem och sätta dom i Guantanemo samtidigt eftersom våra Fängelser är fulla

  3. Det märks tydligt att regimen här inte vill/ vågar att ta i med
    hårdhandskar mot importerade kriminella, Ynkligt!

    I stället utökar man importen av fler, och detta sker samtidigt
    som man här i landet utökar restriktionerna för dom inhemska
    medborgarna på grund av pandemin?? Men man importerar
    utan någon kontroll människor från länder med helt andra
    hygienkontroller än våra. Istället fortsätter man med nya lögner
    att försöka lugna befolkningen, med att påstå att dom gör så
    mycket, både mot brottsligheten och pandemin, inget är sant!

  4. Regeringen/socialddmokraterna kan,
    naturligtvis inte ge sig på gängen !

    De riskerar få att ”kränka muslimer”!

    Sossarna måste ju anpassa sig till
    kontraktet de har med Muslimska
    Brödraskapet sedan 1999 !

    D.v.s. de måste låta islam ”utvecklas”
    i Sverige (enligt kontraktet)

  5. All skit som händer nu har samma politiska orsaker . Om regeringen skulle ta itu med dem vore det att erkänna att de misslyckats och är den direkta orsaken till allt elände.
    Så kan inte en politiker göra . I synnerhet inte en socialdemokrat.

Kommentera